Petrovac (biljka) – lekovitost i upotreba u narodnoj medicini

Petrovac biljka, latinski naziv (Agrimonia eupatoria) u našem narodu poznat je i kao ovčji čičak, trava Svetog Pavla, ranjenik, kostolom, trava od poseke i to kao biljka koja ima brojna lekovita svojstva. To je zeljasta, višegodišnja vlaknasta biljka, koja može narasti u visinu i do jednog metra. Cvetovi ove biljke su žuto-zlatne boje a petrovac cveta od juna do septembra. Petrovac je samonikla biljka koja raste u šumarcima i po livadama, od ravničarskih pa do planinskih predela.

Upotreba

Biljka Petrovac se koristi cela bez korena a nabolje je da se sakuplja u vreme cvetanja. Najbolje je da se sakupi dok je još mlada i ne visa od 25 cm, kao i kada nema drvenastih delova stable. Cvetovi moraju da imaju karakterističnu žutu boju.

petrovac biljka

Poznavaoci  lekovitog bilja tvrde da je ovu biljku, nabolje brati oko 12. jula, a to je dan kada se slavi praznik svetih apostola Petra i Pavla.

Lekovitost

Lekovitost Petrovca omogućavaju brojne supstance koje ova biljka sadrži a koje imaju povoljan uticaj na zdravlje, to su: tanin, etarsko ulje, silicijum dioksid, askorbinska kiselina, nikotinska kiselina, vitamin K, kvercitrin.

Petrovac biljka kao lek

Pomaže lučenje žuči, ublažava želudačne tegobe, dobar je protiv proliva, pročišćava krv, razlaže kamen u bubregu, odličan u borbi protiv dijabetesa, sprečava razne upale i pomaže zarastanje rana (čaj od listova petrovca).

Koristi se u terapiji hepatitisa i upale jetre, kamena u žučnoj kesi, astme, reumatizma, anoreksije, upala grla i sluzokože usne duplje.

Preporučuje se takodje protiv upale krajnika, afti , osobama sa problematičnim glasnim žicama, za ispiranje usne duplje i grla… Posebno preporučljiv pevačima i nastavnicima.

Mogu ga koristiti i deca sa upaljenim krajnicima u vidu kupke.

Mast od petrovca

Mast od petrovca je dobar za lečenje hemoroida i upalu vena.

petrovac biljka1

Čaj od petrovca

Jednu  kašičicu biljke dodati na 250 ml vrele vode Potrebno je da odstoji svega  2 minuta ako je biljka sušena  ili 30 sekundi  ako koristite svežu biljku. Procedite i možete koristiti za ispiranje i oblaganje rana.

Ako se pije, preporučena doza je  2 šolje dnevno jer  predoziranje može da uzrokuje jake grčeve, naglo izbacivanje kamena, pa nekada i blokadu mokraćnih i žučnih kanala.

Čaj možete koristiti  kod zapaljenja sluzokože usne duplje, angine, faringitisa tako što ćete njime ispirati usta i ždrelo. Za ispiranje grla još je blagotvornija kombinacija petrovca, žalfije i crnog sleza.

Petrovac biljka protiv proliva

Petrovac je veoma efikasan u zaustavljanju proliva. Napravite čaj tako što ćete dve supene kašike petrovca preliti šoljom ključale vode. Promešajte , poklopite i pustite  da stoji minimum 45 minuta. Procedite i popijte u malim gutljajima.

Petrovac biljka protiv krvarenja

Petrovac se još naziva i ranjenik zato što  zaustavlja krvarenje. Iz tog razloga,  petrovac se dodaje  u čajne mešavine protiv obilnih menstruacija, krvarenja hemoroida kada se  obično meša sa hajdučkom travom i virkom.

Petrovac biljka protiv umora i bezvoljnosti

Čaj od petrovca  se preporučuje osobama koje pate od hroničnog umora, bezvoljnosti i slabosti a koje obično imaju problema sa  varenjem, nadimanjem I stolicom, nesanicom, pospanošću, a pritom su stalno izložene stresnim situacijama.

Čaj od petrovca u smeši sa matičnjakom, koprivom, slatkim korenom i čičkom preporučljiv je svima koji su hronično umorni.  Po 100 grama petrovca, matičnjaka, koprive plus po 50 grama korena čička, slatkog korena i ruzmarina pomešajte. Pet kašika ove mešavine prelijte sa  litrom ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Kada procedite čaj,  pijte šolju čaja  ujutro na prazan stomak, a ostatak čaja tokom celog dana u manjim gutljajima.

Čaj se može piti tri nedelje, a zatim je potrebna  pauza od  sedam dana, nakon koje možete nastaviti   još mesec dana sa ovom čajnom mešavinom.Dok traje pauza, bilo bi dobro da pijete čaj od zobi. Napravite ga tako što ćete  šaku neoljuštene zobi oprati najpre pod mlazom vode, preliti litrom hladne vode, zagevati do ključanja, a onda pustiti da ključa  dva-tri minuta. Sklonite sa ringle,poklopite i ostavite da stoji 30 minuta.  Procedite, zasladite  medom i pijte u manjim gutljajima tokom celog dana.

Čajna mešavina sa petrovac biljkom protiv promuklosti i upale grla

Po 100 grama čaja od Petrovca I žalfije pomešajte sa 50 grama čaja od crnog sleza. Tri supene kašike ove lekovite  smeše prelijte sa pola litra ključale vode. Zatim promešajte, poklopite posudu  i ostavite da stoji oko  sat vremena. Na kraju procedite čaj i koristite za ispiranje grla. Takodje, slobodno možete i da popijete malo  čaja od ove mešavine lekovitog bilja..

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts