Brdjanski melem za hemoroide i protiv virusnih bradavica

Brdjanski melem se na našem tržištu može naći u nekoliko različitih vidova, u zavisnosti od proizvodjača. Osim brdjanskih melema za negu kože, protiv alergija i sličnih stanja, tu su i brdjanski melem za hemoroide i protiv virusnih bradavica.

Brdjanski melem za hemoroide

Ovo sredstvo je efikasno protiv spoljašnjih i unutrašnjih hemoroida. Osim hladno ceđenog maslinovog ulja, biljnog i pčelinjeg voska, u sadržaju melema nalazi se još 10 lekovitih biljaka i etarsko ulje limuna.

Dejstvo etarskog ulja limuna je antiinflamatorno (protivupalno), analgetsko (smanjuje bol), antibakterijsko (protivbakterijsko), antimikotsko (protivgljivično), antivirusno (protivvirusno) I antioksidantno dejstvo (protiv štetnih slobodnih radikala).

brdjanski-melem-hemorodi1

Sastav melema

Kantarion, neven, zova, hajdučka trava, rusa, čičak, rastavić, prečica, kičica, bokvica, kopriva, hladno cedjeno maslinovo ulje, pčelinji i biljni vosak, etarsko ulje limuna. Etarsko ulje limuna sadrži u mastima rastvorljive delove bioflavonoida, vitaminima sličnih supstanci, koje su zapravo vitamin P i učestuju u očuvanju zdravlja krvnih sudova.

Način upotrebe i uputstvo

Melem se koristi dva puta dnevno, uveče i posle obilnije stolice.

Dejstvo

Pošto upale mogu da zahvate bilo koje tkivo ili organ, ako predugo traje, može da ošteti tkivo. Upale dodatno oštećuju već uvećane vene rektuma i anusa odnosno  hemoroide. Oni mogu da otiču, bolni su i ometaju normalno pražnjenje creva, što još vise pogošava zapaljenje.

Usporavanje upala moguće je primenom melema jer bioflavonoid hesperidin koji sadrži, smanjuje oksidativni stres, kao i jačinu zapaljenske reakcije koja vremenom sve vise oštećuje vene. Kod upala, krvni sudovi se pune krvlju, šire, postaju propustljiviji, pa  nastaje krvarenje, nekada i kod najmanjih trauma kao što je pražnjenje creva. Pošto se ublaži upala, povlače se i njeni simptomi kao što su povišena temperatura zapaljenog dela, bol, otok, crvenilo…

Vene i dalje ostaju delimično proširene u vidu hemoroida, jer oni nisu nastali usled upala, već zbog zastoja u venskom sistemu, dok ih je upala dodatno pogoršala i eventualno omogućila krvarenje.

Ovaj zastoj u protoku krvi, posledica je različitih uzroka, a najčešće je to zbog udruženog dejstva načina života, preteranog sedenja, slabosti zidova vena…

Problem je to što u rektumu zapaljenje nastaje mnogo brže i lakše jer sluzokoža rektuma i prisustvo fecesa ima dosta više bakterija nego koža. Osim toga,  sluzokoža rektuma u kojoj su smešteni hemoroidi je tanja od kože, pa se mnogo lakše ošteti i upala brže nastaje.

Kontraindikacije

Preosetljivost, odnosno alergija na neku od supstanci u preparatu. Neželjena dejstva nisu prijavljena.

Brdjanski melem protiv virusnih bradavica

Melem protiv virusnih bradavica uklanja virusne bradavice, kondilome, viruse i bakterije.Oslanja se na dejstvo  etarskog ulja eukaliptusa, čajnog drveta i lavande koji su poznati po tome što sprečavaju ili usporavaju razmnožavanje HPV, sprečavaju ili usporavaju razvoj bakterija i gljivica koje napadaju oštećene papilome, povećavajuju kapacitet organizma za borbu sa virusima, smanjuju bol.

brdjanski melem bradavice

Sastav melema

Divizma, hajdučka trava, kantarion, neven, bokvica, rusa, čičak, rastavić, kičica, precica, kopriva, zova, hladno cedjeno maslinovo ulje, pčelinji i biljni vosak, etarsko ulje eukaliptusa, čajnog drveta, lavande i propolis.

Upotreba i doziranje

Melem treba u manjim količinama mazati na obolelo mesto 2 ili nekoliko puta na dan, a obavezno pre spavanja.

Koristi se za virusne bradavice na koži i sluzokoži koje su izazvane humanim papilma virusom a koje se prenose  kontaktom dve površine kože i/ili sluzokože, od kojih je jedna inficirana.

Papilomi se mogu nalaziti na koži i sluzokoži anogenitalne regije i orofaringealne regije i to su kondilomi. Mogu se naći na koži drugih delova tela kada su poznate kao  obične bradavice.

Dejstvo

Mehanizam dejstva za zasniva na antimikrobnom i antiinflamatornom dejstvu. Tu su još imunomodulatorno dejstvo koje uvećava sposobnosti organizma da se bori sa mikroorganizmima i tumorskim ćelijama i analgetičko desjtvo kojim se umanjuje bol.

Kontraindikacije

Preosetljivost na neku komponentu preparata.

Trudnicama i dojiljama se ne savetuje upotreba preparata sa kamforom i cineolom zato što nema dovoljno istraživanja o bezbednosti primene. Bebe i mala deca takodje ne smeju da koriste preparate sa navedenim sastojcima jer kontakt istih sa licem može da izazove refleksni prekid disanja.

Isto važi za osobe sa oštećenjem gastrointestinalnog trakta i jetre i za one obolele od epilepsije.

Neželjena dejstva

Mogućnost pojave epilaptičnih napada kod obolelih od epilepsije, oštećenje gastrointestinalnog trakta kod osetljivih osoba i grč disajnih organa kod odojčadi i male dece .

Napomena

Suprotno kamforu i 1,8-cineolu,koje može izazvati navedene problem pri promeni ovog preparata, etarsko ulje lavande sadrži i linalol, koji smiruje nervni sistem i smanjuje mogućnost da se desi epileptični napad kod obolelih od epilepsije. Važno je znati da se kamfor i 1,8-cineol nalaze u velikom broju preparata za inhalaciju dece i odraslih, i u mnogim bombonama, pastilama i žvakama koje su masovnoj svakodnevnoj upotrebi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts