Faktu mast za hemoroide

Šta je Faktu mast i kakva je njena primena

Faktu je mast za hemoroide, koja svojim dejstvom umiruje simptome koji ih prate kao što su hemoroide, bolovi, krvarenje, svrab…

Aktivna supstanca Faktu masti – polikrezulen, deluje kod isključivo na bolesno tkivo, dok na zdravo tkivo nema uticaja. Prekriva lezije, steže i zatvara male krvne žile, pa tako nestaju krvarenje i peckanje.Takodje, mast utiče na jaču prokrvljenost čime se proces ozdravljenja ubrzava.

Faktu mast ima antiseptičko dejstvo, utiče na  uzročnike bolesti i sprečava odnosno uklanja upalne procese. Anestetik cinhokain ujedno ublažava bol i svrab.

Kontraindikacije

Ne treba da koristite Faktu mast ako ste alergični na polikrezulen, cinhokain ili neke druge lokalne anestetike, osim ako lekar ne dozvoli. Takodje, nije dozvoljena upotreba ove masti ako ste preosetljivi na neku od pomoćnih supstanci.

Upotreba Faktu masti kod dece i adolescenata nije testirana.

Uputstvo i način upotrebefaktu-mast

Važno je da pratite uputstvo za upotrebu, jer u suprotnom mogu izostati rezultati lečenja. Nekada će Vam lekar možda reći da mast koristite drugačije nego što  to navodi uputstvo za upotrebu, kada je doziranje u pitanju. Takodje, u vezi sa primenom masti u trudnoći i dok traje dojenje, morate konsultovati lekara.

Koliko često treba koristiti  Faktu mast

Ako lekar nije drugačije odredio, mast treba naneti 2-3 puta dnevno na obolelo mesto. Ako je moguće, mast treba utrljati na spoljašnje hemoroide. U rektum,  odnosno na unutrašnje hemoroide, mast se može primeniti tek posle pražnjenja creva. Za primenu u rektumu, koristiti se priloženi aplikator. Zavijte aplikator na tubu i stavite ga u čmar. Nežno stisnite tubu tako da mast ravnomerno izlazi kroz otvore duž aplikatora na obolelo mesto. Lagano okretanje tube olakšaće raspodelu masti.

Posle primene u rektum, moguće su fleke na odeći, jer se mast na telesnoj temperature otapa, pa se preporučuje nošenje uloška.

Koliko dugo koristiti Faktu mast?

Trajanje tretmana odrediće lekar. Nemojte menjati samoinicijativno propisanu dozu. Ako smatrate da lek deluje preslabo ili prejako, obratite se lekaru za savet.

Takodje se obratite lekaru ako ste upotrebili više Faktu masti nego je trebalo. U slučaju da ste zaboravili da upotrebite mast u propisanom intervalu, nastavite tretman čim se setite.

Moguće nuspojave

Kao i svi drugi lekovi, Faktu mast može izazvati nuspojave, ali ne kod svih koji je upotrebljavaju. Evo stopa učestalosti:

Česte nuspojave se javljaju se kod manje od 1 od 10, ali kod više od  1 od 100 bolesnika a to mogu biti osećaj nelagodnosti, svrbež ili peckanje. Ovo stanje uzrokuje aktivna supstanca iz leka i u većini slučajeva brzo nestaju. Tu su i poremećaji kože i potkožnog tkiva.

Manje česte nuspojave javljaju se kod manje od 1 od 100, ali u  više od 1 od 1000 bolesnika .

Vrlo retke nuspojave javljaju se kod manje od 1 od 10 000 bolesnika uključujući pojedinačne slučajeve. To su na primer  opšti poremećaji i reakcije na mestu primene ,zatim,  mogu nastati kontaktne alergijske rekacije preosetljivosti, što se  manifestuje kao upalno crvenilo kože (eritem) sa stvaranjem mehurića (papula) uz stalan svrb (pruritis). U ovoj situaciji potrebno je  prekinuti  sa lečenjem. Vrlo retko su zabeleženi poremećaji imunološkog sisitema, pojedinačni slučajevi alergijskih reakcija koje su obuhvatile celo telo poput bolnog oticanja kože i potkožnog tkiva, svrba pa i anafilaksije. I u ovom slučaju treba prekinuti sa terapijom i obavezno se javiti lekaru.

Faktu mast se čuva van dometa dece, a lek se ne sme koristiti nakon isteka roka upotrebe. Posle prvog otvaranja tube, rok upotrebe masti je 6 meseci, ako je čuvate na temperature do 25 stepeni celzijusa.

Važno je znati da svako odstupanje u boji masti nije opasno i ne utiče na delotvornost leka.

Sadržaj Faktu masti

Aktivni sastojci su polikrezulen i cinhokainklorid. Ostale supstance  su dinatrijumov edetat, makrogolcetilstearileter; butilhidroksitoluen i silicijum dioksid, koloidni bezvodni; makrogol 300; makrogol 1500; makrogol 400; natrijum hidroksid; voda, edetatna kiselina.

Veličina i sadržaj pakovanja

Pakovanje sadrži 20 g masti u aluminijskoj tubi i aplikator za rektalnu primenu. Lek se izdaje na recept.

Proizvođač Faktu masti je  “Takeda” GmbH iz Nemačke.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts