Kako uraditi kućni test na kandidu

Iako se prisustvo kandide može utvrdititi medicinski odnosno laboratorijski, što je ujedno i najpouzdaniji način, test na kandidu možete uraditi i sami.

Kućni test na kandidu je jednostavan i brz, a uz njegovu pomoć utvrdićete da li imate povećan nivo kandide u organizmu.

Kako uraditi kućni test na kandidu

Pre odlaska na spavanje, pripremite čašu sa čistom vodom i ostavite je pored kreveta. Ujutru, odmah posle budjenja, treba da pljunete u vodu. Nemojte  pokušavati da sakupite u ustima veliku količinu pljuvačke, već je dovoljno da  samo pljunete ono malo što imate u ustima nakon buđenja. Posle toga, ostavite pljuvačku da odstoji u vodi oko 15 minuta. Kada protekne potrebno vreme, približite čašu izvoru svetlosti i pogledajte pažljivo u čašu.

kandida kucni test

Ako je vaša pljuvačka u čaši vode ostala na površini čaše ili se otopila, nema prisustva kandide.

Normalno je takodje i ako su u vodi prisutni mehurići vazduha.

Medjutim, ako je voda postala mutna ili su u vodi vidljive trake koje se spuštaju ka dole, ili ako se pljuvačka sakupila na dnu čaše, postoji značajna mogućnost da imate povećan nivo kandide u organizmu. Ovaj test se podjednako uspešno može sprovoditi i kod žena i kod muškaraca. U slučaju da ste potvrdili prisustvo kandide, preporuka je da se obratite lekaru kako biste se na vreme rešili ove uporne i dosadne gljivice.

Kandidu možete da prepoznate i na osnovu simptoma koje ova gljivica izaziva.

Koji su simptomi prisustva kandide?

Hronične gljivične infekcije praćene svrabom, pečenjem i pojačanim iscedkom, zatim probavni simptomi kao što su sindrom iritabilnog kolona, nadutost i gasovi, potom grčevi, proliv, alergije, kijavica, začepljen nos, gorušica, pojačan secret iz nosa…

Simpotmi koji takodje mogu ukazati na prisustvo kandide su i čest kašalj, grlobolja, prehlada, astma, alergija na neke namirnice, hronični umor, zatim depresivna stanja, anksioznost, problem sa koncentracijom i pamćenjem, osipi po koži, problem sa menstrualnim ciklusom.

Šta pogoduje razvoju kandide u organizmu?

Razvoju kandide pogoduje oslabljeni imunitet, lečenje antibioticima, koriščenje hormonskih terapija i kontraceptivnih preparata, trudnoća, dijabetes, ishrana bogata veštačkim šećerima…

Osim kućnim testom koji smo opisali, prisustvo kandide može da se utvrdi iz brisa grla, u stolici i putem krvi.

Lečenje

Osnovna stvar je promena načina ishrane kada je u pitanju crevna kandidijaza. Ovaj vid dijete može da potraje i nekoliko meseci ali je prilično jednostavna.

Osnovni princip ishrane podrazumeva restriktivni unos hrane koja gljivicama najviše prija, a to su šećer, belo brašno i kiseli proizvodi. Što manji unos ovih namirnica, omogućava eliminaciju kandide.

Do poboljšanja dolazi već nakon nekoliko sedmica, ali je potrebno nastaviti sa dijetom makar još dva meseca. Ovakva dijeta može da se sprovodi samostalno ili kombinovana sa lekovima – antimikoticima, u slučaju da je infekcija jako izražena, ali isključivo prema preporuci lekara.

pluvacka test

Kako da dijetu sprovedete na pravilan način:

  • Izbegavajte sve vrste šećera kao što su beli šećer i med, slatkiše poput sladoleda, torti, kolača i gaziranih napitaka, jer šećer hrani gljivice. Dozvoljene su zamene za šećer (aspartam, saharin ili stevia) i nekoliko voćnih obroka sedmično. Izbegavajte vrlo slatko voće kao što su banana, kruške i groždje, dok su poželjni limun, grejpfrut, borovnice i narandže. Isključite suvo i konzervisano voće, i zaslađene voćne sokove.
  • Nemojte koristititi namirnice od belog brašna (beli hleb i pecivo, krekere, kekse, testenine) ali i beli pirinač. U manjim količinama možete jesti brašno od celog zrna pšenice, smeđi ili integralni pirinač, integralne testenine i peciva.
  • Ne konzumirajte hranu koja sadrži pekarski i pivski kvasac. Dakle, nema piva i peciva sa kvascem !
  • Pošto su i jestive pečurke vrsta gljiva, izbacite ih iz ishrane.
  • Izbegavajte kečap, sirće, majonez, senf i ostalu kiselu hranu koja pogoduje rast gljivica.
  • Svedite na minimum crnu kafu i jake čajeve, a alkohol prestanite potpuno da konzumirate.

Šta je dozvoljeno jesti?

  • Povrće sa visokim sadržajem vlakana koje će mehanički  pomoći odstranjivanje nabujalih kolonija gljivice. Povrće možete jesti sirovo ili termički obrađeno i to svakodnevno u što većim količinama. Preporučivi su kupus, šargarepa, boranija, brokoli, celer, praziluk, beli luk, paradajz, patlidžan, blitva, tikvice… Sve osim krompira je dozvoljeno, jer je on bogat skrobom koji je vrsta šećera. Pravite i pijte prirodne sokove od povrća bez dodatog šećera.
  • U ishrani je poželjna riba, bilo rečna ili morska, zatim ćuretina, teletina, piletina, divljač, junetina, svinjetina, kao i kuvana jaja.
  • Od mlečnih proizvoda prednost treba dati jogurtu.
  • Orašasti plodovi, semenke i jezgrasto voće suncokret, lešnici, badem, semenke bundeve, indijski, brazilski i običan orah), sirovi ili pečeni dozvoljeni su u umerenim količinama.
  • Hladno ceđeno maslinovo ulje je efikasno je u kontrolisanju razmnožavanja kandide, pa zato svakog dana, uzmite po jednu supenu kašiku ovog ulja rastvorenog u vodi ili ga upotrebite za salate.
  • Od začina su preporučljivi origano i cimet.

Dodaci ishrani koji usporavaju razmnožavanje kandide

  • Probiotici ( dobroćudne crevne bakterije ) mogu se naći u svim apotekama. Potrebno ih je piti 2 meseca svakog dana, kako biste pojačali crevnu sluzokožu i normalizovali crevnu floru. Probiotike sadrže i mnoge vrste jogurta.
  • Vitamini C i B takodje mogu da pomognu jer vitamin C u želucu stvara kiselu sredinu koja gljivicama ne prija.
  • Cink će kao dodatak ishrani pomoći u jačanju oslabljenog imuniteta.
  • Beli luk, kao jak prirodni antifungicid preporučuje se u svakodnevnoj ishrani. Ako nemate tegobe sa želucem, možete ga jesti i u sirovom obliku. Ako ga ne podnosite u sirovom stanju, možete ga koristiti u vidu kapi ili kapsula.
  • Sok od aloe vere je poznat po tome što uništava gljivice. Popijte dnevno nekoliko kašičica ovog soka, rastvorenih u malo vode.
  • Vašem telu će u borbi sa gljivicama pomoći i omega 3 kiseline u vidu kapsula, ako ih dovoljno ne unosite putem odredjenog ribljeg mesa.

Pomoć lekara

Iako kućni test za otkrivanje kandidte može biti od pomoći, uspešna dijagnoza  kandidijaze i adekvatno lečenje, trebalo bi da budu prepušteni lekaru. Ako se bolest otkrije u ranoj fazi – lečenje će biti lakše.

Pošto simptomi ove bolesti nisu dovoljno specifični, lekar će na osnovu laboratorijskog nalaza i simptoma propisati odgovarajuću terapiju, i dužinu lečenja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts