Čaj od kadulje protiv upala i infekcija

Kadulja je hiljadama godina poznata kao lekovita biljka koja pomaže u lečenju mnogih bolesti. Kod nas je poznata kao žalfija.

Koristili su je kao lek još stari Egipćani, Rimljani, Kinezi, Indijanci, kako za lečenje bolesti  tako i u mnogim ritualima.

Ime – kadulja, možda dolazi od glagola – kaditi, odnosno – pročišćavati.  Karlo Veliki je kadulju uvrstio među 72 biljke koje se obavezno moraju gajiti u svim seoskim, gradskim i samostanskim baštama.

Čaj od kadulje pokazuje svoju lekovitost u borbi prvenstveno protiv reume, oboljenja usne šupljine i za ispiranje grla, za probavne smetnje, za kosu koja je beživotna ili oštećena, kod upale mokraćne bešike, za noćno znojenje… Pošto sprečava nadutost, oticanje i sprečava nagomilavanje tečnosti i toksičnih materija, kadulja je dobra i za celulit.

kadulja caj

Branje i sušenje kadulje

Kadulja je samonikla zeljasta biljka prekrivena gustim dlačicama. Može živeti do 7 godina a uglavnom raste u mediteranskoj oblasti. Može se uzgajati i u bašti. Cveta sitnim belim, plavim ili ružičastim klasovima. Listovi kadulje se beru pre cvetanja u aprilu, maju ili junu. Osušite je na tamnom promajnom mestu.

Lekovito dejstvo

Kadulja ima antibakterijsko, antivirusno i antifungicidno dejstvo pa zato može da pomogne u lečenju upala i infekcija.

Blagotvorna je želudac, crevni sistem, žuč, mokraćne kanale i bešiku kao i kod žena kojima je neredovna menstruacija. Pomaže kod bolesti usne šupljine, pa se preporučuje ako je stradalo zubno meso i za ispiranje desni. Učinkovita je i protiv opadanja kose.

Pomoći će kod upaljenog grla i stradalih krajnika.

Lekovita je za one koji imaju bronhitis, kod  kašlja, prehlade i gripa. Srediće neredovni menstrualni ciklus kao i neke hormonske poremećaje kod žena koje kadulju često koriste za ispiranje rodnice. Blagotvorna je za umirivanje, stres, nervozu i depresivna stanja.

Odlična je protiv znojenja naročito u pubertetu ili klimaksu. Poboljšava koncentraciju a posebno je lekovita za lice jer može sprečiti i otkloniti akne i bubuljice.

Kadulja se koristi u vidu čaja, tinkture, ulja, kupke, obloga, rakije i vina.

kadulja bilje

Priprema čaja od kadulje

U 250 ml kipuće vode, stavite jednu kašičicu  usitnjene kadulje i kuvajte oko 3 minuta. Kada sklonite sa vatre, neka odstoji 10 minuta. Procedite i čaj je gotov, spreman za konzumiranje.

Doziranje – Čaj od kadulje može se piti u količini od dve do tri šolje na dan. Može se zasladiti medom.

Protiv kašlja se preporučuje kadulja u mleku – Kuvajte u 250 ml mleka kašičicu kadulje oko 3 minuta. Kada se prohladi dodajte malo meda. Uzima se po jedna kašičica nekoliko puta na dan.

Tinktura od kadulje

U jedan decilitar 70-procentnog alkohola stavite 20 grama usitnjene kadulje. Ovo treba da na toplom mestu odstoji oko mesec dana. Nakon toga se procedi i čuva u dobro zatvorenoj flašici.

Tinktura se upotrebljava tako što se oko 15 kapi rastvori u malo vode ili čaja i pije se tri puta na dan. Može se grgoljati za bolno grlo ili koristiti za ispiranje. Tinktura se ne sme koristiti u trudnoći.

Kupka od kadulje se sprema tako što se u pet litara vode stavi 200 grama kadulje. Kada odstoji 12 sati, ubaci se u vodu za ispiranje. Kupka je blagotvorna za kožne bolesti i tegobe pri mokrenju. Uz kupku je dobro piti čaj paralelno.

Nuspojave

Supstanca – tujon koja se nalazi u kadulji, nekada može negativno delovati na nervni sistem. Kadulju ne treba da koriste osobe koje imaju visoki pritisak. Oprez je potreban kod trudnica, dojilja i dece, pa ni za prestanak dojenja što neke žene čine.

Ne preporučuje se uzimanje preparata ni čaja od kadulje u jako dugom vremenskom periodu posebno u jačim koncentracijama i količinama.

Neke od posledica mogu biti nesvestica, nervoza, zamućen vid…

Kadulja odnosno preparati od žalfije se ne trebaju uzimati duže od mesec dana nakon čega je potrebna obavezna pauza od minimum dve nedelje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts