Šta su polipi na materici i kako se leče na prirodan način

Polipi na materici često su benignog, odnosno dobroćudnog karaktera. Najčešće se jave na grliću materice i u proseku od njih pati jedna do dve na stotinu žena.

Kako nastaju polipi na materici

Vagina i grlić materice kod žena imaju zaštitnu branu od pet slojeva epitela i u slučaju kada je žena zdrava, sluzokožaje glatka i ružičasta. Medjutim ,ako se desi infekcija, disbalans hormona i česta i prejaka sekrecija, epitel se može istanjiti. Pošto je u tim situacijama oslabljen imunitet, a upala u toku, dešavase bujanje sluzokože materice i nastanka polipana grliću materice.

Od čega se dobijaju polipi na materici? Uzrok mogu biti ralni zapaljenski procesi, infekcije, oslabljeni imunitet i hormonska neravnoteža. Osim toga, faktori rizika su i genetsla predispozicija, upotreba alkohola, pušenje, fizička neaktivnost, gojaznost, hrana bogata mastima…

Simptomi polipa na materici

Glavni siptomi su pojačan sekret neprijatnog mirisa a nekada i pojava krvarenja i sukrvice. Ako ne idete redovno na preglede , polipi mogu toliko narasti da će se pojaviti i spolja, između usmina. Simptomi polipa mogu biti i krvarenje posle seksualnog odnosa i krvarenje u postmenopauzi.

polipi na materici

Koliko su opasni polipi na materici

Inače polipi na grliću materice su bezbolni. Ipak, pošto manje ili više proširuju kanal grlića koji vodi u materičnu šupljinu, infekcija može da napreduje i da se preseli u matericu, što opet može da uzrokuje zapaljenje zlizokože najajovodina ili zapaljenje sluzokože materice. Ovakav razvoj stvari može dovesti do neplodnosti žene.

Polipi i trudnoća

Polipi koji sejaveu trudnoći su decidualni polipi i ne odstranjuju se. Povlače se posle porodjaja, ali je jako važno uraditi kolposkopiju pre trudnoće.

Kako se dijagnostifikuju polipi

Da biste sa sigurnošću utvrdili da je reč o polipima, treba uraditi kolposkopiju i PAPA test. Ovo je važno jer neke maligne promene na grliću materice, kondilomi, sicte i miomi mogu davati iste simptome. Polipi na materici mogu imati okrugli ili izduženi oblik a veličina im je od nekoliko milimetara do par santimetara.

Lečenje i preventiva

Kada seutvrdi postojanje polipa, ginekolog će odrediti kako će se uraditi odstranjivanje. Tretman i terapijazavise odtoga kakvi su nalazi histološke analize tkiva. I nakon odstranjivanja, povratak polipa je čest, a upale koje često prate polipe, trebaciljano lečiti. Preventiva uključuje sprečavanje upala i njihovo blagovremeno lečenje.

Endometrijalni polipi – polipi u materičnoj šupljini

Polip u materičnoj šupljini nastaje zbog bujanja sluzokože endometrijuma. Često se javlja u postmenopauzi a uzrocijoš nisu dovoljno poznati. Usled rasta polipa koji može dabude prilično brz, polip se može uočiti i u cervikalnom kanalu. Ova vrta polipana materici često je bez simptoma. Ako je reč o malignim polipima, mogu se javiti jači sekret, bol i krvarenje. Utvrdjuje se kolposkopijom, PAPA testom i histeroskopijom.

Kako se skidaju? Endometrijalni polipi se odstranjuju ablativnim tehnikama, a tkivo koje se tako dobije, ide na histološki pregled. Na osnovu rezultata, odlučuje se o učestalosti kontrola i praćenja stanja ili se ide na operaciju.

polipi na materici

Lečenje biljem i čajevima

U sastav čaja za lečenje polipa kao i za miome, ulaze kantarion, kopriva, neven, bela imela … dakle, lekovito bilje koje ima dokazan lekovit učinak kod ginekoloških oboljenja. Napravite mešavinu u jednakoj srazmeri od svih navedenih biljaka. Čajeve protiv polipa možete koristiti i kao dopunu već propisanoj terapiji. Ipak, ako upotrebljavate kantarion, obavezna je konsultacija sa lekarom.

Četiri kašike mešavine čaja prelijte hladnom vodom. Zagrevajte na vatri dok ne proključa i kuvati samo dva minuta. Sklonite s vatre i ostavite da odstoji sat vremena. Na kraju čaj procedite i pijte ga 4 puta na dan, po jednu šolju. Isti čaj se može koristiti kao kupka ili kao sredstvo za ispiranje genitalija.

Trava Mačji nokat je poznata lekovita biljka a preporučuje se za prevenciju polipa i mioma na materici. Mačji nokat čisti telo od toksina i reguliše hormone. Štiti od malignih bolesti, prema nekim istraživanjima. Sa čajem od mačjeg nokta ne treba preterivati jer može uzrokovati probleme u funkcionisanju jetre ili bubrega. Ovaj čaj ne sme se uzimati sa mlekom i mlečnim proizvodima a ne preporučuje se deci, dojiljama ni trudnicama.

Operacija polipa

Ova metoda podrazumeva jednostava i bezbolan način uklanjanja polipa presecanjem, uvrtanjem peteljke, laserski ili kauterom. Sledi kiretaža cervikalnog kanala. Odstranjivanje endometrijalnog polipa, s druge strane, obavlja se kiretažom materične šupljine . Konačna dijagnoza daje se nakon operacije jer se sadržaj koji je odstranjen šalje na dodatne analize.

Ovaj tekst je informativnog karaktera i iznete informacije ne mogu zameniti stručno lečenje od trane lekara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts