Kako napraviti stalak za cveće od drveta

Stalak za cveće, osim što ima praktičnu ulogu, jer nam omogućava da tokom hladnijih dana unesemo i zaštitimo biljke u zatvorenom prostoru uz štednju prostora, takodje može imati jak estetski efekat. Bilo da cveće na stalku držimo u bašti ili na terasi, sigurno je da će utisak biti upečatljiv.

Stalci koje možemo kupiti prave se od različitih materijala, medijapana, metala, žica, plastike… Ipak, najprirodniji materijal koji se kompletno slaže uz cveće je zapravo drvo.

Stalak za cveće je posebno koristan za balkon i za terasu jer štedi prostor. Ako imate malu terasu a na njoj želite mnogo cveća, stalak je pravo rešenje, posebno ako ima više „spratova“.

stalak od dascica za prezimljavanje

Takodje i sobno cveće se može postavljati na stalke u stanu, ako živite u tesnoj garsonjeri, a ne želite da se zadovoljite tek jednom saksijicom sa cvećem.

Drveni stalak za cveće možete napraviti i sami. Materijal je svuda oko Vas , a potrebno je malo kreativnosti i ne mnogo vremena. Možete kupiti daske, letve… ali možete koristiti i delove starog nameštaja od drveta kao sirovinu, kao i palete.

Stalak od drveta – Uradi sam

Pripremite osnovni alat i zaštitne rukavice, i osnovni nacrt ideje na papiru. Pre početka rada, najvažnije je da tačno znate koliko Vam je materijala potrebno, kojih dimenzija će biti stalak, da obradite dodatno komade drveta ako su grubi…

Stalak za cveće od drvenih paleta

Od dasaka stare palete lako i brzo napravite praktični stalak za cveće koji se može iskoristiti i za neke druge namene.

stalak od paleta

Najpre odvojite daske uz pomoć čekića i skinite eksere ako ih ima nastavkom za vađenje istih. Možete koristiti i polugu za ovu namenu. Izmerite potrebne dužine (željene) i izrežite krajeve dasaka pod uglom.

Uz pomoć brusilice, ili šmirgle, lepo obradite daske i postavite ih u obliku slova A. Pričvrstite ih šrafovima za drvo, a na vrhu povežite sa dve dodatne daske. Na kraju izradite drvene kutije, od preostalih dasaka a dimenzije prilagodite okviru koji ste napravili. U kutije stavite saksijice ili tegle sa cvećem i uživajte u svom radu.

Pogledajte kako još možete iskoristiti stare palete u svrhu pravljenja stalka za cveće:

stalak od paleta1

Kako napraviti stalak za cveće od stare daske

Staru dasku podelite na tri dela, tako da dobijete tri manje. Isecite ih ukoso a na svakoj zakucajte ekserom po jednu metalnu alkicu koja će služiti kao držač za teglicu ili manju saksiju za cveće. Stalak možete prelakirati ili obojiti. Na kraju, svaku od dasaka pričvrstite za zid i ukrasite cvećem.

stalak od dasaka

Stalak za cveće od starih fioka

Iskoristite stare fioke i brzo i lako napravite interesantan stalak za cveće. Najpre treba ukloniti dno, zatim ih prefarbajte i okačite kao ram za manje saksije. Neobično i efektno rešenje.

stalak od fioka

Stalak za cveće možete napraviti i od starog čiviluka:

stalak od civiluka

Iskoristitie stari kaiš kao držač vašeg stalka za cveće:

stalak sa remenom

Ako osećate da vam u kući, stanu, ili u prostoru u kome provodite većinu svog slobodnog vremena, nedostaje svežine, možda je razlog tome to što smo, prateći novije modne trendove, vremenom svoj prostor okružili plastikom i drugim neprirodnim materijalima. Tako smo iz kuća istisnuli prirodne materijale, koji su neškodljivi i za koje smo generacijama bili vezani. Zbog toga se potrudite da u kući imate bar neki detalj od drveta. Sitni detalji od prirodnih materijala, kao što us drvene police za cvećem na vašim zidovima, vratiće sklad i odećaj prirodnog u vaš prostor.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts