Čaj od ruzmarina dobar je za cirkulaciju i regulisanje krvnog pritiska

Ruzmarin, latinski – Rosmarinus officinalis, kod nas je još poznat kao rozmarin, zimorad, žmurod… Ovo lekovito bilje raste u vidu razgranatog zimzelenog grma, visokog od 1 do 2 metra, najviše u mediteranskoj oblasti. Raste na kamenitom , osunčanom tlu, a ima ga dosta i u našoj zemlji.

Ruzmarin počinje da  cveta u februaru, a cvetanje može da traje cele godine. Cvetovi su sitni, modroplavi, ljubičasti ili bele boje. Listovi ruzmarina su tamnozeleni, sa sivim dlačicama.

Lekovito dejstvo ima list koji se može brati sa cvetićima ili bez. Listove treba skupiti u snopić pa sušiti u hladu na promaji. Kada se osuši, ruzmarin treba čuvati u dobro zatvorenim posudama.

CAJ RUZMARIN

Osušeni ruzmarin se može samleti u fini prah pa koristiti kao začin gorkog ukusa ali vrlo aromatičnog.

Eterično ulje ruzmarina dobija se destilacijom vodenom parom iz listova  a ima svetložutu boju.

Glavni hemijski sastojci ruzmarina su ljuto etarsko ulje koje sadrži kamfor, borneol, pinen, kamfen, cineol i izobornilacetat. Biljka sadrži još tanin, saponin i ostalo.

Za šta je dobar ruzmarin

Zbog svog specifičnog sastava, ruzmarin je ujedno antispetik, emenagog, hipertenzer, stomahik, antireumatik i antineuralkik, pa je često deo medikamenata namenjenim protiv kostobolje i reumatizma, a i opšti je stimulator.

Upotreba

Čaj od ruzmarina kao i drugi preparati od ove lekovite biljke koriste se kod pomoći u lečenju jetre, žuči, zatim za rast kose, jaču koncentraciju i bolje pamćenje, za mršavljenje, nizak pritisak, glavobolju, bolju cirkulaciju, hemoroide, holesterol, ispiranje kose kao i opadanje kose, protiv  podočnjaka, za sinuse i za obolelo srce. Ruzmarin  takođe ublažava jake menstrualne bolove i može pomoći kod problema sa izostankom menstruacije. Oboge od ruzmarina ublažiće glavobolje ili migrene.

Pomaže kod žutice, kolitisa, astme, bronhitisa, migrene, reume, bolova u kostima, dijareje, gripa, prehlade…

Eterično ulje ruzmarina takodje je lekovito i jedan je od sastojaka kapi koje upotrebljavaju osobe sa obolelom jetrom ili sa slabijim imunitetom.

ruzmarin lekovitost

Kako se pravi čaj od ruzmarina

Kako pripremiti čaj od ruzmarina: Jednu kašičicu osušenog ruzmarina prelijte sa 2 decilitra ključale vode. Poklopite i posle 15 minuta procedite.

Kako se pije čaj od ruzmarina

Čaj od ruzmarina treba da se pije neposredno pre ili posle svakog obroka. Čaj nema posebno prijatan ukus ali je daleko prijatniji od na primer gorkog pelina ili hajdučke trave.

Boljitak u zdravlju osetiće i osobe koje u hranu uvrste mleveni sušeni ruzmarin kao začin i dodatak ishrani. Ruzmarin je odličan začin za ribu, jagnjetonu, teletinu ali i za salate. Ruzmarin kao začin je preporučljiv osobama sa slabim apetitom, koje imaju problem sa žuči, anksioznošću, ili koje su podložne infekcijama jer ruzmarin ima baktericidno dejstvo.

Ulje od ruzmarina  se upotrebljava dva, tri puta dnevno u dozi od po 3,4 kapi u kašičici meda.

Rakija I vino od ruzmarina takodje su lekoviti ali samo ako ih kupujete od proverenih proizvodjača. Posebno su blagotvorni po zdravlje muškaraca, naročito ako imaju problema sa cirkulacijom.

Kupka od ruzmarina okrepljuje, budi I osvežava ali samo ujutru. Ne koristite je uveče da Vas ne razbudi pred spavanje.

Alkoholna tinktura dobija se tako što se 20 grama lista i cveta ruzmarina fino samelju, a potom preliju sa 100 mililitara 70-oprocentnog alkohola. Ostavite da odstoji 10 dana, uz povremeno mućkanje. Kada prodje 10 dana, procedite tinkturu bez mućkanja, kako biste izbegli talog. U svrhu lečenja, tinkturase uzima u dozi od 5 do 10 kapi ujutru, na prazan stomak, najbolje u kašičici meda.

Kontraindikacije

Čaj od ruzmarina uzet uveče pre spavanja, može poremetiti san i izazvati nesanicu. Napomena – Ruzmarin uzet u većim količinama, može biti toksičan, pa zato nikada ne prekoračujte dozvoljene doze.

Ruzmarin u trudnoći

Imajući u vidu da ruzmarin, ako se uzima konstantno u vidu čaja ili drugih preparata može izazvati menstrualno krvarenje, ne preporučuje se njegova upotreba u trudnoći bez konsultacije sa lekarom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts