Piling za lice prema tipu kože

Piling za lice je odličan način za skidanje mrtvih ćelija sa kože, i za postizanje osveženog izgleda lica.

Brojni kozmetički saloni nude razne tretmane sa pilinzima, ali ako niste u prilici da to sebi priuštite, što zbog nedovoljno para , što zbog nedostatka vremena, znajte da dobre pilinge možete pripremiti i od sastojaka koje imate kod kuće.

Posvetite vreme i pažnju svojoj koži i ona će vam uzvratiti sjajem i lepotom. Za pripremu i pilingovanje treba vam najviše 20 minuta, tako da nema opravdanja.

Pre pilingovanja, ugodite seni i pripremite mirisnu kupku i prepustite se blagodetima vode i aroma koji će opustiti sva čula i otvoriti pore na koži. Ovo je važno jer će tako biti lakše da se očiste mrtve ćelije i nečistoće s lica. Kadase dovoljno opustite, i namažete mleko za telo, krenite sa negom lica.

Reč – piling potiče od engleske složenice „to peel“, što znači očistiti od korice.

piling za lice

Piling trenutno ulepšava boju lica i ten. Medjutim, ne preporučuje se da se radi više od dva puta nedeljno. Za suvu ili normalnu kožu, piling lica potreban je jednom sedmično. Za masnu kožu i za mešovitu kožu, piling možete raditi malo češće. U svakom slučaju,budite pažljivi ako imate osetljivu kožu sklonu alergijama ili aknama.

Piling maske možete uspešno pripremiti od namirnica, kojih imate u kući. U svaku piling masku možete slobodno da dodate morski ili rečni pesak, so,ili sitno izdrobljenu ljusku jajeta.

Piling za suvu i umornu kožu

Umornu i beživotnu kožu najbolje ćete osvežiti pilingom od palente, bademovog ulja i mleka ili možete napraviti piling od taloga kafe, maslinovog ulja i mleka.

Piling od meda

Rastopite dve kašike meda na pari, prohladite,i onda dodajte sok od pola limuna i jednu veliku kašiku pšenicnih mekinja. Dok je ova mešavina blago topla, stavite na lice na 30 minuta i isperite toplom vodom.

Ovaj piling je odličan za hrapavu, i grubu kozu. Osvežava i posvetljuje kožu lica, i regeneriše zahvaljujući mekinjama.

Piling sa sirom

Dobro promešajte 2 kasike sitnog sira i pola kašičice maslinovog ulja. Smesu malo zagrejte i nanesite na lice da deluje oko 15 minuta.

Piling sa jajima

Pola kašičice samlevene ljuske od jajeta pomešajte sa jednim žumancetom i kašičicom kisele pavlake. Nanesite na kožu lica i neka deluje 20 minuta.

Piling sa šargarepom i ovsenim pahuljicama

Izrendajte jednu šargarepu i dodajte joj pola kašike ovsenih pahuljica. Držite na licu 20 minuta i isperite.

piling2

Piling sa malinom

Jednu šaku zrelih malina dobro izgnječite. Dodajte kafenu kašičicu pavlake i kašičicu kristal šećera. Smesom masirajte kožu lica, ostavite da odstoji desetak minuta i isperite mlakom vodom.

Piling sa kafom

Soc od kafe nanesite ravnomerno na čistu, navlaženu kožu lica. Sačekajte da se osuši, pa isperite lice toplom pa hladnom vodom.

Piling s kafom možete napraviti i na sledeći način. Pet kašika soca od kafe pomešajte sa 150 g morske soli i dve kašike maslinovog ulja. Blago masirajte ovim pilingom lice pa isperite mlakom vodom.

Dubinski piling za masnu kožu

Nasapunajte lice i vrat blagim dečijim sapunom, uzmite malo šećera i umasirajte i kožu.Nakon 15 minuta isperite. utrljajte na deo koze koji ste nasapunali. Drzite 15 minuta i isperite.

Mlevena kafa odstranjuje odumrle ćelije, i čini kožu nežnijom a kofein podstiče cirkulaciju.

Piling i soda bikarbona

Za prolećni tretman kože lica, piling je neizostavan. Napravite smesu od 3/4 sode bikarbone i četvrtine vode. Ovom mešavinom uklanjaju se mrtve ćelije kože na licu a soda bikarbona Vas neće iziritirati jer je nežan sastojak.

Piling za masnu kožu

Pomešajte med, so i isceđeni limun pa nanesite na lice i pilingujte 5 do 10 minuta. Ako imate izuzetno masnu kožu u smesu možete da ubacite dve kašike jogurta.

Maslinovo ulje i šećer

Jednu do dve kašike šećera pomešajte sa istom količinom maslinovog ulja. Kružnim pokretima masirajte kožu lica i isperite mlakom vodom.

Maslinovo ulje hidrira i štiti kožu a šećer uklanja mrtve ćelije i nečistoće. Tretman možete primenjivati dva puta nedeljno.

Za osetljivu kožu

Ako imate osetljivu kožu, za Vas je najbolji piling od meda, semenki susama, čaja od kamilice i nekoliko kapi ulja lavande.

Takodje, dobar izbor je i piling od pirinča ili pirinčanog brašna. Pirinačće očistiti kožu, i ublažiti upale. Pošto sadrži fitinsku kiselinu, ovaj piling podstiče proizvodnju kolagena, i čuva elastičnost kože.

Recept

Malo pirinčanog brašna pomešajte sa nekoliko kapi vode i dobićete glatku smesu. Brašno možete napraviti i sami jednostavnim mlevenjem zrna pirinča. Ovaj prah pomešajte sa vodom i ovom pastom masirajte lice. Operite mlakom vodom i osušite peškirom.

Piling za mešovitu kožu

Ako imate osetljivu kožu sklonu alergijama, ovo je prava stvar za vas.

2 kašike taloga od kafe, kašiku maslinovog ili sojinog ulja pomešajte i izmasirajte lice. Ovaj piling možete koristiti i za telo.

Nakon pilinga, primetićete da Vam je lice svežije, sjajnije i hidriranije.

Piling za masnu kožu

Postoje dve vrste pilinga koji prijaju masnoj koži. Jedni su blagi abrazivni pilinzi kao oni sa sodom bikarbonom i ovsanim pahuljicama, a drugi se prave od voćnih sastojaka. Za masnu kožu možete koristiti piling od izmiksanog ananasa koji sužava pore. Takodje je preporučljiva i banana. Sve voće možete kombinovati sa jogurtom koji ima antibakterijsko dejstvo.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts