Djumbir i med za jačanje imuniteta

Djumbir i med se jako dugo upotrebljavaju u tradicionalnoj medicini, posebno ili u kombinaciji kao lek za brojne zdravstvene probleme.

Njihova lekovita svojstva ne dovode se u pitanje. Ali ako djumbir s medom koristimo kombinovano, kao lek, rezultati po zdravlje će biti još bolji.

Kako se koristi djumbir i med kao lek?

Za šta je dobro koristiti djumbir i med? Djumbir sa medom je efikasan  za povišeni holesterol. Ovaj prirodni preparat  želudac i sprečiti nadutost stomaka. Poboljšaće  imunitet, poboljšati ,potenciju, smiriti čir a posebno je delotvoran protiv kašlja.

djumbir med

Djumbir i med će ublažiti  napetost, a odlični su u borbi sa  slobodnim radikalima pa su tako dobra prevencija protiv raka a posebno posle  hemoterapije kada će pomoći oporavak organizma jer smanjuje količinu toksina.

Pored toga što ublažava osećaj bola, djumbir i med sprečavaju  hronične upale, upotreba ovog prirodnog preparata, je uspešna protiv prehlade i protiv gripe. Pomoćiće Vam i da skinete suvišne kilograme.

Kako  sirovi, tako  i termički obrađen đumbir ima ista svojstva. Dobro je to i što u odnosu na lekove, koji mogu izazvati brojne neželjene efekte, djumbir neće izazvati slične tegobe.

Recept za kašalj

U borbi protiv kašlja pomaže čaj od đumbira u koji se dodaje domaći prirodni med.

Priprema – Jedan svež koren đumbira očistite i narežite na tanke kolutove. U vodu koju ste prethodno stavili da proključa, stavite kolutove djumbira, i kuvajte oko 15 minuta. Nakon toga, poklopite sud u kom ste kuvali djumbir, i pustite da odstoji još 15 minuta. Na kraju, čaj procedite u veću šolju i dodajte  dve veće kašike prirodnog meda. Med će osim lekovitog svojstva, napitku dati još bolji ukus.

Na ovu količinu dodajte  sok od pola limuna ali tek kada se napitak prohladi, kako biste sačuvali dejstvo vitamina C koji je termolabilan.

Ovaj čaj protiv kašlja će ojačati Vaš imunitet, biće dobra preventiva za prehlade i respiratorne probleme, a ublažiće tegobe kod bronhitisa i bronhijalne astme.  Kao preventivu, ovaj čaj pijte jednom dnevno, a u slučaju bolesti, šolju čaja popijte 3 puta na dan.

Kako se pravi preparat od djumbira i meda za jači imunitet

Dva veća  korena djumbira operate, narendajte i stavite ih u staklenu teglu gde ste prethodno stavili pola kilograma prirodnog kvalitetnog meda. Pre obroka uzimajte  po jednu kašiku ovog preparata.

Prve lekovite efekte očekujte posle nekoliko dana, a preparat je najbolje da uzimate plastičnom ili drvenom kašikom a ne metalnom.

Djumbir med za povišeni holesterol

Povišen holesterol je čest problem kod ljudi koji vode neuredan i užurban život pun stresa. Djumbir kao začin pomoći će u smanjenju lošeg holesterola posebno ako ga koristite uz dodatak meda. U ovu namenu, djumbir možete koristiti i kao čaj ili kao preparat čiji smo recept protiv kašlja dali ranije u tekstu.

Odredjene naučne studije  objašnjavaju da djumbir kao začin aktivira enzime u našem telu koje “teraju” organizam da pojačano koristi I tako eliminiše holesterol.

Med i djumbir za stomak

Djumbir i med će pomoći u lečenju gastritisa koji prate nadutost stomaka i podrigivanje.Smanjiće mučninu a poboljšaće varenje hrane jer će djumbir blagotvorno delovati na sluznicu želuca ako je pod upalom.

med djumbir

Djumbir i drugo stanje

Buduće mame koje imaju problem sa mučninama mogu koristiti djumbir i med u čaju. Pijte jednu šolju na dan i nagon za povraćanjem će biti umanjen. U svakom slučaju, konsultujte se sa lekarom koji Vam vodi trudnoću o upotrebi djumbira.

Kako spremiti čaj protiv mučnine? Pola  kašičice narendanog korena đumbira prelijte  ključalom vodom i ostavite da odstoji deset minuta.Procedite i pijte polako u manjim gutljajima. Možete dodati i malo meda.

Osim za trudnice, ovaj čaj će pomoći svima onima koji imaju problem sa mučninom tokom putovanja.

Djumbir i med protiv glavobolje

Skuvajte čaj od dve kašičice svežeg ili osušenog đumbira, dva i po decilitra vode, kome ćete dodati sok od pola limuna i kašičicu meda pošto se napitak ohladi. Kada osetite simptome migrene ,počnite da pijete ovaj čaj, minimum 4-5 dana .

Djumbir i med za mršavljenje

Koren djumbira pomaže bolje varenje, eliminiše zatvor  i nadutost stomaka,ubrzava metabolizam što su dobri preduslovi skidanja kilograma. Biće dovoljno je da uz redovnu i zdravu hranu, dodajete djumbir uz obrok, a još bolji rezultati biće ako koristite čaj od djumbira koji ćete spremiti na sledeći način:

Jedan koren djumbira  sitno naseckajte na kolutove. Prelijte ih sa dve litre vode i kuvajte oko pola sata. Kad se ohladi, dodajte čaju malo meda i soka od limuna. Preporučljivo je da pijete po pola šolje ovog čaja pre i posle obroka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts