Prirodni lekovi protiv upale grla

Grlo je veoma osetljiv deo tela koji  se lako upali. Delom zbog gaziranih pića i sladoleda koje rado pijemo i jedemo, nekada u prevelikim količinama. Tu su još i razni virusi i infekcije.

Upaljeno grlo može prouzrokovati i druge, gore probleme, kao što su bronhitis ili upala pluća.

KAKO SPREČITI UPALU GRLA?

Osim što treba biti umeren sa gaziranim pićima, sladoledima i drugim hladnim desertima, posebnu pažnju obratite na higijenu.

Kako je upala grla često i rezultat infekcije, potrebno je redovno i temeljno prati ruke, pogotovo pre jela ili kontakta sa ustima. Takođe, nemojte lizati prste kada listate neke papire ili novine. Na taj način unosite bakterije u organizam a posledice mogu biti i gore od upale grla.

Da bi ste izbegli upalu grla, trudite se da ne budete u prostorijama u kojima se puše cigarete, jer je duvanski dim takođe veoma štetan. Ukoliko ste aktivni pušač, potrudite se da bar smanjte konzumiranje cigareta dok problemi sa grlom ne prođu.

Kako izlečiti upalu grla?
Kako izlečiti upalu grla?

KAKO IZLEČITI UPALU GRLA?

Ukoliko ste primetili da vas grlo pecka, da je bolno i upaljeno, ne posežite odmah za tabletama. Tablete će pomoći ali svaki lek vuče za sobom i neku posledicu, pa je za početak bolje pronaći rešenje u prirodnim lekovima.

Dobro rešenje je da pomešate med, đumbir i limun. Dovoljno je da limun iseckan na kriške poređate u teglicu, dodate, takođe iseckan, đumbir i sve prelijte medom. Smesu ostavite u frižider kako bi se od nje formirao žele. Kada se formira želatinasta masa, uzimajte po kašiku iste i prelijte kipućom vodom. Osim što je blagovoran za grlo, ovaj prirodni lek je osličan i za mnoge druge bolesti i jačanje imuniteta.

Žalfija je takođe odlična za saniranje bolova u grlu. Skuvajte čaj od žalfije, ali da bude što jači. Dovoljna je jedna sasvim mala džezvica čaja. Neka se ohladi a potom ispirajte grlo čajem od žalfije nekoliko puta u toku dana. Ispirajte tako da žalfija što dublje prodre u grlo. Žalfija će pomoći da se grlo očisti od bakterija. Sličan efekat imaju i so i voda, sa kojima takođe možete ispirati grlo.

Još jedan interesantan lek koji naš narod najviše voli da koristi jeste rakija. Rakija je rešenje za mnoge bolesti, pa i za grlo. Ne, ne treba da je pijete, iako jedna čašica rakije pre ručka otvara apetit, a nadaleko je poznato da ovaj ,,čarobni napitak“ čak i rešava probleme sa želudcem. U slučaju bolnog grla, najbolje je uzeti komovicu, natopiti njom tkaninu i pristaviti na vrat. Rakija će odlično ublažiti upalu grla. 

Tokom bilo koje od navedenih terapija, trudite se da pijete što više tečnosti, a najviše će vam pomoći topla domaća supica.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts