Pšenične mekinje za mršavljenje i bolju probavu

Pšenične mekinje su prvenstveno kvalitetna i ukusna namirnica. Hrskave su, hranljive i odličan izbor za doručak i početak dana. Njihova upotreba u ljudskoj ishrani je više nego preporučljiva, ali se pšenične klice uspešno koriste i kao lek.

Pšenične mekinje dobijaju se iz spoljne ljuske zrna pšenice. Njihova lekovita svojstva potiču od toga što sadrže vlakna, bogate su celulozom, mineralima (gvoždje, fosfor, magnezijum ) i vitaminima. Pšenične mekinje sadrže 43 do 44% sirovih biljnih vlakana, najviše celuloze, koja je nerastorljiva.

psenicne mekinje

Dijetalna vlakna moraju biti obavezan deo zdrave ishrane jer daju mnogo blagotvornih efekata po zdravlje kao što su:

  • Normalizuju rad i zdravlje creva, blagotvorne su za želudac, dobre su za probavu,
  • Pomažu u borbi protiv zatvora, ubrzavaju metabolizam,
  • Smanjuju nivo šećera i holesterol u krvi,
  • Korisne su za borbu protiv gorušice i protiv kiseline,
  • Pružaju duži osećaj sitosti pa su korisne za mršavljenje i održavanje telesne težine.

Vlakna pšeničnih mekinja  ubrzavaju prolazak sadržaja kroz creva. Lekovit  učinak postiže se dnevnim unosom od najmanje 10 grama vlakana pšeničnih mekinja. Mogu se mešati sa jogurtom ili mlekom , voćnim sokovima…Takodje, ukusne su i kada se pomešaju sa supom, čorbama, varivima…

Pogodne su za ishranu vegetarijanaca.

Zdravstvena prednost pšenice

Koliko će biti zdrava pšenica koju jedete, zavisi od oblika u kom se konzumira i kakva je njena priprema. Nutricionisti preporučuju celo zrno pšenice, kod kojeg obradom nisu uklonjeni klica i omotač. Tako se čuvaju vitamini, minerali i fitonutrijenti. Od celog zrna pšenice, odnosno, upravo od izuzetno vredne ljuspe, dobijaju se i mekinje.

Brojna istraživanja su potvrdila važnost celih zrna žitarica u odnosu na one preradjene. Prema jednom od njih, žene koje su jele hranu napravljenu od celih zrna žitarica, imaju manju telesnu težinu od onih koje jedu rafinirane obradjene žitarice. Dijabetes i bolesti kardiovaskularnog sistema takodje su češći kod osoba koje se radije hrane preradjenim žitaricama.

Hrana bogata dijetalnim vlaknima kao što su pšenične mekinje, pomaže u smanjenju žučnih kamenaca jer kontroliše izlučivanje žučnih kiselina (prevelike količine pogoduju razvoju kamenaca), povećava osetljivost insulina i snižava nivo triglicerida u krvi.

mekinje

Pšenične mekinje smanjuju rizik od pojave kancera

Pšenične mekinje imaju laksativno delovanje pa se često preporučuju kod oboljenja kao što je divertikularna upala debelog creva. Hrana bogata vlaknima takođe će smanjiti rizik od pojave raka dojke.

Jedan broj istraživanja pokazao je da je antioksidativna aktivnost i moć fenola iz celih žitarica veoma slična onoj u voću i povrću. Antioksidanti štite organizam od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Obroci koji sadrže pšenične mekinje i namirnice od celih zrna žitarica, svakodnevno se preporučuju posebno ženama u menopauzi koje pate od visokog holesterola, povišenog krvnog pritiska, i od ostalih bolesti kardiovaskularnog sistema. Ovakvim obrocima, može se usporiti razvoj ateroskleroze i sužavanje arterija.  Jedinjenja kao što su polinezasićene masne kiseline, oligosaharidi, biljni steroli i stanoli i saponini iz pšenice,  takođe mogu da utiču na smanjen rizik od bolesti srca i krvnih sudova.

Mekinje od pšenice pokazale su delovanje koje sprečava rak debelog creva. Smanjuju nivo žučnih kiselina i bakterijskih enzima u stolici za koje se smatra da podstiču ovaj tip kancera.

Zašto je važna opna oko zrna pšenice?

Mekinje su zapravo spoljašnji čvrsti sloj, omotač zrna žitarice. Sadrže mnogo celuloze, lignina, sluz. Rafinisano brašno pravi se izbacivanjem mekinja i klica, pa tako brašno gubi na svojoj hranjivoj vrednosti jer upravo mekinje sadrže dosta proteina, vitamina, minerala i fitične kiseline.

Zato što imaju visok sadržaja masnoća, mekinje mogu i da užegnu, pa je to jedan od razloga što se pri obradi  skidaju sa zrna i posebno tretiraju, posebno pakuju i čuvaju.

Na primer belo pšenično brašno tipa 500 gotovo da nema vlakana, ali sa dodatkom mekinja, dobija se integralno brašno, a pečenjem i integralno pecivo, hleb i ostali proizvodi visoke hranjive vrednosti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts