Vežbe pet tibetanaca savršene su za mršavljenje

Vežbe pet tibetanaca

Vežbe ili bilo koja fizička aktivnost, ubrzaće gubitak kilograma ako ste počeli sa dijetom a svakako će uticati na bolje raspoloženje, Vaše zdravlje i opšte stanje organizma.

Vežbe „pet tibetanaca“ osmislili su tibetanski monasi pre dvei po hiljade godina, a za njih se veruje da su ključ vitalnosti ljudskog duha i tela. Ove vežbe mogu da upražnjavaju ljudi svih godina i uzrasta, ne zahtevaju mnogo vremena niti neke posebne uslove. Imajući u vidu da su autori ovih vežbi – monasi, poznati po vitalnosti i dugom životu, veruje se da će rezultati vežbi biti takvi da ćete se osećati jače, svežije i ispunjeni novom, mladalačnom energijom.

Ove vežbe se mogu opisati i kao vrsta joge, i dejstvo im je takvo da će Vam dati snagu da se tokom dana osećate stabilno i da postignete više u zacrtanim planovima.

Opis vežbi „pet tibetanaca“

TIBETANAC 1 Stanite u uspravan položaj a ruke ispružite u visini ramena. Dlanovi treba da budu okrenuti prema podu. Pravite krugove oko svoje ose u smeru kazaljke na satu.

TIBETANAC 2 Lezite na ledja i to sa rukama ispruženim pored tela dok su dlanovi okrenuti ka podu. Dok udišete vazduh , iz ovog položaja, podižite glavu tako što ćete bradu pomerati ka prsima i noge sa zategnutim stopalima. Prilikom izdaha vraćajte se u početni položaj.

TIBETANAC 3 Kleknite na kolena i ispravite kičmu i gornji deo tela. Rukama se oslonite na zadnji deo butina ili ih stavite na donji deo leđa. Udahnite i spustite bradu skroz ka grudima, i dok udišete savijajte čitav gornji deo tela unazad tako što ćete zabaciti glavu koliko možete. Dok izdišete, polako se vratite u položaj iz kog ste počeli. Važno je pri udahu usta budu otvorena, a pri izdahu – zatvorena.

TIBETANAC 4 Ova vežba kreće iz sedećeg položaja. Sedite sa ispravljenom kičmom i ispruženim nogama, a ruke spustite pored tela, sa dlanovima koji su spušteni na pod. Stopla treba da budu zategnuta. Dok izdišete vazhuh, spuštajte bradu ka prsima, a pri udahu , oslonite se na ruke i dižite karlični deo što više sa glavom zabačenom unazad. U prvobitni položaj se vratite dok izdišete vazduh.

TIBETANAC 5 Peta vežba počinje na taj način što ćete se okrenuti stomakom ka podu. Zatim treba da podignete gornji deo tela dok ste oslonjeni na ruke a neka vam oslonac na nogama budu prsti. Dok izdišete vazduh, podignite bradu što više prema gore, a na udah podignite karlični deo, pete pomerite što više prema podu, a glavu prema grudima. Kolena i laktovi treba da ostanu ispruženi.

pet tibetanaca

Ritam vežbanja

Tibetanci, kako se popularno zovu mogu se raditi bilo gde, u parku, kod kuće… Ne treba Vam mnogo vremena a bez problema će ih raditi i oni najstariji.

Tokom prve sedmice vežbanja, pravilo je da svaku od vežbi ponovite po tri puta, druge sedmice uradite po pet ponavljanja, treće – sedam, i tako povećavajte svakih nedelju dana po dva ponavljanja , dok ne dostignete broj 21.

U slučaju da preskočite jedan dan , samo nastavite u istom ritmu, lia ako preskočite više od jednog dana, preporuka je da se vratite na početak i počnete od broja tri. Inače, kada je vreme u pitanju, za kompletan trening od 21 ponavljanja biće Vam potrebno oko 15 minuta.

Tibetanci za mršavljenje

Vežbe sa Tibeta pomoćiće Vam i da skinete koji kilogram, naročito su vidljivi rezultati po pitanju smanjenja podbratka, masnih naslaga oko stomaka i sa drugih kritičnih područja. Rezultati su uglavnom vidljivi posle tromesečnog vežbanja. Ove vežbe su odlične za stomak. Sa njima ćete ojačaćeti trbušne mišiće a ako pravilno vežbate, posle određenog vremena ćete se rešiti neprijatnih masnih naslaga.

Smanjiće se i celulit, a strije će biti manje vidljive jer će ove vežbe vaše telo snabdeti kiseonikom. Koji je neophodna komponenta za sagorevanje kalorija. Na taj način, ubrzaće i metabolizam, pa je krajnji ishod – mršavljenje. Pošto vežbe zahtevaju pune udisaje i izdisaje, preporučljive su osobama koje čitavog dana sede iz kompjuter i nedostaje im kiseonika, jer na taj način uskraćuju telu odgovarajuću količinu kiseonika što uzrokuje glavobolju i smanjenje koncentracije.

Uz pet tibetanaca, poboljšaćete i tonus mišića, ali naravno veći rezultati na ovom polju će biti vidčjiviji ako tibetance kombinujete sa još nekim vežbama koje su namenjene za definisanje mišića.

pet tibetanaca cakre

Vežbe pet tibetanaca i detoksikacija

Ove vežbe pomažu u čišćenju limfnog sistema koji ima ulogu čišćenja toksina iz tela. Tehnike Tibetanaca smanjiće pritisak na razne telesne organe, žlezde i mišiće i na taj načinće organizam brzo i efektno osloboditi toksina. Ako pri tehnice Pet Tibetanaca osetite nelagodnost u početku vežbanja, to upravo znači da je počeo proces detoksikacije i da se vaš organizam ubrzava. Nemojte se plašiti, ovakvi simptomi su uobičajeni na početku vežbanja, a sa prolaskom vremena će nestati. Da biste ublažili ovakve nuspojave, jednostavno smanjte tempo vežbi. Detoksikacija će ići brže i lakše ako prilikom vežbanja unosite dovoljno tečnosti u organizam. Idealni unos je 0,03 litra negazirane vode na 1kg telesne težine.

Stanja kod žena kao što su menstruacija i trudnoća jako su individualne prirode. Verovatno ste čuli da devojke vežbaju i kada im je menstrualni ciklus u toku i da nemaju kompikacije, ali to ne mora da znači i za Vas. Konsultujte ginekologa. Ako ste u drugom stanju, postoji posebna vrsta joge koju možete upražnjavati ali opet samo i jedino nakon savetovanja sa lekarima.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts