Prospan sirup protiv kašlja

Prospan sirup protiv kašlja namenjen za decu i za odrasle. Ima prijatni ukus trešnje i ne sadrži šećer i alkohol ni veštačke boje.

Prospan ima višestruko delovanje: Razređuje nakupljeni sekret i omogućava njegovo lakše iskašljavanje, opušta glatke mišiće bronhija i umiruje kašalj.

Mehanizam delovanja ovog sirupa je na ćelijskom nivou. Proizvodjač navodi da su višegodišnja ispitivanja pokazala da ekstrakt lista bršljana iz Prospana deluje i na poboljšanje iskašljavanja i na smirivanje kašlja zavisno o kojoj vrsti kašlja je reč.

prospan sirup

Aktivna supstanca u Prospansirupu je suvi ekstrakt lista bršljana (INN: Hederae Folii extractum siccum).

Upotreba

Prospan sirup se upotrebljava za ublažavanje simptoma hroničnih inflamatornih oboljenja bronhija, akutna zapaljenja praćena produktivnim kašljem.

Doziranje

Sirup se dozira uz priloženu dozirnu čašicu, a doziranje treba prilagoditi uzrastu, uz konsulovanje sa lekarom. Prospan se može kombinovati sa drugim lekovima (npr. sa antibioticima).

Sirup se uzima ujutru,za vreme ručka i uveče.Ako lekar nije drukčije propisao, doze su sledeće:

Deca iznad dve godine starosti treba da uzimaju 2 puta dnevno po 2,5 ml. sirupa.

Deca od 6 do 12 godina starosti treba da uzimaju 2 puta po 5 ml sirupa.

Odrasli I deca iznad 12 godina starosti sirup uzimaju 3 puta dnevno po 5 ml .

Pre svake upotrebe sirup treba dobro promućkati. Lečenjetrajedok traju simptomi bolesti ili dok prekid terapije ne odredi lekar.

Osim sirupa, u liniji Prospan proizvoda nalaze se još šumeće tablete, kapi i pastile za decu i odrasle.

Zašto je važno voditi računa o disajnim organima?

Oko 90% svih prehlada uzrokuju virusi od kojih jeteško zaštititi se pri dodiru s osobom koja je već prehlađena, posebno u  javnom prevozu, školi, na poslu…

Virusi  kroz respiratorni sistem ulaze u bronhije, tamo napadaju zdrave ćelije i razmnožavaju se. Imunološki sistem zdravog čoveka u normalnim okolnostima sposoban je da odbrani telo od takvog napada. Ali, ako imunitet oslabi, posebno u zimskim mesecima, virusi su sve snažniji.

Kao posledica, javljaju se kašalj, kijavica, bronhitis…

Bronhije na  napad virusa reaguju upalom i povećanim stvaranjem sekreta. Počinje kašalj kojim se oslobadjamo sekreta, ali i kojim možemo da zarazimo ljude u blizini.

Prehlada obično kreće sa suvim kašljem, koji kasnije prelazi u produktivni kašalj kada  se izbacuje sekret.

Kašalj se efikasno i na prirodan način može lečiti lekovitim bršljanom koji jeaktivnasupstancau Prospan sirupu. Naime, lekoviti bršljan pomaže rastvaranju guste sluzi i olakšava njeno iskašljavanje.

Lek se ne sme davati za bebe ni deci ispod 2 godine starosti zbog rizika od pogoršanja respiratornih simptoma. Pošto nema dostupnih podataka o sigurnoj primeni u period dojenja i u trudnoći, Prospan sirup ne treba uzimati u tom periodu.

Nuspojave

Prospan ne smete koristiti ako ste alergični (preosetljivi) na bršljan ili na bilo koji drugi sastojak leka.

Ako se jave otežano disanje, povišena telesna temperatura, groznica, krvavi ili gnojni ispljuvak, obavezno je da se javite lekaru.

Kontraindikacije

Paralelna upotreba Prospana sa antitusicima kao što je kodein ili dekstrometorfan nije preporučljiva bez lekarskog saveta. Osobe sa čirem na želucu moraju biti posebno pažljive.

Kod pacijenata sa naslednim poremećajem intolerancije na fruktozu postoji zdravstveni rizik, pa zato kod ovih pacijenata upotrebu Prospana treba početi tek posle konsultacije sa lekarom.

Do sada nije poznato da neka vrsta hrane ili pića može da utiče na dejstvo Prospan sirupa.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts