Suve šljive za bolju probavu

Šljiva je vrlo korisna namirnica koja u sebi ima dosta lekovitih sastojaka. Danas postoji više od 2.000 vrsta šljiva. Na vrhu liste sušenog voća po njihovoj  antioksidantnoj moći nalazi se suva šljiva, mnogo ispred suvih smokvi, urmi, groždja, kajsija… jer ima oko  dva puta veću antioksidantnu snagu.

Šljiva se gaji u celom svetu, a najviše u Rusiji, Kini, Americi, Rumuniji… I Srbija spade u značajnije proizvodjače šljive .

Šljive se najbolje suše kada su dosta zrele. Plodove šljiva, bez vađenja koštica, treba poredjati na rešetkastu podlogu, ali da se ne dodiruju. Suše se na suncu tokom celog dana. Sušite ih mestu gde nema prašine ni insekata.

suve-sljive

Uveče, podlogu sa šljivama treba uneti u kuću, zbog vlage. Ako ih ne možete sušiti na suncu, sušite ih u rerni, na 50 stepeni sa odškrinutim vratima. Okrećite šljive dok se suše, a kada su napola sušene, pojačajte temperaturu na 65 stepeni. Osušene šljive je najbolje čuvati u platnenoj torbi.

Suve šljive kao lek

Lekovito dejstvo suvih šljiva je mnogostruko. Poznata je njihova lekovitost po pitanju osteoporoze i srčanih oboljenja. Čuvaju srce  tako što snižavaju holesterol i sprečavaju oksidaciju holesterola.

Ako u ishrani često koristite šljive, znajte da svega desetak suvih šljiva na dan sprečavaju gubitak koštanog tkiva koji nastaje sa opadanjem nivoa estrogena.

Sadržaj

Suve šljive sadrže jak antioksidans beta karoten koji čuva kardiovaskularni system a sprečava takodje mutiranje ćelija. Šaka suvih šljiva obezbedjuje  oko 20 posto preporučenih dnevnih doza kada je u pitanju vitamin A.

Suve šljive su dobar izvor kalijuma koji je takodje zaštitnik  kardiovaskularnog sistema. Zato bi bilo dobro da ih dodajete žitaricama za doručak, da ih koristite kao zamenu za nezdrave grickalice, upotrebljavate za kolače, ali i da od njih napravite  pire kojim ćete da premažete jutarnji tost… Imajte na umu da je energetska vrednost suvih šljiva nekoliko puta veća od energetske vrednosti svežih plodova šljive.

Suve šljive za probavu

Blagotvornost suvih šljiva po sistem organa za varenje, stomak, odnosno za zdravlje organa za probavu je velika. Suve šljive su vrlo poznate po tome što sprečavaju zatvor odnosno tvrdu stolicu.

Na ovaj način, smanjujete rizik nastanka kancera  debelog creva i sprečavate hemoroide.

Suve šljive za lepotu

Suve šljive uništavaju slobodne radikale u krvi, koji negativno utiču na zdravlje i lepotu kože. Zato se bacite na suve šljive ili neke poslastice koje se od njih mogu napraviti.

Recept i priprema slatkiša od suvih šljiva i oraha

Osamnaest velikih suvih šljiva ostavite da odstoje u vodi tokom noći. Ujutru ih u toj istoj void kuvajte oko 10 minuta. Kada se ihlade, izvadite koštice a na to mesto stavite jatke oraha. Zatim umutite 250 gr. niskokalorični šlaga sa vodom kojoj ste dodali 3 kašike šećera, pa prelijte punjene suve šljive. Ukrasite mrvicama čokolade ili kokosovim brašnom, a servirajte ohladjeno.

Suve šljive tokom dojenja i u trudnoći

U bilo kom obliku, suva ili sveža, šljiva je jako bogata jedinstvenim fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Sve ove supstavne podstaći će da se gvoždje u organizmu bolje apsorbuje, što se dovodi u vezu sa vitaminom C kojeg takodje ima u šljivama.

Upravo zbpg toga, suva šljiva je preporučljiva svima koji su ozloženi velikim naporima, osećaju umor, malokrvni su, a posebno trudnicama i dojiljama kojima često nedostaje gvoždja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts