Dekupaž tehnika – ulepšajte stari nameštaj

Dekupaž tehnika ukrašavanja nameštaja, ali i bilo kojih drugih materijala i predmeta, doživljava pravi „come back“. Ova stara tehnika za ukrašavanje, koja nam dolazi sa Istoka, postala je pravi hit u skoro svim domaćinstvima, iako datira iz 17 veka, dok neki smatraju da se ova tehnika primenjivala i u 12 veku. Kinesti seljaci su odavno koristili šareni papir za ukrašavanje kutija i drugih predmeta na način koji je blizak dekupaž tehnici, a postoje podaci da se u davna vremena ova tehnika koristila i u Sibiru.

Suština ove tehnike je u sečenju i kombinovanju delova papira, nakon čega se lepi na površinu a zatim lakira. Dekupaž se može upotrebiti na drvenim, staklenim, metalnim i keramičkim površinama.

Dekupaž ili DECOUPAGE je francuska reč koja znači ‘ iseći, isecati’. Sama tehnika rada obuhvata isecanje i aranžiranje delova papira i njegovo lepljenje na obojenu ili drugačije pripremljenu površinu, i na kraju lakiranje. Na tradicionalan način, ova tehnika uključuje nanošenje čak 30-40 slojeva laka i papira koji su šmirglani da bi se dobila slika sa efektom 3D.

dekupaz tehnika

Procvat ove tehnike u Evropi se dešava   u 17. veku kada venecijanski majstori, nude na tržištu dekupaž na nameštaju, a tehnika se u prevodu nazivala – umetnost siromašnih.

Kako se radi dekupaž ili „salvetna tehnika“ oslikavanja?

Evo primera za „uradi sam“ dekupaž, namenjen za početnike:

Postupak se odnosi na dekupaž na nameštaju.

Potreban materijal: Pored komada nameštaja koji može biti stari stočić ili polica, potrebni su Vam motivi na papiru kao što su razglednice, salvete, fotografije, bilo kakav zanimljiv papir ili dekupaž papir. Od alata Vam treba lepak (postoji i poseban dekupaž lepak, mada možete koristiti i lepak za drvo koji rastopite u vodi) zatim, makaze ili skalpel, akrilni bezbojni lak, i četkica za nanošenje lepka ili sunđerčić.

Kada se dobro ispraksujete, možete da počnete da upotrebljavate i šmirgl papir za ravnanje i poliranje, različite akrilne boje za podlogu, specijalne lakove…

dekupaz na namestaju

Uputstvo za izradu dekupaža na drvetu:

Oko komada nameštaja koji želite da obradite, postavite sav potreban materijal i pod zaštitite papirom ili starom krpom. Najpre očistite predmet, isecite motive sa papira ili salvete koje ćete lepiti ili celi komad papira ili tapete.

Obojite papir akrilnom bojom i stavite lepak preko površine predmeta koji ćete ukrasiti. Neka lepak bude namazan u tankom sloju.

Odabrani papir sa motivom koji želite, lepite gde ste planirali i pazite da vam se ne stvore mehurići od vazduha. Izravnajte fino i pažljivo ali pazite da ne oštetite papir.

Ako koristite poseban papir za dekupaž, potopite ga prvo u mlaku vodu na svega nekoliko sekundi, stavite ga na predmet premazan lepkom i zalepite mokrim rukama . Zatim je potrebno da sundjerom izravnate eventualne mehuriće od vazduha.

Koji god papir da koristite, kada se sve osuši (najbolje je da ostavite predmet na sušenje preko noći) prelakirajte i uživajte u osveženom nameštaju. Možete predmet prelakirati više puta sa pauzama od po jedan sat kako biste postigli najbolji efekat.

Napomena – Sav alat koji ste koristili, operite odmah posle upotrebe jer kad se osuši, četke i sunđeri će biti neupotrebljivi.

dekupaz stari nameštaj

Za naprednije „umetnike“: Ako lepite motive sa papira i to jedan preko drugog, pustite da se svaki motiv najpre osuši pre lepljenja sledećeg.

Ukoliko hoćete da vaša slika dobije fantastičnu trodimenzionalnost, svaki motiv posle sušenja pređite sa nekoliko slojeva laka. Zatim, kada se skroz osuši, omekšajte ivice grubljom šmirglom a onda i finijm šmirgl papirom. Kada se osuši i poslednji papir koji ste stavili – prelakirajte dobijenu sliku i završili ste posao ukrašavanja!

Što više slojeva slika i laka, vaš dekupaž će ozgledati lepše i spektakularnije.

Iako vam se u početku možda čini teškom, ova metoda ukrašavanja nameštaja je prilično zanimljiva i nakon malo prakse, i uz malo volje, poželećete da dekupažom ukrasite kutije, saksije, boce, vaze… Ideje su skoro beskonačne, i sve zavisi od Vaše kreativnosti.

dekupaz namestaj1

Šta je akrilna boja i koje su vrste?

Akrilna boja je osnovno sredstvo za dekupaž tehniku. Ona je nešto izmedju tempernih boja i slikarskih boja po kvalitetu i sastavu. Pravi se od vodene baze i akrilnih smola sa pigmentima. Ova boja je otporna na vlagu i habanje. Dostupna je kao boja u tubi, u vidu flomastera, može imati mat ili satenski sjaj, a paleta boja je velika i boje se mogu mešati da biste dobili željenu nijansu. Jedan od proizvodjača ovih boja je „Marabu“ koji ima povoljnu cenu a kvalitet boja je prilično dobar.

Boje se mogu koristiti nerazređene a ako želite prozirni premaz, razredite ih sa vodom. Ispod ovako razredjene boje videće se tekstura drveta a Vaše delo će ličiti na pravi akvarel.

dekupaz namestaj2

Ako koristite salvete za Vaš dekupaž

Najbolje je da koriste troslojne salvete, dimenzija 33 x 33cm, sa štampanim motivom na površinskom sloju koji se koristi, a druga dva se bacaju.

Krakle tehnika „ispucalog“ dekupaža

dekupaž ideje

Pored klasičnih dekupaž tehnika, krakle tehnika će omogućiti da postignete onaj starinski efekat. Tehnika nosi ime efekta koji se dobija na tretiranoj površini, a to je ispucala boja. Može biti malo komplikovanije, ali uz malo vežbe sve je moguće!

Površine koje možete pokriti ovom tehnikom su papir, karton, drvo , platno, nameštaj… Krakle efekat se postiže dodacima u akrilnoj boji koji izazivaju njeno pucanje, a to su „krakle medium“ dodaci. Da biste ubrzali rad i pucanje boje, slobodno sliku sušite fenom.

Znajte da što deblji sloj boje nanesete, pukotine će biti veće a efekat jači.

Za početak krenite sa radom na nekim površinama koje Vam nisu tako bitne jer, realno, morate najpre vežbati.

Ova vrsta dekoracije nameštaja imala je svoje poklonike i medju poznatim ljudima raznih epoha medju kojima su Madam de Pompadur, Marija Antoaneta, pa i slikari Matis i Pikaso.

Pogledajte video o dekupaž tehnici:

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts