Jesen u mom kraju – sastav za osnovnu školu

I danas pamtim početak svake nove školeske godine i umesto da pamtim neke lepe stvari, sećam se koliko su me nervirala sva ona uobičajena pitanja, koje je svaka učiteljica postavljala prvog dana škole: kako ste proveli letnji raspust?

Onda obavezan sastav za peti razred sa istom temom…pa sastav za šesti razred, opet sa istom temom…i taman mislite da ste već odrasli i da nećete i ove godine pisati sastav, kad ono i sastav za sedmi razred sa istom temom i naravno, sastav za osmi razred sa istom temom: Kako ste proveli letnji raspust?

Taman prođe taj početni stres i nerviranje stiže pismeni iz srpskog. A na pismenom tema: sastav o jeseni, Jesen u mom kraju, Jesenje boje… Moram da budem iskrena, ali meni se jesen po malo smučila možda baš zbog ovih sastava, iako mi je nekada bila omiljeno doba.

Kako napisati sastav o jeseni?

Baš iz tog razloga što znam da mnoge školarce muči pisanje sastava i odučila sam da napišem ovaj tekst, ne bih li vam barem malo olakšala opisivanje jeseni i pisanje sastava za pismeni iz srpskog kada je tema Jesen u mom kraju, na primer ili kada morate da pišete sastav o jeseni.

Pa, ono što većina nastavnika traži i gleda u vašim sastavima jeste, na prvom mestu vaša pismenost, a tek onda i vaša razmišljanja. Sada se sve manje obraća pažnja na dete kao pojedinca, pa se mahom gleda da li poznajete pravopis i gramatiku svog jezika. Naravno, uz časne izuzetke i profesore, koji još uvek posmatraju decu kao što su nas posmatrali i uvažavali.

Dakle, u zavisnosti od toga kako glasi tema za sastav o jeseni, zavisiće i vaša koncepcija. A uz to je i vrlo važno da li je sastav o jeseni za peti, šesti ili sedmi, pa i omi razred, jer su naravno različita očekivanja o znanju đaka različitog uzrasta.

Ono što ja smatram bitnim jeste opisivanje. naravno, opisivanje bez preterivanja. Uz to morate obratiti pažnju na osnovne elmente koje treba da sadrži svaki sastav, bez obzira koja je tema, a naročito ako pišete pismeni iz srpskog. Kao što znate, osnovni elementi su: uvod, razrada i zaključak. U uvodnom delu, kao što mu i sam naziv kaže uvodite čitaoca u temu o kojoj ćete pisati. Razrada je rezervisana za opisivanje, pa ako je vaša tema recimo Jesen u mom kraju, onda u uvodnom delu opišete recimo kako izgleda vaš kraj tokom leta ili proleća, a onda u razradi sledi opisivanje jesenjeg pejzaža. I zaključak je, logično vaše mišljenje, to jest vaša osećanja koja su vezana za ovo godišnje doba.

I za kraj, da biste napisali dobar sastav ili pismeni iz srpskog, bez obzira koja je tema i da li je potrebno opisivanje ili ne, uvek predlažem da pišete iskreno, bez želje da prikažete neki događaj ili, recimo Jesen u mom kraju lepše nego što zaista jeste. Svaki pravi profesor ili nastavnik će, sigurna sam znati da ceni i nagradi vašu iskrenost, bez obzira što bi možda i ispravio neke delove koje sadrži vaš sastav o jeseni.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts