Kako ublažiti bol u zglobovima u trudnoći i nakon porodjaja

Počev od petog meseca pa sve do porođaja, bol u zglobovima muči mnoge trudnice.

U trudnoći mogu da bole kolena, ramena, kukovi, ručni i skočni zglobovi,  kičma…Javlja se i bol u zglobovima prstiju ruke, odnosno zglobu šake…Za razliku od bolova u zglobovima koji su uzrokovani nekom bolešću ili gripom, trudnički bolovi u zglobovima su bez temperature.

Takodje, ovi bolovi u kostima se razlikuju od onih koji nastaju kad nastupi menopauza, kada je osnovni problem zapravo smanjenje elastičnosti kostiju. Ne treba ih mešati ni sa bolovima pred menstruaciju koji su relativno normalna pojava kod većine žena u reproduktivnom dobu.

bolovi u zglobovima

Bolove u trudnoći, usled nakupljanja tečnosti u organizmu može pratiti i otečenost, ali se često javljaju i bez otoka.

Za bol u zglobovima “krivi” su hormoni

Bolovi u drugom stanju su obično uzrokovani  pripremama organizma žene za porođaj a sve zbog uticaja hormona relaksina koji razmekšava najpre zglobove karlice da bi beba mogla da prođe lakše kroz karlični kanal. Medjutim, uticaj ovog hormona osećaju ostali zglobovi koji  često počnu da bole odjednom dok se trudnice, pored bolova žale još na malaksalost.

Ostali činioci koji mogu uticati na bol u zglobovima su povećana telesna masa, koja opterećuje zglobove, posebno kada trudnica stoji ili hoda, zatim tu je veličina i položaj stomaka koja menja nekadašnju statiku tela i nameće nove položaje koji nekada mogu biti uzrok  bolova.

Deformiteti koštano – zglobnog sistema

Ako trudnica pati od nekog razvojnog deformiteta koštano-zglobnog sistema kao što su kifoza, lordoza, skolioza, ravna stopala ili X noge, ili je u detinjstvu imala potpuno ili delimično iščašenje kukova, u drugom stanju će imati veći rizik od javljanja bolnih zglobova.

Navedeni deformiteti uzrok su nepravilnog držanja, skraćenje ili slabljenje jednih, a jačanje drugih mišića, pa se, kada nastane trudnoća, svaka promena u koštanom sistemu jače oseća.

Tako će na primer, žene obolele od skolioze (iskrivljena kičma na jednu stranu) dok stoje više opterećivati  jednu nogu,a pošto je u trudnoći u pitanju dosta  veća težina, opterećenje je jače pa zato često počne da boli kuk, koleno ili stopalo na toj strani.

Visoke potpetice ili potpuno ravna obuća takođe mogu da dovedu do bolova pri hodu kod trudnica. Preporučljive je obuća sa štiklom visine 3 do  4 cm ili anatomska obuća sa ulošcima, koji će održavati svod stopala da ne popusti i istovremeno pravilno raspoređivali novu uvećanu težinu tela.

Birajte udobnu stolicu i odgovarajući krevet

Bolove u kičmi ili kukovima, može da uzrokuje predugo i nepravilno sedenje. Stolice za trudnice bi morale imati naslon, još bolje ako je podesiv. Inače, pasivnost i predugo sedenje, posebno u neudobnoj stolici na poslu ili prevoznom sredstvu nije dobro niti preporučljivo.

Spavanje na  tvrdom dušeku ili previse mekanom dušeku, može biti uzrok bolova . Nabavite dušek sa različitim zonama tvrdoće koji ćese prilagodjavati vašem telu dok spavate. Lakše ćete naći i položaj za spavanje.

Kada se treba obratiti lekaru za pomoć?

Sindrom karpalnog tunela i išijas su ozbiljna stanja zbog kojih se kao trudnica morate javiti lekaru.

Sindrom Karpanog tunela možda imate ako Vas noću budi bol i utrnulost u ručnom zglobu i šaci. Pokreti kao što su sečenje hrane, sviranje ili kucanje na tastaturi dovode do ovog stanja odnosno oticanja tkiva karpalnog tunela u zglobu ruke kroz koji prolaze nervi.

Utrnulost će biti ublažena kada ruku snažno je protresete. Pošto kod trudnica terapija lekovima nije preporučljiva, u obzir bi mogla da dodje fizikalna terapija ili akupunktura.

Išijas zahteva vežbe ili fizikalnu terapiju

S druge strane, išijas se javlja usled pritiska materice koja je u trudnoći uvećana, na nerv koji ide u nogu, pa se kao posledica javljaju bol u krstima, kuku a u nogama se može osećati  trnjenje. Kad beba promeni položaj, ovaj bol može da nestane, i obratno. U lakšim slučajevima, od pomoći su odmor i termofor, a kod ozbiljnijih stanja se morate javiti lekaru koji će Vam verovatno preporučiti vežbe ili  fizikalnu terapiju.

Zbog opuštajuće funkcije hormona, kod trudnica se mogu javiti bolovi u rukama i ramenima.

Moguća rešenja i lečenje

Naravno da je za izbegavanje problema sa bolovima u zglobovima, najbolje da se još pre trudnoće, vežbanjem i dobrom kondicijom obezbede dovoljno jaki mišići koji će izdržati  novo veliko opterećenje.

Takodje, treba korigovati položaje pri sedenju, stajanju i hodanju i velika pažnja u situacijama dok se nosi teret, dete, rade kućni poslovi, kad se ulazi u kadu…

Pilates kao rešenje

Pilates je skup laganih vežbi sporog ritma u cilju jačanja mišića i popravljanja držanja. Nadjite gde se održavaju posebni programi za trudnice i redovno vežbajte,3 do 4 puta sedmično uz obaveznu konsultaciju sa lekarom.

Uz pilates možete da popravite tonus i ojačajte mišiće, čime smanjujete opterećenje zglobovima. Nakon porodjaja sačekajte šest nedelja, pre nego što nastavite sa vežbama.

Otoci u zglobovima rezultat su nakupljene tečnosti

Osim hormonalnog uticaja na zglobove, u trudnoći organizam proizvodi mnogo više krvi i tečnosti kako bi se prilagodio rastu bebe, što dovodi do otoka u zglobovima.  Zato, jedite što vise namirnica koje su bogate kalijumom poput voća i povrća koje će neutralizovati zadržavanje vode. Takodje, dok traje dojenje, pijte više vode, nego inače.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts