Zašto se javljaju strije u trudnoći i kako ih ukloniti

Strije u trudnoći

Strije u trudnoći kao i celulit, normalna su pojava ali skoro svaka trudnica razmišlja o tome kako da ih izbegne ili, kada nastanu, kako ukloniti ovaj prvenstveno estetski problem.

Možda je najvažnije pitanje – kako sprečiti nastanak strija, jer se malo toga može uraditi onda kada se već pojave. Dakle, najbolji lek je preventiva.

trudnoca strije1

Kada se dobijaju i kako izgledaju strije u trudnoći

Izmedju 75% i 90% žena dobiće strije u trudnoći. Pošto se tokom trudnoće težina tela brzo uvećava, kao i stomak, a naročito u šestom ili sedmom mesecu, upravo je to period kada većina žena dobije strije na stomaku.

Zbog promena na telu, strije se mogu pojaviti i na grudima, butinama i stražnjici. Strije su u početku tanke, paralelne linije na koži, i nastaju zbog istezanja kože u kratkom vremenskom periodu. Preventiva vam može pomoći da ublažite njihovo nastajanje, pa čak i da ih sprečite.

Jedan broj žena nije sklon pojavi strija. Postoje mišljenja da žene dobijaju strije jer se u njihovom organizmu proizvodi više hormona kortikosteroida od uobičajene količine.

Važnost genetskog faktora

Reč je o hormonu koji smanjuje količinu kolagena u koži, a znamo da je kolagen zaslužan za rastegljivost kože. Zbog toga je potrebna konstantna nega kože kako bi vaša koža podnela trudnoću bez pojave strija.

Osim trudnoće, u nastanku strija ulogu ima i genetski faktor. Ako ih je vaša majka imala tokom trudnoće, moguće je da ćete ih i vi dobiti.

Izgled strija se takodje razlikuje – one mogu biti svetle, tamne, srebrne, crvenkaste, tanje i deblje…

Preparati protiv strija

Mnogi preparati se reklamiraju kao odlilni i super efikasni u borbi protiv strija. Ipak, većina njih i ne može mnogo da pomogne.

Najbolje je da strije tretrate dok su još u ranoj fazi, kada su rozikaste bojejer će tada najbolje odgovoriti na tretman. Kada postanu sive ili braonkaste, lečenje je teže.

Svakog dana utrljavajte u kožu hidratantnu kremu. Takodje jebitno da se zdravo hranite i da jedete namirnice koje su bogate vitaminima, posebno vitaminom E, vitaminom C, cinkom i silicijumom. Ovi minerali su odgovorni za održavanje zdravlja kože.

Počnite već i u ranoj trudnoći upotrebljavate kreme koje sadrže vitamin E ili vitamin A. Kreme sa biljnim ekstratima koje sadrže bademovo ulje takodje mogu pomoći.

Najbolja krema protiv nastanka strija biće ona koja osim pomenutih minerala i vitamina sadrži i na primer kakao buter ili ekstakt puternog drveta kao glavni sastojak. Utrljavajte kreme kružnim pokretima u kožu stomaka, butina, grudi i zadnjice.

strije

Šta još može da pomogne?

Ulje od pšeničnih klica kao melem protiv strija mnogim ženama je pomoglo, iako nema naučnih dokaza za njihovo dejstvo. Ipak, pšenične klice pomažu u poboljšanju zdravlja kože kad je reč o strijama koje su u ranoj fazi.

Vitamin C može da pomogne u povećanju proizvodnje kolagena i tako smanje nastanak strija.Konsultujte se savašim ginekologom koliku dozu ovog vitamina možete uzimati dnevno.

Retinoidi su efikasni za poboljšanje elastičnosti kože, ali ne smeju se upotrebljavati u trudnoći i dok dojite bebu. Počnite da koristite ove preparate nakon prestanka dojenja.

Važnost zdrave ishrane

U trudnoći je normalno da imate jači apetit , ali ne preterujete sa prejedanjem a naročito sa masnim , slatkim i slanim grickalicama.

Potrudite se da potrebnekalorije unesete iz zdravih i hranjivih namirnica kao što su voće povrće, posni sirevi, jogurt, i proizvodi od celog zrna žitarica.

Nakon porodjaja i perioda dojenja

Nakon trudnoće i dojenja, mnogo toga vam je dozvoljeno u borbi protiv strija kao što je na primer laserska metoda. Laserska hirurgija neće moći da skroz ukloniti nastale strije u trudnoći, ali je moguće da ih znatno ublaži, pa da one izblede i postanu manje vidljive. Ipak, cena ovog tretmana nije baš niska. Ako imate mogućnost, ovoa metoda će omogućiti sintezu novog kolagena u vašoj koži što će uveliko doprineti smanjenoj vidljivosti neželjenih strija.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts