Mešavina čaja od koprive, nevena i hajdučke trave pomaže kod ženskih bolesti

U tradicionalnoj medicini i travarstvu,  naročito  nekada, kada ženama nije  uvek bio dostupan ginekolog, pa ni lekovi koje danas upotrebljavamo, za takozvane “ženske bolesti”  korišćene su neke lekovite biljke. Više ili manje uspešno, uz konsultovanje  starijih, mudrijih žena, žene su  biljem rešavale problem neplodnosti, infekcija, cista, mioma, hormonske poremećaje, ublažavale problem u menopauzi…

Danas, u fitoterapiji  a sve češće u savremenoj ginekologiji, stručnjaci se takodje uzdaju u odredjene lekovite biljke, a one same su sve češće sastojci brojnih prirodnih preparata koje nabavljamo u apotekama. Koriste se uglavnom kao dopunska terapija odredjenih zdravstvenih stanja.

Postoji dosta vrsta biljaka koje su ženama korisne kao lek. Izdvojile su kopriva, hajdučka trava i neven. Slede ih virak, kantarion, majčina dušica, žalfija, macina trava…

MESAVINA ZENSKE BOLESTI

Upotreba lekovitog bilja kod ženskih bolesti

Korišćenje lekovitog bilja u vezi je sa njihovim sastavom, pa se tako, za bolne menstruacije koriste biljke koje imaju dosta tanina, za neredovan menstrualni ciklus – one koje su bogate  aminima i alkaloidima, a za ispiranje genitalne regije, koristi se bilje koje sadrži tanin, sluz i etarska ulja.

Fitoterapeuti kao i travari, zaključili su da je nekada najdelotvornija mešavina čajeva kako bi pozitivni efekti po zdravlje žene bili što bolji i učinkovitiji.

U svakom slučaju, svaka terapija lekovitim biljem, efikasnija je ako se primenjuje posle detoksikovanja organizma.

Čaj od koprive kao preventiva

Čaj od koprive višestruko je blagotvoran, najpre zbog toga što poboljšava krvnu sliku i jača organizam. Kopriva je bogata gvoždjem, pa se preporučuje svima koji osećaju malaksalost, slabost ili pate od čestog umora. Mlevena kopriva uz dodatak meda je svojevrsna lekovita mešavina. Pravite je tako što ćete 2 kilograma sveže koprive da sameljete. Dodajte upola toliko prirodnog meda, promešajte, pa čuvajte u dobro zatvorenim staklenim posudama. Dnevno možete uzimati po dve, tri kašike ovog prirodnog preparata.

Čaj od koprive, pomešan sa čajem od virka ili rosnice pomoći će zaa miome na materici i kod produženog krvarenja. Takodje, ovaj čaj će smiriti upale, otoke, a smanjiće i protok krvi zato što sadrži tanin.

Čaj od nevena

Čaj od nevena se uglavnom upotrebljava kako bi se  uspostavio redovni menstrualni ciklus a blagotvoran je kada je u pitanju smirivanje jakih menstrualnih bolova kod devojaka ali i kod žena u klimaksu.

Ako vas muče tegobe u PMS- u, napravite čaj od dva cveta nevena. Prelijte ih sa 200 ml ključale vode, pa pošto odstoji pola sata, procedite. Čaj treba piti dva puta na dan, posle obroka.

Hajdučka trava (stolisnik)

Čaj od hajdučke trave je kao lek odličan za uklanjanje cista, nesamo na jajnicima već i u grudima. Ova biljka daje dobre efekte u lečenju  menstrualnih tegoba i prekomernog krvarenja. Čaj takodje ima blagotvorno dejstvo u lečenju ispucalih i bolnih bradavica kod žena koje doje. Čaj od hajdučke trave treba piti bar jednom dnevno. Za rezultate protiv tegoba u klimaksu, dovoljno je da se pije dva puta dnevno.

Kačenu kašičicu hajdučke trave prelijte šoljom kipuće  vode, pustite  da odstoji oko 10 minuta, a onda procedite. Najviše je dozvoljeno dve šolje na dan.

Mešavina čajeva za najbolje rezultate

Čaj od nevena, koprive i hajdučke trave, preporučuje se ženama koje imaju problem sa cistama na jajnicima.  Dobar je uopšte za sve žene koje su podložne čestim ginekološkim problemima.

Kako napraviti čaj od ove mešavine?

Priprema je jednostavna – Kašiku ove mešavine prelijte sa dva decilitra proključale vode, ostavite da odstoji najviše pet minuta, procedite i pijte tri puta na dan.

Neven i hajdučka trava protiv gljivičnih oboljenja

Ako se desi infekcija  bakterijama ili gljivicama javlja se iscedak iz vagine neprijatnog mirisa. Kod ovakvih stanja pomažu lekovite kupke. Priuštite sebi sedeću kupku od čaja hajdučke trave u trajanju od 20 minuta.

Za infekcije koje uzrokuju isključivo gljivice, koristite sedeće kupke od nevena.  U 5 litara hladne vode stavite 100 g nevena i ostavite da odstoji 12 sati.Posle toga, malo zagrejte i dodajte u vodu u kojoj ćete se kupati najmanje 20 minuta. Bez brisanja, lezite u krevet. Ovakve kupke bi trebalo upražnjavati tri puta sedmično, sve dok neugodno belo pranje ne nestane. Još bolji rezultati će biti ako uporedo svakog dana pijete 3 šolje čaja od vrkute.

Koren koprive

Kopriva je jedna od najboljih lekovitih biljaka koje rastu na našim prostorima. Lekovita je cela biljka počev od korena, preko stabljike i listova sve do cveta.

Za lek se skuplja korenje, najbolje na proleće i u jesen, zatim listovi, takodje u proleće, a stablo koprive može se brati tokom cele godine. Ako želite da sakupljate seme, najbolje je da to učinite u avgustu.

Osim što će pročistiti organizam, čaj od bilo kog dela koprive,  ublažiće stanja malokrvnosti kod žena koje imaju dugo i obilno menstrualno krvarenje. Posebno blagotvorno dejstvo po zdravlje žena ima u kombinaciji sa nevenom, hajdučkom travom, vrkutom…

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts