Lečenje mioma na materici na prirodan način

Rizik za pojavu i razvoj mioma, povećava se godinama, sa približavanjem menopauze, a sve usled hormonskih promena. Miomi su dobroćudne izrasline koje  nastaju iz glatkog mišićnog tkiva materice.

Kako nastaju miomi na materici

Precizan uzrok nastanka mioma na materici nije utvrdjen, ali je kao glavni faktor njihovog razvoja utvrdjen  niži nivo progesterona, a povećani nivo estrogena. Može nastati još pri kiretazi, zapaljenju i infekciji koja je prenosiva polnim putem. Miom na materici je najčešći kod žena starosti od 30 do 40 godina, mada je moguće da se jave i kod mladjih žena.

Simptomi koji pokazuju da se možda razvio miom na materici su anemija, menstrualni problemi, vrtoglavica i umor. Ostali simptomi su bol i krvarenje, poremećaji u funkcionisanju obližnjih organa, eventualno rast tumora. Moguća je i pojava dugih, teških menstruacija, bol u donjem delu stomaka i ledjima.

Nastanak mioma je moguće preduprediti. Takodje, postojeći se mogu ukloniti ili smanjiti.

Kako biste svoje ginekološko zdravlje očuvali, uvedite jednostavne pozitivne promene u ishranu i način života. Takodje, ako primetite navedene simptome, obavite kompletan ginekološki pregled.

Miome možete sprečiti tako što ćete izbegavati meso, a povećati unos ribljeg mesa prvenstveno lososa, skuše, tunjevine. Ove vrste riba pomažu da se ublaže upalni procesi i nadražaji.

miom riba

 

Osim toga, trudite se da izbegavate brzu hranu, belo brašno, zasićene masnoće, šećer i prerađevine. Izbegavajte alkoholna pića i prestanite sa cigaretama ako ste pušač. U ishranu uvrstite što više sirovog voća i povrća i žitarice bogate vlaknima. Pasulja je jako dobra namirnica jer pomaže u smanjenju nivoa estrogena . Posavetujte se sa lekarom o tome da prestanete da pijete tablete za kontracepciju, hormonske preparate, spermicide…

Još je važno da kvalitetno i dovoljno spavate i da se odmarate kao i da izbegavate stresne situacije. Ako ste gojazni, postepeno smanjenje telesne težine pomoći će u borbi sa miomima.

Probajte da pomognete telu u izbacivanju toksina tako što ćete svakog dana popiti po dve kafene kašičice jabukovog sirćeta pomešanog sa 2,5 dl vode.

Dijagnoza

U ranim fazama razvoja mioma, nije uvek moguće dati konačnu dijagnozu. Osim klasičnog ginekološkog pregleda, nekada je potrebno uraditi još ultrazvučne, radiografske ili endoskoske nalaze.

Posledice

Miomi deformišu matericu, pritiskaju jajnike i jajovode pa mogu izazvati neplodnost. Maligne promene se takodje mogu javiti ali vrlo retko tek kod 0,1 do 0,5 odsto žena.

Savremena medicina miome leči hirurškim medicinskim metodama. Najradikalni i efikasni metod je – histerektomija (amputacija materice).

Takodje, alternativna medicina nudi drugačije metode za prirodno lečenje mioma na materici.

Mi Vam prenosimo nekoliko prirodnih lekova i preparata ali zapamtite da je za efikasno i uspešno lečenje obavezna stručna lekarska pomoć.

  • Jednu kafenu kašičicu sušenog korena božura iseckajte i prelijte sa šoljom i po kipuće vode. Poklopite i pustite da odstoji 30 minuta. Ovaj čaj treba da se pije tri puta na dan pre obroka po jednu kašiku.
  • Operite tri velika crvena krompira i sitno ih izrendajte. Iscedite njihov sok pa pijte svakog jutra po pola čaše ovog soka od krompira.
  • Kašičicu semena konoplje prelijte sa dva decilitra ključale vode. Kuvajte još desetak minuta, ohladite i procedite. Lečenje ovim čajem traje 15 dana a potrebno je dnevno piti 35 kašika.
  • Dve šake listova šargarepe (svežeg ili sušenog) prelijte litrom vrele vode. Treba da odstoji oko pola sata. Pijte ovaj odvar tokom celog dana. Moguće je da će zaustaviti krvarenje koje je miom izazvao.
  • Ogulite koru stabla višnje sa severne strane u trakama širine oko 3 cm, odozdo na gore. Uzmite traku dužine 1 cm i prelijte sa 1,5 l ključale vode i neka  odstoji jedan sat. Pijte svakog dana.
  • Pola kilograma domaćeg meda i 300 grama samlevenih  listova čuvarkuće pomešajte. Neka odstoji nekoliko dana. Konzumira se po jedna kašičica ujutru e na prazan stomak i posle toga ne jedite ništa 2 sata. Čuvarkuća je poznati narodni lek protiv mioma na materici i ciste na jajnicima.

miom cuvarkuca

Čajevi protiv mioma na materici

Probajte sledeću mešavinu čajeva: Po dve kašike usitnjenog lista ranjenika, koprive i kupine i po jednu kašiku žalfije, hajdučice, cveta zove i divlje nane prelijte sa 1,8 litara ključale vode. Treba da odstoji  sat i po. Procedite, zasladite medom i pijte po jednu šilju čaja svakog dana pre obroka – tri puta dnevno.

Miomi na materici i trudnoća

Postoji više mišljenja o tome da li miomi menjaju svoju veličinu tokom trudnoće. Ipak, većina izveštaja ukazuje na njihov rast za vreme svih trimestara trudnoće. Razlog za taj rast je povećanje nivoa hormona u toku drugog stanja i povećan protok krvi kroz uterus. Njihov rast se takodje objašnjava uvećanjem glatkih mišića i vezivnog tkiva materice .

Ipak, definitivno su zabeležene dve pravilnosti – Što je telesna masa žene veća pre trudnoće, očekuje se veći  porast mioma u prve dva trimestral  trudnoće. Kod starijih trudnica, kao i kod trudnica koje su višerotke, moguće je očekivati stagnaciju  veličine, ili manja uvećanja   mioma tokom  prve polovine trudnoće. Bez obzira na to što je priroda mioma uglavnom  dobroćudna, miome uterusa je potrebno pažljivo pratiti tokom drugog stanja kako bi se sprečile eventualne komplikacije i posledice.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts