Upala prostate (Prostatitis)

Prostata je žlezda koja pripada muškom polnom sistemu, nalazi se ispod mokraćne bešike, ispred rektuma, završnog dela debelog creva. Veličine je oraha a težine oko 15 do 25 grama.

Ova žlezda okružuje mokraćnu cev kod muškarca koja mokraćnu tečnost vodi do vrha penisa. Osnovna funkcija prostate je proizvodnja sastojaka semene tečnosti, a gradjena je delom od mišićnog, a delom od žlezdanog tkiva.

Upala prostate bar jednom tokom života, pogodiće 10 do 15 odsto muške populacije. Simptomi su razliliti, a medju prvim je jaka bol.

Upala prostate

Uzroci upale

Postoji više uzroka za upalu prostate, a nekad je to kombinacije više faktora. Medju najuobičajenijim uzrocima su infekcija bakterijama i to crevnim kao što su stafilokoke. Moguće je da uzrok bude i neka mehanička povreda.

Na listi nešto redjih uzroka su poremećaj metabolizma mokraćne kiseline, kamen u prostati, suženje mokraćne cevi, tumor, alergije nahranu… Tu su i infekcije gljivicama i virusima.

Povećanje rizika da se oboli od upale prostate leži i u nekim medicinskim zahvatima kao što je stavljanje katetera, a tu su i analni seks, poremećaji mokraćnog sistema, uvećanje prostate, stres, preterivanje s alkoholom, uzdržavanje od mokrenja…

Simptomi

Simptomi upale prostate mogu ličiti na simptome nekih drugih bolesti, pa se ne mogu nazvati specifičnim, zato je I dijagnoza malo komplikovanija. Moguće je da simptomi potpuno izostanu, ili da budu toliko nagli da se pacijenti često obrate hitnoj pomoći.

Kod akutne upale simptomi jesu nagli, javljaju se bolovi oko polnog organa, bolovi u stomaku ili ledjima, učestalo mokrenje, gnojan ili krvav iscedak, umor, povišena telesna temperatura… Ako je prostata otekla, mada je uvećanje prostate skoro uvek pratilac upale, ovo može da utiče na oticanje mokraće pa sledi nakupljanje u bešici.

Kod hronične upale, koja označava dugu infekciju duže od tri nedelje, javljaju se umereni bolovi oko penisa, u donjem delu ledja, blaži poremećaji mokrenja, impotencija, umor, peckanje, bolna ejakulacija…Prostata u ovom slučaju može biti povećana ili smanjena i tvrda. Nije retkost da jedini simptom hronične upale prostate podrazumeva isključivo ponavljanje infekcija mokraćne bešika.

zapaljenje prostate

Utvrdjivanje stanja

Dijagnoza se postavlja na osnovu pregleda najčešće digitorektalnim pregledom i  radjenjem laboratorijskih analiza. Urinokulturom i pregledom sekreta prostate, odredjuju se uzroci upale.

Lečenje

Kadaje u pitanju akutno oboljenje, u lečenje spada mirovanje, snižavanje temperature, pijenje dosta tečnosti. Lekar odredjuje I terapiju antibipticima. Lečenje uglavnom traje oko mesec dana I neophodno je da ne bi došlo do hronične upale.

Kada se desi hronični prostatitis, problem leži u tome što  u hronično zapaljeno tkivo antibiotici teško prodiru. Potrebno vje naći uzročnike upale, što je često problematično jer oni mogu biti smešteni duboko u tkivu žlezde. Takodje, i urinolkultura ne može nekad mnogo da pomogne. Negativna urinokultura ne mora da znači da infekcije  nema. Zato se moraju preduzeti posebne mere analiza I dijagnoze.

Izbor antibiotika se odredjuje u odnosu na njihovo prodiranje u unutrašnjost prostate. Lečenje u ovom slučaju ume da potraje i do 3 meseca.

Vaša lična higijena i navike u ishrani mogu mnogo doprineti u borbi sa upalama. Izbegavajte koliko možete kafu, alkohol i jake začine.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts