Blizanačka trudnoća i porodjaj

Blizanačka trudnoća

Statistika kaže da je jedna od 80 trudnoća blizanačka trudnoća. Trudnoća sa trojkama desi se tek u jednom od 8000 slučajeva.

Kako nastaje blizanačka trudnoća? Blizanci mogu da budu jednojajčani ili dvojajčani u zavisnosti od toga da li potiču iz jedne jajne ćelije ili dve. Blizanačka trudnoća je obično nasledna pojava . Jednojajčani blizanci su uvek istog pola i skoro je nemoguće razlikovati ih a dvojajčani mogu da budu istog ili različitog pola, i po svojim osobinama vrlo različiti.

blizanacka trudnoca1

Jednojajčani blizanci

Jednojajčani blizanci nastaju od jedne jajne ćelije koja je oplođena od jednog spermatozoida. Oplođena jajna ćelija kada stigne u sluznicu materice kao zigot, deli seu dve jedinke, koje su potpuno jednake i istog su pola. Ovakvi blizanci mogu imati odvojene posteljice i odvojene plodove ovoje, a mogu biti i sa jednom posteljicom.Kod jednojajčanih blizanaca sa zajedničkom posteljicom postoji rizik od razvijanja teških komplikacija medju kojima su međublizanačka transfuzija krvi kroz posteljicu, ili nejednak rast plodova. Iz ovog razloga, neophodno je već između 8. i 12.nedelje trudnoće uraditi temeljni ultrazvučni pregled.

Dvojajčani blizanci

Dvojajčani blizanci nastaju oplodnjom dve jajne ćelije sa dva spermatozoida. Ova situacija se dešava kada tokom jednog menstruacijskog ciklusa dođe do ovulacije dve jajne ćelije, i zbog toga dvojajčani blizanci ne moraju biti istog pola i nisu identični. Ovakvi blizanci uvek imaju posebne posteljice i svoje plodove ovoje.

Ako očekujete blizance, redovni ginekološki i ultrazvučni pregledi su najvažniji a ultrazvučnim pregledom u prvom trimestru trudnoće najbolje se utvrdjuje da li su blizanci jednojajčani ili dvojajčani, što je vrlo važno za dalje praćenje trudnoće.

Problemi i eventualne komplikacije

Kada saznate da nosite blizance, sreća zbog trudnoće ubrzo biva smenjena brigom o tome da li će sve proći kako treba. Blizanačka trudnoća može biti rizična i za majku i za bebe. Bez obzira na češće kontrole tokom trudnoće, blizanci se neretko radjaju pre termina, praćeni problemima nedonesenosti. Kod blizanaca su češće i tegobe sa disanjem, povrede pri porodjaju… Ipak,samo hrabro, ako ste dovoljno odgovorni i pratite savete lekara,a uz napredak medicine, nema razloga za veliku strepnju i strah.

Ako niste znali, snimanje blizanaca dok su još u stomaku, pokazalo je da se oni pre rodjenja guraju, zabavljaju i intenzivno komuniciraju. Nije retkost da dominantni blizanac , jer je obično jedan plod manji, stalno ćuška onog drugog, koji uglavnom ne uzvraća, već se povlači u svoj kutak.

blizanacka trudnoca2

Porođaj

Radjanje blizanaca je delikatno i nosi nešto veći rizik od perinatalne asfiksije (nedostatak kiseonika u mozgu bebe). Porođaj može da se obavi vaginalnim putem, međutim, nekada je neophodno da se porođaj završi carskim rezom. To su situacije kada na primer,jedna beba prednjači karlicom a druga glavom. Carski rez je učestaliji kod blizanačkih trudnoća u odnosu na trudnoću kada majka nosi jednu bebu.

U svakom slučaju, drugom blizancu je teže zato što za njega stres pri porođaju traje duže, pa je često na rođenju manje vitalan od onog prvog.

Može se desiti i da jedan blizanac bude znatno manji od drugog zato što se krvotok formira tako da jedan blizanac dobija previše, a drugi premalo krvi pa će om po rodjenju biti potrebna terapija jer će jedan blizanac biti malokrvan, a drugi će imati previše gustu krv- hiperviskozni sindrom. Bez obzira na sve moguće rizike, najveći broj blizanaca radja se sa zadovoljavajućom kondicijom, telesnu masu nadoknade do otprilike treće godine života, pa se kasnije -ne razlikuju od vršnjaka.

Skoro polovina blizanaca rodi se pre vremena

Prevremeni porodjaj nastupa kada materica počne da se grči , a grlić da se skraćuje i otvara, i to pre očekivanog termina. Uobičajena trudnoća traje 40 gestacijskih nedelja, prevremeni porodjaj je onaj koji se desi pre 37. nedelje. Bebe koje se ranije rode, imaju veći rizik da će imati komplikacije sa hranjenjem, disanjem, održavanjem telesne temperature, pa je poželjno, ako je to neophodno, održavati trudnoću do 37. nedelje.

Prevremeni porodjaj – znaci i simptomi

Jedan od faktora koji utiču na prevremeni porodjaj je i višestruka trudnoća. Trećina razloga zbog kojih se desi prevremeni porodjaj još nije poznata i objašnjena, ipak, oni poznati faktori su: jedan ili više prethodnih spontanih pobačaja ili prevremenih porodjaja, izloženost stresu, starost porodilje ispod 18 ili više od 34 godine, kratak razmak izmedju dve trudnoće, infekcije, alkoholizam, narkotici, pušenje, dva ili više namerna pobačaja, vaginalno krvarenje, neke bolesti majke, anomalije materice ili grlića…

Prepoznajte simptome prevremenog porodjaja:

Ako nosite blizance, veći je rizik od prevremenog porodjaja i zbog toga je važno da pratite signale koja Vam vaše telo šalje, kako biste na vreme prepoznali da li je porodjaj počeo i kako biste pravovremenom rakcijom sprečili neprijatnosti.

Kontrakcije materice – redovne i sve učestalije,tup bol u donjem delu ledja, grčevi u predelu pubične kosti, osećaj pritiska u donjem stomaku ili ledjima , grčevi u crevima, isticanje tenosti iz vagine, bolovi u stomaku, ledjima ili butinama, promene u vaginalnom iscetku…

Ukoliko nosite blizance i u riziku ste od prevremenog porodjaja, idite na češće kontrole.

Ovaj tekst je informativnog karaktera i nije zamena za profesionalni savet medicinskog stručnjaka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts