Za šta je Hidrociklin mast i kako se koristi

Hidrociklin mast spada u grupu antibiotika za dermatološku primenu. Hidrociklin mast sadrži dve komponente: hidrokortizon iz grupe kortikosteroida i druga komponenta : oksitetraciklin-hidrohlorid, koji spada u grupu tetraciklinskih antibioticka.

Kako deluje Hidrociklin

Hidrociklin smanjuje zapaljenja na koži, otoke, bol i svrab, i kao antibiotik ima uticaj na znatan broj mikroorganizama kao što su gram–pozitivnei gram–negativne bakterije, rikecije, mikoplazme i hlamidije, čije bujanje onemogućava.

Za šta se koristi Hidrociklin

Za šta je koristan hidrociklin? Hidrociklin mast se koristi za lečenje narednih oboljenja: ekcemi različitog porekla kod kojih je postoji naknadna infekcija, alergijske zapaljenske promene na koži posle kontakta sa nekim kozmetičkim preparatima, biljkama ili medikamentima, zatim alergijski kontaktni dermatitis, promene na koži zbog uboda insekta sa izazvanom infekcijom. …

Upotreba Hidrociklina za kožu, rezultira smanjenjem znakova zapaljenja i promena na koži uništavajući bakterije.

Kada hidrociklin ne smete koristiti?

Ovu mast ne smete upotrebljavati u trudnoći ili dok dojite, kao ni ako ste preosetljivi na neku od supstanci koje hidrociklin sadrži.

hidrociklin mast

Kako se upotrebljava Hidrociklin mast?

Dva do 4 puta na dan, potrebno je na obolelo mesto naneti tanak sloj masti, a nakon toga, po potrebi, zaštititi sterilnom gazom. Ne prekidajte sa nanošenjem masti čim primetite prve znake poboljšanja na koži. U slučaju da ni posle nedelju dana od početka terapije ne primetite poboljšanje, obratite se lekaru. Ovaj preparat je namenjen isključivo za spoljašnju upotrebu.

Neželjena dejstva Hidrociklina

Tokom terapije hidrociklinom, moguće neželjene reakcije su : peckanje, svrab, iritacije kože, pojava akni, tanja i omekšala koža, pogoršanje i širenje infekcije, strije, pečati po koži, zapaljenje korena dlaka, jača maljavost. Čim prestanete da koristite hidrociklin, ova dejstva nestaju. Ipak, ako se ne povuku, obavezno se javite lekaru i potražite savet. Hidrociklin se ne sme koristiti kod osetljivosti na neke komponente leka, kao što je lanolin koji može da izazove neke lokalne reakcije na koži poput kontaktnog dermatitisa. Hidrociklin se takodje ne upotrebljava kod primarne bakterijske infekcije (impetigo, piodermije, furunkuloza),ni kod dece do završetka procresa nicanja stalnih zuba.

Hidrocikaknelin za bubuljice i akne

Hidrociklin je dobar preparat, ako muku mučite sa aknama i potkožnim bubuljicama. Ipak savetuje se oprez u njegovoj primeni na licu. Naime, hidrociklin sadrži kortikosteroide. To znači da se ne preporučuje duža uporeba. Koža može da se navikne na kortikosteroide, pa onda, čim prestanete sa upotrebom, simptomi se vraćaju. Ova mast je dobra za žvale, odnosno probleme sa kožom po ivicama usana koje umeju neprijatno da popucaju. Problem biva brzo rešen.

hidrociklicna mast

Napomene

Hidrociklin je namenjen isključivo za spoljašnju upotrebu. Ne koristi se za oči u slučaju infekcija. Mast se izdavate samo na lekarski recept. Kod primene hidrociklina, posebno vodite računa o tome da izbegavate dugotrajnu ili često ponavljanu primenu masti zato što se mogu desiti preosetljivosti na mestu primene. Ako se u roku od 7 dana, ne ublaže simptomi, ili se javi nova gljivična ili bakterijaska infekcija- prekinite sa primenom leka. Primenu ove masti na licu, a naročito u predelu oko očiju ograničite na kraći vremenski period. Ako biste hidrociklinom da tretirate rane ili velike površine kože pod okluzivnim zavojem, obavezno se posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts