Lekovi protiv zubobolje u trudnoći

Zubobolja u trudnoći

Drugo stanje je period kada treba posvetiti posebnu pažnju higijeni i zdravlju zuba i desni. Vrlo je bitno da još pre trudnoće odete stomatologu i rešite svaki kvar, ali i da odgovorno vodite računa o higijeni zuba tokom čitave trudnoće. Tako ćete sprečiti moguće komplikacije i sačuvati zdravlje zuba. Ako vas zadesi jaka zubobolja u trudnoći, izbor lekova će sigurno biti ograničen.

Inače, zubi u trudnoći se ne menjaju, njihova struktura ostaje ista pa je tako i netačno mišljenje da zubi u trudnoći stradaju usled nedostatka kalcijuma. Kalcijum se u trudnoći nadoknadjuje iz kosti a ne iz zuba.

Problemi nastaju usled neadekvatne oralne higijene i hormonske neravnoteže jer se dok ste trudni, menja nivo hormona, zbog čega su zubi i desni osetljiviji na bakterije,a samim tim i na infekcije.

trudnica zubi

Usled promene nivoa hormona, kod trudnica se obično desi oticanje desni, krvarenje pri pranju zuba, ali i gingivitis i parodontopatija. Gingivitis se kod trudnica uglavnom javlja u drugom trimestru.

Paradontopatija kao ozbiljna bolest, uništava kosti i tkivo koje drži zube, a može uzrokovati ispadanje zuba i neke infekcije koje mogu imati posledice po bebu. Da biste sprečili infekcije, i ako često povraćate, ne perite zube odmah posle povraćanja, da ne biste oštetili gleđ, već usta dobro isperite vodom.

Uzroci zubobolje u trudnoći

Karijes može uzrokovati bol jer se kod nekih žena u trudnoći povećava potreba za grickanjem i slatkišima. Takodje, bol se može javiti i zbog bilo koje druge bolesti zuba koje niste rešili pre trudnoće.

Pošto na primer parodontopatija može da dovede do prevremenog porođaja, važno da se na vreme obratite lekaru. Komplikacije mogu doći i usled infekcija desni ili usta.

Lečenje zuba u trudnoći

Tokom trudnoće, stomatologa posetite bar jednom ili dva puta. Obavezno zubaru recite da ste trudni da bi znao kako da se ponaša pri pregledu i eventualnim intervencijama. U trudnoći, svako krvarenje ili oticanje desni, bol zuba, odmah prijavite lekaru.

Intervencije i lečenje zuba u drugom tromesečju je nešto slobodnije i bezbednije. Iskoristitie ovaj period za eliminaciju mogućih problema koji u kasnijoj fazi trudnoće mogu da izazovu neke teškoće.

Kraj trudnoće – osmi i deveti mesec nije period kada su čak i rutinske stomatološke terapije preporučljive.

U ovom periodu ,intervencije moraju biti što kraće, a ako je moguće, bilo bi dobro da se odlože za period posle porodjaja.

Važno je znati da tokom stomatološke terapije ne smeju da se koriste lekovi koji prolaskom kroz placentu mogu da izazovu oštećenje ploda (kodein,tetraciklini,streptomicin,dijazepam,barbiturati)

Snimanje zuba u trudnoći nije poželjno , iako se za rendgensko snimanje koriste najmanje doze zračenja, Ako je snimanje prekopotrebno, treba ga obaviti uz primenu svih mera predostrožnosti.

Lekovi protiv zubobolje u trudnoći

Najbolji način da se izbegnu problemi sa zubima u trudnoći je preventiva pa će vam lekar verovatno dati tabletice fluora. Ako se pitate šta piti protiv zubobolje u trudnoći, obavezno je da poslušate lekara i da lekove nikako ne uzimate na svoju ruku.

Šta popiti? Kada je reč o lekovima, u trudnoći treba biti oprezan. Prihvatljivi antibiotici su Penicillin i njegovi derivati, Amoxilillin, Klindamicin ali ne i tetraciklini koji mogu prouzrokovati obojenost zuba deteta.

Zubobolja u trudnoći može se smanjiti lekovima koje će vam prepisati vaš lekar. Kada je reč o analgeticima, bez posledica se mogu uzeti preparati koji sadrže Paracetamol ali uz neophodan oprezan kod uzimanja većih količina Aspirina i lekova na bazi Ibuprofena.

Narodni lek protiv zubobolje

Isecite krastavac na debele kolutove i držite ih na zub i oko zuba koji Vas boli.

Stavite listove osušene nane oko zuba koji boli, držite oko 15 minuta i pljunite. Ponovite ovaj proces desetak puta. Nana ima poznati umirujući efekat.

Beli luk kao prirodni antibiotik je jedan od najefikasnijih prirodnih lekova. Čen belog luka posolite i držite na zub koji boli. Možete i da sažvakate čen belog luka ujutru i uveče.

Led vam takodje može pomoći. Držite led oko bolnog područja i probajte da ga pritisnete na bolno mesto.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts