Saveti za putovanje u trudnoći

Putovanje u trudnoći

Ako ste u drugom stanju a volite da putujete, sigurno se pitate koliko toga kao trudnica smete da priuštite sebi. Uglavnom ne bi trebalo da budete zabrinuti jer i trudnice mogu da putuju sigurno i udobno. Ipak, pošto je svaka trudnoća različita i specifična, konsultujte se sa svojim lekarom šta je za vas lično preporučljivo a šta ne.

Ako na žalost imate visoko rizičnu trudnoću, imatu rizik od hipertenzije, kontrakcije, rizik od dijabetesa, krvarenja ili ste ranije imali pobačaj, neophodan je oprez i obavezna konsultacija sa lekarom.

Putovanje u trudnoći, u drugom tromesečju( od 14 do 28 nedelje) je najbolje vreme. Mučnina i umor koji su karakteristični u ranoj trudnoći su prestali, vaše telo se prilagodilo drugom stanju, a rizik od pobačaja koji je karakterističan za prvi trimestar je smanjen.

S druge strane, putovanje u trećem tromesečju, može biti neugodno, naročito usled pritiska materice na bešiku i dodatnog rizika od prevremenog porođaja. Većina lekara neće odobriti dugo putovanje, posebno ako idete u inostranstvo, u ovom periodu, odnosno put duži od 100km.

Mišljenja stručnjaka se inače mogu razlikovati pa tako i po pitanju putovanja trudnica. Neki lekari smatraju da je u redu putovati sve do 32 sedmice trudnoće ako je trudnoća uredna i bez komplikacija.

Posle isteka ovog perioda, ne preporučuje se dugo putovanje kolima, a naročito autobusom, već ostanak kod kuće posebno nakon 36 nedelje.

trudnoca putovanje

Zdravstvena podrška

Trudnice treba da se klone putovanja u inostranstvo ili u predele gde neće imati mogućnost praćenja njihovog stanja.

Kontrolne posete lekaru obično idu na svakih mesec dana između 10. do 30. nedelje trudnoće,a nakon toga kontrole su na oko dve nedelje jer većina ginekologa želi da češće prati stanje svojih pacijentkinja. Kada udjete u 36 nedelju trudnoće, kontrole su obično svake sedmice.

Pre nego što krenete na put, obavite kontrolni pregled, a ako idete na duži put, obavezno treba sa sobom da ponesete kompletnu medicinsku dokumentaciju.

Put automobilom

Svaka trudnica uvek treba da veže pojas. Takodje, na svaka dva sata pravite pauzu kako bi ste protegli noge. Zaustavite se svaki put kada je potrebno da odete do toaleta.

Nosite udobnu odeću tokom puta, postavite jastuk pod noge ili iza stomaka kako bi vam bilo zgodnije a obujte cipele koje ne stežu.

trudnoca put

Put avionom

Iako je letenje za trudnicesigurno do 36 nedelje trudnoće, putovanje avionom je predmet nesuglasica. Neki lekari preporučuju trudnicama da se ipak suzdrže od letenja avionom zbog nedostupnosti medicinskih stručnjaka i jezičkih barijera.

Ipak, žene s komplikovanom trudnoćom kao što su blizanačka trudnoća, hipertenzija, jake i teške mučnine, placenta previa i mogućnost za prevremeni porodjaj, ne bi trebalo da putuju avionom.

Da bi Vam let avionom lakše pao, nosite široku udobnu odeću i obuću, pijte dovoljno tečnosti, obezbedite sebi dovoljno mesta za noge, i postavite jastuk pod ledjima. Na svakih sat vremena prošetajte se i protegnite noge.

Odredjene avio kompanije imaju posebna pravila za žene u odmakloj trudnoći pa tako mogu da vam zatraže medicinsku dokumentaciju i odobrenje lekara za putovanje još dok kupujete kartu. Ova pravila se obično odnose na trudnice posle 28.nedelje trudnoće.

Duža putovanja

Prekookeanski put bio on brodom ili avionom, i to u područja koja zahtevaju vakcinaciju turista se ne preporučuju jer određene vakcine mogu da oštete fetus u razvoju.

Postoje medjutim i neke od vakcina koje su bezbedne za fetus, pa se oko toga dogovorite sa svojim lekarom. Imajte na umu da na primer malarija u trudnoći može biti jako ozbiljna stvar koja može da rezultira pobačajem. Zato budite oprezni ako planirate put u neke delove Afrike, Azije, Srednje i Južne Amerike.

trudnoca avion

Zdravstveno osiguranje i lekovi

Budite upućeni u to šta bi eventualno moglo da pokrije vaše zdravstveno osiguranje ako boravite u inostranstvu. Informišite se da li vam je pokriven porodjaj ili briga oko prenatalnih komplikacija.

Još jedna važna stvar je da sa sobom imate spisak dozvoljenih lekova ako dodjete u situaciju da morate da nabavite neki medikament protiv glavobolje, mučnine, dijareje i sličnih stanja koja vas mogu zadesiti dok niste kod kuće.

Poštujte uputstva lekara

Na kraju, dok ste na putovanju, nevažno da li ste otišli na more ili na planinu, plivajte,šetajte, ali sve umerenim tempom. Izbegavajte ronjenje zbog promena pritiska i potencijalno opasne sportove na vodi ili snegu – kao što je skijanje. Ne preterujte sa sunčanjem i saunom da ne pregrejete telo.

Ako ste preduzeli sve neophodne mere i dobro dogovorili sa lekarom o vašem ponašanju na putu, sigurno ćete uživati na odmoru.

Tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts