Atkinsova dijeta – faze i jelovnik

Atkinsova dijeta kao proteinska dijeta sadrži četiri faze, svaka od njih  je sa postepenim dodatkom ugljenih hidrata a jelovnik varira u zavisnosti od faze.

Osnovni deo jelovnika čine meso,jaja,mlečni proizvodi, riba i povrće.

Originalna Atkinsova dijeta, razvijena je od strane Dr Roberta Atkinsa, i u pitanju je plan ishrane za mršavljenje sa niskim unosom ugljenih hidrata a sa velikim unosom  mesa. Zato, ako imate neku hroničnu bolest, visoki holesterol ili visok krvni pritisak, pre sprovodjenja ove dijete treba da se konsultujete sa lekarom.

Atkinsova dijeta

Faza 1

Faza 1 je uvodna faza koja traje oko dve sedmice. U ovoj fazi, ograničite unos ugljenih hidrata na svega 20 grama dnevno. Jelovnik u prvoj fazi  za doručak preporučuje kajganu od 2 jaja u maslinovom ulju sa pola šolje narezanih šampinjona i 1oo grama mocarele.

Za ručak možete jesti  zelene salatu, pileće grudi, rotkvice, papriku i krastavac. Preliv za salatu napravite od ulja i limunovog soka. Za večeru uzmite govedji biftek I kuvani brokoli. Jedite uz to salatu od rukole i parmezana.

Možeteimati i užine bez ugljenih hidrata kao što je grickanje šargarepe ili krastavca. Takodje, kad ste gladni, pojedite kuvano jaje.

Jelovnik za ovu dijetu je lako pratiti. Jedite, meso, jaja, ribu, povrće i masne sireve i nećete napraviti grešku.

Faza 2

Tokom druge faze ugljeni hidrati se dodaju u jelovnik i to 5 grama nedeljno više nego u prvoj fazi.

Druga faza ima za cilj da se nastavi gubitak težine, ali sa manje restriktivnim jelovnikom.

Dnevni meni posle nekoliko sedmica ove faze može da sadrži 30 i grama ugljenih hidrata. Doručak može jaja kajgana sa feta sirom, spanaćem I dinjom. Za ručak se odlučite za roštilj, škampe i salate od povrća.

Večera može biti grilovana piletine sa kuvanim karfiolom i zelenom salatom. Dodajte masni sir. Užina vam može biti šaka badema ili neko koštunjavo voće i borovnice.

Faza 3

Faza 3 je faza prilagodjavanja, i služi za proveru vašu sposobnosti da tolerišete ugljene hidrate bez dobijanja novih kilograma.

Znajte da mršavljenje tokom ove faze ide najsporije. Jelovnik može biti kao u fazi 2, ali sada polako možete dodavati malo krompira.

Namirnice koje mogu da se jedu u ovoj fazi su i šargarepa, malo pasulja, komadić voća kao što je na primer breskva ili jabuka. Ponekad možete uzeti i malo ovsane kaše.

Hleb i pecivo i dalje nisu dozvoljeni a samo mali broj ljudi će sačuvati postignute rezultate u kilaži ako doda u jelovnik crni hleb.

Faza 4

U fazi 4, nakon postizanja željene težine količina ugljenih hidrata zavisi od pojedinca, ali program dijete o i dalje zahteva jelovnik sa ograničenim ugljenim hidratima. Dozvoljene su male porcije žitarica i voća.

Obroci mogu uključiti kajganu ili mesne preradjevine za doručak ,malo ovsene kaše, zatim ručak od piletine i povrća a za  večeru – pola šolje smeđeg pirinča sa ribom i dosta zelenog povrća. Grickalice i dalje ne smeju da se jedu kao ni slatkiši.

Atkinsova dijeta realno daje dobre rezultate u mršavljenju – u zavisnosti od organizma možeteskinuti I 6 kg za dve nedelje u prvoj fazi. Ipak, ova dijeta je izazvala mnoge kontroverze I kritike nutricionista jer može negativno uticati na rad jetre i bubrega. Zato, pre bilo koje dijete obavezno je savetovanje salekarima.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts