Medicinska dijeta – brza, laka i zdrava?

Medicinska dijeta je dijeta koja je prvenstveno bila namenjena srčanim bolesnicima. Vremenom, počeli su da je koriste i oni koji žele da na zdrav način skinu višak kilograma.

Medicinsku dijetu za srčane bolesnike je kreirao  kardiolog Herman Tarnower,  50-tih godina prošlog veka koji je svojim pacijentima preporučivao poseban režim ishrane kako bi smanjili srčane tegobe.

Nakon brošura i preporuka doktora Hermana, medicinska dijeta je doživela popularnost i više razičitih programa. Tako postoji medicinska dijeta s jajima, citrus medicinska dijeta (sa limunom i narandžama), bolnička dijeta i tako dalje.

medicinska dijeta

Jedna od najpopularnijih dijeta ovog tipa je dijeta doktora Tarnovera čija je knjiga i uspešnom i zdravom mršavljenju prodata u milionima primeraka.

Poznata još i kao “Scarscale diet”, zasnovana je na smanjenom unosu ugljenih hidrata. Unos kalorija koji se preporučuje u prvoj fazi dijete je od 650 do 1000 na dan. Ova dijeta ima poseban program rasporeda tipova namirnica u procentima: 43% proteina ,34 %  ugljenih hidrata i 22 % masti.

Dr.Tarnover, kao autor ove niskougljohidratne dijete, navodi da ovakav režim ishrane uvodi organizam u ketozu (stanje ubrzanog topljenja suvišnih kilograma), pa je tako odlična za mršavljenje u kratkom vremenskom periodu.

Jelovnik koji propagira medicinska dijeta

Osnovna odlika ove dijete je da se dnevno unesu samo tri obroka bez ikakvih užina izmedju. Glavne namirnice su živinsko nemasno meso, povrće, voće i što više tečnosti (voda i dijetalni sokovi).

Od začina su dozvoljeni samo oni prirodni biljni: sok od limuna, senf, sirće, pasirani paradajz.

medicinska dijeta1

Medicinska dijeta – jelovnik za 5 dana

Prvi dan

Doručak: Pomorandža, 4 slana krekera, šolja nezaslađenog čaja ili kafe, Ručak: Pomorandža, kuvano jaje, pola šolje jogurta i večera – dva paradajza, dva skuvana jajeta, malo zelene salate ili krastavac.

Drugi dan

Doručak:Pomorandža, kafa bez šećera ili čaj, četiri krekera, ručak: jedno kuvano jaje, pola šolje jogurta, pomorandža, i večera: 125 grama mlevenog mesa u vidu pljeskavice na žaru, jedan paradajz kao salata, pomoranža, 4 krekera i šolja nezasladjenog čaja.

Treći dan

Doručak: Pomorandža, 4 slana krekera, šolja nezaslađenog čaja ili kafe, Ručak: kuvano jaje,pomorandža, pola šolje jogurta, 2 krastavca ili zelena salata, nezaslađen napitak po želji.Večera- Pljeskavica od junećeg mesa, 4 krekera, šolja nezasladjenog čaja i jedna narandža.

Četvrti dan

Doručak: Naradža, nekoliko krekera, nezasladjen čaj ili kafa.Ručak: 125 grama nemasnog sira, jedan paradajz i 4 krekera i večera – 125 g mlevenog junećeg mesa,2 paradajza, 4 krekera i jedna jabuka.

Peti dan

Doručak: Pomorandža,4 slana krekera, šolja nezaslađenog čaja ili kafe.Ručak – 200 grama kuvane ribe ili piletine, jedan paradajz i 4 krekera. Večera: pola kilograma barenog povrća, jedno kuvano jaje i jedan paradajz.

Napomene: strogo su zabranjeni gazirani napitci, meso je najbolje peći na teflonu ili žaru, nema užina ali ni preskakanja obroka, strogo vodite računa o propisanoj količina preporučenih namirnica. Takodje, nemojte ništa jesti nakon 20 sati uveče.

Preporučljivo je da tokom držanja ove dijete upražnjavate bilo kakve vežbe u trajanju od oko pola sata dnevno. Trebalo bi i redovno da šetate.

Takodje je preporuka da tokom dijete pijete vitaminske suplemente da biste nadoknadili njihov manjak u preporučenim namirnicama. Umesto krekera i narandže, možete nekada da pojedete grejpfut i dvopek.

Iskustva i očekivani rezultati

Očekivani gubitak kilograma nakon jednog ciklusa ove dijete je 10, što ukazuje na njenu visoku efikasnost, mada su iskustva različita.

Važno: Medicinska dijeta se ne sme držati duže od 15 dana. Ciklus se može ponavljati 3 puta po 5 dana.

Ako niste postigli željene rezultate u gubljenju kilograma nakon prvog ciklusa,medicinska dijeta se može ponoviti ali tek posle 7 dana.

Pre držanja ove, kao i bilo koje druge dijete morate se obavezno posavetovati sa lekarom.

Nedostaci i eventualne posledice držanja dijete

Česte su kritike ove dijete koje se prvenstveno odnose na broj preporučenih kalorija za unos, a njena brzina ukazuje na to da i nije baš tako zdrava. Kritičari ove dijete navode da tako nizak kalorijski unosa nije prilagođen aktivnim odraslim osobama, tinejdžerima koji se razvijaju, trudnicama, starijim osobama i tako dalje. Takodje, držanje dijete i dojenje nikako ne bi trebalo da idu zajedno, a posebno ako dijeta podrazumeva jako nizak unos kalorija.

Od mogućih rizika, tu su rizici kao i kod drugih proteinskih dijeta poput Atkinsonove.

Moguće nuspojave su: zatvor, proliv, razdražljivost, umor i mogućnost pojave žučnog kamenca. Bubrežni pacijenti moraju biti posebno oprezni sa dijetama, i obavezno se konsultovati sa doktorom.

Iako je reč o dijeti koja je brza, znajte da nijedna dijeta nije nimalo laka – ni psihički ni fizički. U svakom slučaju, nije toliko skupa, namirnice su dostupne svuda, a ljubitelji mesa neće morati da ga se odreknu, jer je dosta zastupljeno u ovom režimu ishrane. Brzi rezultati ne znače da će se linija nakon dijete održati sama po sebi. Kilogrami će se vratitit ako ne promenite neke navike u ishrani koje ste ranije imali i zbog kojih u stvari i imali višak kilograma. Dakle – više kretanja, manje masti i šećera, a više presnog mesa, povrća i voća!

Iako nosi naziv medicinska dijeta, ako je potrebno da pred operaciju za kratak period skinete koji kilogram, nemojte upražnjavati ovu dijetu osim ako je Vaš lekar ne odobri u okviru priprema za operativni zahvat. Svaka operacija je različita, kao i tolerancija svakog pacijenta na drugačiji režim ishrane, pa je skidanju kilograma u ove svrhe potrebno pristupiti maksimalno individualno.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts