Čaj od hajdučke trave dobar je za ženske bolesti

Čaj od hajdučke trave

Hajdučka trava u narodu je odavno poznata kao lek, a poznata je još kao sporiš, stolisnik, ravanj, i romanika a posebno ima lekovito dejstvo kod ženskih bolesti.

Pošto su hajduci nekada sa sobom uvek nosili usitnjenu hajdučku travu od koje su pravili meleme za rane, jasno je kako je ova lekovita biljka dobila ime.

Čaj od hajdučke trave daje odlične rezultate kod žena u prelaznom dobu odnosno u  klimaksu. Potrebno je da se pije  dva puta na dan.

Cvetovi ove biljke obično su u rasponu  od bele boje do roze. Najbolje je da se bere kad je najjače sunce jer tada ima najviše eteričnog ulja u sebi i lekovitost je najveća.

hajuducka trava caj

Upotreba čaja od hajdučke trave

Hajdučka trava je odlična za problem sa belim pranjem, kod upale jajnika i za ciste na jajnicima, kod mokrenja u krevetu, kod nekih oboljenja materice ali i kod problema sa miomima.

Osim za ženske bolesti, hajdučka trava daje dobre rezultate u borbi sa migrenom, nesvesticom, povraćanjem, kod krvarenja iz nosa, čisti krv od toksina pa je preporučljiva kod oporavka tela nakon hemioterapije.

Poboljšava kvalitet koštane srži, ublažava reumatske tegobe, reguliše funkcije bibrega, zatvor, dijareju, sprečava problem sa cirkulacijom, uklanja hemoroide, pomoćiće Vam da odstranite upornu kandidu, jača organe za varenje, smanjuje ciste u grudima, sprečava krvarenje iz želuca…

Upotrebljava se kao čaj, u vidu masti ali i kao kupka.

Kako napraviti čaj od hajdučke trave?

Priprema čaja-Jednu kašiku hajdučke trave prelijte sa 250 ml ključale vode. Treba malo da odstoji nakon čega je spreman za upotrebu.

hajducka trava zene

Mast od hajdučke trave

Oko 100 grama svinjske masti, 15g sveže isitnjenih cvetova hajdučke trave, 15g  iseckanih listova maline kuvajte dok ne baci 2 do tri ključa. Skolite sa vatre, promešajte i ostavite da odstoji 1 dan. Sledećeg dana, procedite smesu pa čuvajte na hladnom mestu najbolje u frižideru.

Kupka od hajdučke trave

Oko 100 grama  hajdučke trave ostavite tokom noći  da odstoji u malo hladne vode. Sutra ovu mešavinu prokuvajte dok ne provri, pa je dodajte vodi u kojoj ćete se kupati.

Hajdučka trava je otporna biljka koja u našoj zemlji raste u poljima, pored staza, na livadama…

Ima stablo pokriveno dlačicama a raste u visinu do 80 cm. Listovi su kitnjasti, svetlo zeleni dok je biljka mlada, a tamniji kad je biljka starija.

Cvetovi su i bele, ređe ružičaste boje udružene u cvasti. Hajdučka trava cveta tokom celog leta. Biljka ima aromatični specifičan miris, a za lek se upotrebljavaju cvet, lišće i trava. Važno je znati da se bere samo gornja trećina stabljike i to dok biljka cveta.

Ubranu biljku, vežite u kitice pa sušite na promaji u hladu, ili u sušilici na temperature od oko 35 stepeni. Kada se osuši, čaj čuvajte u papirnim kesama ili kutijama.

Šta sadrži hajdučka trava?

Hajdučka trava sadrži vitamin K, etarsko ulje, gorku materiju ahilein, fosfor, sumpor, smolu, kalijum, natrijum, vitamin C.

Koliko dugo se pije?

Hajdučka trava  ne izaziva zavisnost pa se može piti svakodnevno čaj od ove biljke.

Pomoći će kod obilnih menstruacija, za bolesti jetre, bubrega, kod  malokrvnosti,nadutosti kao i kod slabog apetita. Može se piti i za vreme menstruacije, a posebno će pomoći mladim ženama koje imaju problem sa neredovnim ciklusima.

U svakom slučaju, svakoj ženi će samo jedna šolja čaja od hajdučke trave veoma prijati.

Ako je sami berete, hajdučku travu potražite na čistim lokacijama, zaštićenim od zagadjenja.

Hajdučka trava kao hrana

Mladi listovi hajdučke trave mogu se koristiti i za spravljanje variva, umaka sosova…

Recept za čajnu mešavinu

Za upalu materijce i jajnika koristite sledeću čajnu mešavinu: Po 3 kašike hajdučke trave, kantariona, nevena, podubice, zove, oraha, ranilista i bosiljka pomešajte. Dodajte mešavinu od po dve kašike koprive, inanjskog cveća i petrovca kao i mešavinu od po jedne kašike bokvice, kičica i rusomača.

Svakog dana, po tri kašike ove mešavine prelijte da oko pola litre kipuće vode , držite poklopljenim oko 3 sata, procedite a onda pijte 3 puta na dan po jednu šolju, ali polako u sitnim gutljajima.

Ovaj čaj možete piti hladan ili topao s tim što treba da znate da će, ako ga pijete doj ke vruć, izazvati jače znojenje.

Hajdučka trava u trudnoći

Trudnice moraju biti posebno oprezne jer čaj od hajdučke trave može nekada izazvati kontrakcije I eventualno ugroziti plod. U svakom slučaju, obavezne su  mere opreza i konsultovanje sa lekarom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts