Lisnata pogača sa sirom

Svi smo svedoci vesti kojima nas bombarduju sa svih strana o belom brašnu, te kako ga ne treba unositi, jer je naročito štetno. Ne znam da li su svi ti stručnjaci koji ne preporučuju belo brašno zaboravili na čemu su odrasli i da li se sećaju onog savršenog ukusa koji je obeležio naše detinjstvo kada su naše bake mesile domaće hlebove i spravljale ih isključivo od belog brašna. Naravno, ne smatram da treba svakodnevno unositi namirnice od belog brašna u velikim količinama, ali ako ponekad napravite neku ne verujem da može da škodi toliko koliko mnogi stručnjaci navode da može. Naši preci su odrsali na projnom i belom brašnu, pa nešto mi se ne čini da su imali kakvih poteškoća. Činjenica je zapravo da su imali zdrave misli, pili zdravu vodu, udisali svež, nezagađen vazduh, pa im sigurno nisu mogle smetati namirnice spravljene od belog brašna.

Ukoliko i vi ne hajete toliko za upozorenja o štetnosti belog brašna, onda je recept koji možete pročitati u nastavku teksta baš za vas. Domaća lisnata pogača sa sirom će vas vratiti makar ukusom u detinjstvo i kada budete videli da nije teško napraviti ovaj specijalitet naših baka, verujem da ete je često pripremati. Jedino što vas može odvratiti od toga da je pripremate jeste vreme koje vam je neophodno za to, ali sam način pripreme je vrlo jednostavan.

pogaca sa sirom

Sve one domaćice koje žele da isprobaju recept i uživaju u savršenom ukusu koji ima lisnata pogača sa sirom biće neophodno da pripreme sledeće sastojke:

  • 1/2 pakovanja svežeg kvasca ( može i 1 supena kašika suvog )
  • 400 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 4 – 5 kašika ulja
  • oko 1 kg belog brašna
  • 200 gr margarina ili putera
  • 300 – 400 gr sitnog sira
  • 2 jajeta
  • 2 supene kašike pavlake
  • susam ( po želji, za posipanje )

Kako se pravi domaća lisnata pogača sa sirom?

  1. Prvo pomešajte vodu i mleko, vodeći pri tom računa da budu mlaki. Zatim dodajte šećer, so i kvasac. Ostavite kratko da kvasac nadođe.
  2. U međuvremenu, možete pripremiti fil tako što ćete pomešati: sir, pavlaku i jaja.
  3. Kada kvasac nadođe dodajte brašno u ulje, pa zamesite mekano testo. Ostavite da dobro nadođe.
  4. Rastopite margarin ili puter na tihoj vatri.
  5. Kada testo nadođe podelite ga na tri jufke. Jednu po jednu tanjite, ali ne previše. Krug ne bi trebalo da prelazi prečnik od 35 centimetara. rastanjenu jufku prvo premažite rastopljenim margarinom ili puterom, pa preko nanesite trećinu fila. Isto to uradite i sa preostale dve jufke, s tim da preostale dve rastanjene jufke treba da ređate preko prve. Slično kao kada pravite pogaču ružu.
  6. Sada dolazimo do onog dela kako napraviti, odnosno kako se slaže domaća lisnata pogača sa sirom. Pri tom obratite pažnju na posudu u koju ćete je staviti za pečenje. Jednostavnije je ako je pečete u đuveču ili pravougaonom oplehu, mada možete da je pečete i u okrugloj tepsiji. Dakle pripremljeno testo još malo rastanjite, ali ovog puta rukama. Zatim ga presavijte sa sve četiri strane, vodeći računa da se krajevi ne preklapaju.
  7. Ovako pripremljena domaća lisnata pogača sa sirom se zatim prebaci u posudu za pečenje, koju ste prethodno ili podmazali ili obložili papirom za pečenje. Blago je potapkajte dlanovima, kako bi ste je izravnali, a zatim isecite oštrim nožem ili na kocke ( ako je pečete u đuveču ili pravougaonom plehu ) ili je zasecite u obliku krsta ( ako je pečete u okrugloj tepsiji ). Zatim je premažite preostalom količinom rastopljenog margarina i, po želji pospite susamom.
  8. Domaća lisnata pogača sa sirom treba da odstoji pokrivena oko sat vremena, kako bi dobro nadošla. Zatim je pecite na temperaturi ne većoj od 200 stepeni, dok ne porumeni.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts