Prirodni lekovi za čmičak na oku kod dece

Čmičak na oku se javlja kod dece ili kod beba usled zatvorenih očnih izvodnih kanala, kapačnih žlezda a praćen je nagomilavanjem sekreta. Izloženost prljavštini povećava verovatnoću pojave čmička. Deca se najčešće inficiraju trljanjem očiju prljavim rukama, ili upotrebom tuđeg peškira.

Ova upala lojnih žlezda na kapcima naziva se usled sličnosti sa zrnom ječma zove i ječmenac. Čmičak se može pojaviti uz spoljašnu ili unutrašnju ivicu očnog kapka.

Simptomi: Ivica kapka postaje zadebljana, a vidljiva je tečena, tvrda i bolna loptica. Otok nekada može biti jako veliki pa tako zatvara otvor kapka. U tom slučaju, treba se javiti oftalmologu. Pritom je prisutan osećaj da je neko strano telo zapelo u oko pa deca neretko prstima trljaju to područje.

rubbing eyes

Dodatni problem je što se na dečijim prstima lako nadju bakterije, kao što su stafilokoke, pa se nakupljeni sekret inficira. Tako počinje upalni proces, i formira se crveni bolni čvorić.

Čmičak se kod neke dece javlja češće dok ga neki mališani nikada ne dobiju. Tačan uzrok još je neutvrdjen. Nekada čmičak može biti posledica hormonskih promena, izloženosti stresu ali i zbog prekomernog rada…

Ko je podložniji čmičku?

Osobe koje imaju kožu koja je sklona jačem mašćenju, čmičak će se češće javljati. Vreme pogodno za pojavu čmička je i kao i sezonsko zapaljenje ivica kapaka kada postaju crvene, otečene, sa dosta sekreta pri korenu trepavica, posebno ujutru.

Infekcije su češće ako je osoba neispavana, izložena stresu i stalnom umoru ili je bolesna. Čmičku su podložniji i ljudi koji dane na poslu provode ispred ekrana računara.

Kada su u pitanju deca, čmičak je češći kod onih koja konstantno trljaju oči kao i kod onih koja boluju od dijabetesa. Takodje, čmičak će se pre javiti kod dece koja pate od nedostatka B vitamina, kod onih koja imaju poremećaje sa rastom trepavica, koja imaju lomljive trepavice ili su im trepavice jako duge. Boravak u nečistim sredinama je takodje jako bitan faktor što je jedan od odgovora na pitanje – kako sprečiti pojavu čmička? Najvažnija je lična higijena i stabilan imuni sistem.

Prirodno lečenje čmička, masti i obloge

Čmičak je problem više estetske prirode nego zdravstvene. Nekada se može i sam spontano povući. Iako može da izgleda strašno i komplikovano – lečenje nije dugotrajno i može biti jednostavno. Uglavnom se, kada je reč o lekovima – koristi mast hloramfenikol ili obloge rastvora Acidi borici 3%, koji je posebno namenjen ispiranju osetljivog područja kakve su oči.

Važno je i grejanje suvim ali toplim oblogama, koje će čuvati toplotu. Stavljajte ove obloge nekoliko puta dnevno i držite ih što duže jer ćete tako da ubrzate smirivanje upale, toplota širi izvodne kanaliće pa je tako i veća mogućnost izbacivanja nagomilanog sekreta. Čaj od kamilice je idealan za pravljenje ovih obloga. U slučaju vrlo jakog zapaljenja, oštroh bola i otoka, naročito ako su stacionirani na gornjem kapku, lekar će dati odgovarajuće antibiotike u vidu kapi uz adekvatne antiupalne preparate. Nekada će nakon lečenja upale zaostati zadebljanje na kapku ali se ono jednostavnom hiruškom procedurom lako uklanja.

Čmičak – lečenje biljem

Blitva: Kuvajte jedan veći list blitve oko pet minuta. Kada se prohladi, prislonite ga na obolelo oko i držite oko 5 minuta. Isperite vodom.

Nana: Izgužvajte listove sveže nane i tako stavite na upaljeno oko. Pošto ste držali nanu oko 5 minuta, isperite mlakom vodom.

Neven: Kašiku osušenih cvetova nevena skuvajte kao za čaj u pola litre vode. Tri puta dnevno stavljejte obloge koje ste napravili potapanjem gaze u ovaj čaj.

Krompir: Sveže kolutove krompira stavljajte na upaljeno oko nekoliko puta dnevno.

Aloe Vera: Ako imate mogućnost, iscedite svež sok od aloe vere i tečnost namažite na oko zahvaćeno čmičkom.

Beli luk: Jedan cen belog luka presecite i namazite po zadebljanju na oku. Možda će malo boleti odnosno peckati pa će to izazvati suze, ali beli luk je preporučljiv jer je reč u stvari o potpuno prirodnom antibiotiku. Ponovite ovu proceduru nekoliko puta dnevno.

Šljivovica: Namočite amučnu krpe domaćom rakijom šljivovicom i stavljajte ovakav oblog isključivo na zatvoreni očni kapak. Oblog se drži oko sat vremena. Nakon toga, stavite pamučnu oblogu od maslinovog ulja koji treba držati, najbolje tokom cele noći. Ujutru, posle budjenja isperite deo oko očiju mlakim čajem od cvetova kamilice. Njega spremite tako što kašiku kamilice prelijete ključalom vodom i pustite da odstoji 10 minuta.

Možda će Vas zanimati i naredne teme:

Za šta je hidrociklin mast i kako se koristi

Šta kada su vam oči preosetljive

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts