Najbolji prirodni lekovi za čir na želucu

Čir na želucu (peptički ulkus) zapravo su ranice na sluzokoži ovog organa, koje nastaje kao posledica slabljenja zaštitnog sloja a sve kao posledica bakterije Helicobacter pylori ili zbog uzimanja nesteroidnih protivupalnih lekova.

Dodatni problem, su masna i suviše začinjena hrana, koja uvećava tegobe kao što su gastritis, dijareja, opstipacija, nadutost stomaka i čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Simptomi čira na želucu

Najpre se javljaju  uporni i tupi bolovi u želucu koji se javljaju pa prekinu u razmacima od nekoliko dana do nekoliko sedmica. Bol u zelucu  može se javiti tokom noći kad je prazan želudac a smiruje ga uzimanje hrane, ali, u slučaju da je čir na zidu želuca, tegobe se  posle obroka  obično pogoršavaju. Osnovni simptomi su gubitak apetita, mršavljenje, nadutost, podrigivanje… Za cir na želucu simptomi su i slabljenje apetita,gubitak telesne mase. Čir na želucu je češći kod muškaraca i kod ljudi izmedju 20 i 45 godine starosti.

Šta treba da se izbegava ako imate čir na želucu?

Ne preporučuju se sveža peciva i hleb, masni ili topljeni sirevi, masna testa i jela s kvascem, svinjetina, divljač, guščje meso…

Preporuka je da se izbegava prženo, dimljeno, pohovano i vrlo usoljeno meso, zatim iznutrice, konzervirana hrna, vrlo slatko voće, džemovi, bademi, orasi…

Od povrća trebaizbegavati kiseli kupus, grašak,kelj, sočivo,soju, pasulj, krastavce. Gazirana pića, kafa, crni čaj, takodje neće biti od pomoći.

Hrana koja prija osobama koje boluju od čira na želucu

Pravilna ishrana je obolelima od ključne važnosti kako bi se čir držao pod kontrolom. Jedite dvopek, stari hleb, griz, posne sireve, a meso neka bude dinstano ili pečeno u foliji. Prijaće vam piletina, jaretina, junetina, teletina…

cir zeludac limun ulje

Od voća su dobre narendane jabuke, banane, kompot, suvo voće, vrlo male količine džema. Povrće pre jela skuvajte,dinstajte pa  pasirajte. Koristitie blitvu, prokelj, karfiol, boraniju, mladi grašak, vrlo će vam prijati i cvekla, djumbir, gavez, zatim tikvice i zelje…

Oboleli od čira mogu da jedu još i puding, razblaženu limunadu, med, peršun, vrlo blage biljne čajeve, sutlijaš…

Lečenje čira na želucu

Prvo se u svrhu ispravnog lečenja utvrdjuju uzroci bolesti među kojima su najčešći alkohol,nepravilna ishrana i stres. Lečenje mora da podrazumeva  striktno pridržavanje terapije koju vam je odredio lekar.

Pravovremeno lečenje i držanje čira pod kontrolom je vrlo bitno zbog mogućih komplikacija kao što su krvarenje čira,penteracija i perforacija. Nekada se možejaviti izuzetno neprijatno povraćanje. Opisane tegobe su posebno  ozbiljne kod starijih ljudI.

Lečenje biljem

Narodna medicina oduvek je tražila rešenje za ublažavanje simtoma čira na želucu, pa tako postoje neki prirodni lekovi koji se koriste u ovu svrhu.

Maslinovo ulje, jabukovo sirće i med

Pomešajte pola kilograma meda, dodajte sok od 2 cela limuna, pola litre kvalitetnog devičanskog maslinovog ulja i oko 75 ml jabukovog sirćeta. Ovu smesu treba da držite u frižideru u zatvorenoj tegli. Uzimajte po jednu kašiku ovog preparata 30 minuta pre obroka, tri puta na dan. Pre konzumiranja, preparat promešajte, najbolje drvenom kašikom.

Kada potrošite mešavinu, napravite pauzu 4 sedmice, pa ponovite isti tretman. Bolo bi dobro da uz ovu terapiju pojedete po nekoliko oraha svaki dan.

Propolis

Četvrt kilograma  svežeg putera sipajte u staklenu posudu i prelijte  alkoholnim rastvorom propolisa ( oko 30 ml) i  dobro izmešajte. Ovaj prirodni preparat uzimajte po malu kašičicu svakog jutra pre doručka.

Čaj od nevena i koprive

Kašiku osušenog nevena prelijte sa šoljom vrele vode. Poklopite i ostaviti da odstoji oko 10 minuta. Procedite i pijte  svež čaj.

Probajte i sa čajem od koprive – Tri kašike usitnjene koprive spustite u dva litra vode i treba da odstoji 12 sati. Nakon  toga poklopite posudu i kuvajte pola sata. Kad prohladite čaj, procedite a preporučuje se da se piju 3 šolje na dan, pre osnovnih obroka.

Soda bikarbona

Iako nekada rastvorena soda bikarbona u malo vode može trenutno da ublaži nelagodnosti koje čir izaziva, nije preporučljivo preterivati sa takvom praksom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts