Povišeni leukociti u urinu kod trudnica

Kada leukociti u urinu u trudnoći premaše dozvoljenje vrednosti, obično je u pitanju neka upala, pa je važno što pre utvrditi razloge ovakvog laboratorijskog nalaza kako bi se zaštitio plod.

Kao i druge analize koje se rade kod žena kada su drugom stanju, a sve u cilju zaštite trudnice, blagovremenog reagovanja i zaštite ploda, analiza urina je potrebna upravo zbog toga da bi se eliminisale sumnje na neka ozbiljna stanja ili, ako je u pitanju upala, da se sprovede adekvatno lečenje.

Kada se utvrde povišeni leukociti u mokraći, najbolje odmah sanirati stvar. Iako mislite da ste zdravi i nemate probleme u trudnoći, nemojte ovakve nalaze smatrati bezazlenim.

Verovatno će Vas Vaš lekar, kada pregleda rezultate laboratorijskog nalaza, uputiti na dalje analize, a nije isključena ni hospitalizacija, odnosno ostanak u bolnici.

Budite strpljivi i ne paničite (svaka uznemirenost škodi bebi) već obavite neophodne dodatne preglede da biste bili mirni ili da biste, ako je potrebno, krenuli sa odredjenom terapijom.

leukociti1

Referentne vrednosti leukocita u mokraći

Normalna vrednost leukocita, odnosno belih krvnih zrnaca, pri analizi mokraće ne treba da prelazi – 5. Medjutim, leukociti (broj belih krvnih zrnaca), u periodu trudnoće su često povišeni što se može, do određene granice, smatrati sasvim normalnom pojavom. (r.v.= 4.0 – 10.0 x109/l)

Broj leukocita do 50 (dosta) ili više od 50 (masa) najčešće su simptom nekih upalni procesa u organizmu.

Šta znače povišeni leukociti u mokraći trudnica

Daleko najčešći uzrok stanja kada su povećani leukociti u mokraći je neka od upala. Najčešće su to upale mokraćnih puteva , zatim upale slepog creva ili bilo kog drugog sistema organa.

Ono što je u trudnoći najopasnije jeste proširenje te infekcije na sam plod, što znači prelazak barijere koje bakterijama postavljaju plodovi omotači i posteljica. Ovo se naziva sindromom intraamnijske infekcije, i u težim slučajevima može se završiti nepovoljno po trudnoću.

Ipak, da bi se otklonila sumnjana ovakava problem, kratka hospitalizacija se provodi preventivno, kako ne bi došlo do pogoršanja i neke hitne intervencije.

povišeni leukociti

Analiza urina

Analiza urina je jedna od korisnijih metoda za proveru zdravstvenog stanja čiji rezultati mogu dati osnovne informacije o stanju metabolizma i o zdravlju uro genitalnog sistema.

Rutinski pregled mokraće je osnovna laboratorijska analiza. Ima tri dela – opis fizičkih i hemijskih karakteristika urina ( izgled, boja, miris, reakcija i specifična težina), zatim analiza na proteine, šećer, ketonska tela, urobilinogen, bilirubin i nitrite, i na kraju pregled mokraćnog sedimenta tj. pregled taloga koji se dobije nakon centrifugiranja mokraće.

Vodite računa o higijeni pri uzimanju mokraće

Za prvi jutarnji urin uzmite sterilnu posudu , vodite računa o higijeni a posudu nabavite u apoteci, jer neka druga ambalaža može biti kontaminirana. Mokraća se mora odneti u laboratoriju najkasnije jedan sat po uzimanju.

Mokraća treba da je bistra i žute boje, dok zamućen izgled ukazuje na uvećan broj leukocita i neki zapaljenski proces u organizmu.

Boja može da varira od svetlo žute do tamno žute, a na ovo uticaj ima telesna temperatura, znojenje, povraćanje ili dijareja. Ne paničite ako je boja ružičasta u slučaju da ste jeli cveklu. Ipak krv u mokraći je signal za neko ozbiljnije stanje.

Leukociti se nalaze u sedimentu mokraće ako je posredi neka infekcija ili upala, a uobičajeno je da se uz veliki broj leukocita javlja i veća količina bakterija, pa će Vam verovatno preporučiti da u tom slučaju uradite i urinokulturu. U slučaju da je povišen broj leukocita praćen nalazom bez bakterija, verovatno nije reč o velikom zdravstvenom problemu. Medjutim, moguće je da je reč o infekciji koja je tek uzačetku pa obavezno poslušajte svog lekara.

Kod dokazane uroinfekcije verovatno ćete raditi ultrazvučni pregled mokraćnih kanala. Ovom neinvanzivnom metodom, takodje se procenjuje smještaj, oblik i veličina bubrega, postojanje proširenja kanalnog sisitema, izgled i debljina bubrežnog tkiva i debljina mokraćne bešike.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts