Talasasta kosa, frizura za sve prilike

Talasasta kosa je odličan izbor frizure za svaku priliku. Bilo da vam je potrebna frizura za svečane prilike, za svaki dan, za izlazak u grad, posao ili nešto treće, sa talasastom kosom ne možete da pogrešite.

Lako se pravi, naročito ako imate meku kosu kosa se lako oblikuje, a postoji više načina na koje možete formirati blage ili veće talase. Nije komplikovana za održavanje, a talase možete napraviti i na dugoj i na kratkoj kosi.

Talasasta frizura je odlična za sve prilike.
Talasasta frizura je odlična za sve prilike.

Talasasta frizura na suvoj i tankoj kosi?

Nije problem napraviti talase i na tankoj kosi, ali svakako nećete imati volumen kao devojke koje imaju malo gušće vlasi. Ako planirate talasastu kosu za neku svečanu priliku, kao što je svadba ili matura, predlažemo da nabavite umetak, koji će vašoj kosi dati malo veći volumen, a samim tim će talasi biti lepši i bujniji.

Dame koje imaju suvu kosu takođe mogu praviti talase, ali predlažemo da to ne čine svakodnevno. Suvoj i oštećenoj kosi je potrebna specijalna nega, pa je bolje skoncentrisati se na to da je obnovite, nego na to kakva će vam frizura biti. Svakodnevno provlačenje kose kroz peglu ili figaro će je samo dodatno oštetiti.

Dakle, bez obzira kakav tip kose imate, nikada nećete imati problem da napravite talasastu kosu, samo, rezultat neće uvek biti isti.

Talase je moguće napraviti i na suvoj i tankoj kosi.
Talase je moguće napraviti i na suvoj i tankoj kosi.

Kako napraviti talasastu kosu?

Postoji više načina na koje možete napraviti talasastu frizuru.

FIGARO – Najčešće se za talase koristi figaro, različitih debljina. Naravno, tanji figaro je za manje lokne, oni sa većim valjkom se koriste za krupnije talase. Procedura je veoma jednostavna. Na suvu kosu, nanesite malo nekog preparata za zaštitu od toplote, koji se kupuje u parfimeriji. Potom figaro uključite i ostavite da se zagreje oko minut dva. Odvajajte pramen po pramen i svaki uvijajte na figaro. Ne držite uvijen pramen duže od deset, petnaest sekundi.

Napravite talasastu frizuru pomoću figara.
Napravite talasastu frizuru pomoću figara.

PEGLA – Za uvijanje kose se koristi i pegla. Možda će vam ova činjenica izgledati malo neobično, jer se pegla koristi za ispravljanje kose, ali uz malo veštine, talasastu frizuru možete dobiti i pomoću pegle. Kao i kod figara, kosa mora biti suva, a poželjno je naneti sredstvo za zaštitu od toplote. Poželjno je i da pegla bude keramička i što tanja. Odvojte potom jedan pramen i negde pri vrhu ga pritisnite peglom. Oko pegle obmotajte pramen i povucite ga ka kraju pramena. Evo kako bi ovaj proces trebalo da izgleda:

PEGLA I FOLIJA – Kosu možete uviti peglom i na još jedan interesantan način, a to je pomoću aluminijumske folije. Aluminijumsku foliju isecite na više manjih komada. Svaki pramen obmotajte u krug, oko prsta, a potom ga lagano upakujte u komad folije, vodeći računa da se krugovi ne pokvare. Kada čitavu kosu pokupite u foliju, svaki pritisnite po desetak sekundi vrelom peglom za kosu. Vodite računa da se ne opržite jer će se i folija zagrejati, pazite pre svega na lice. Ostavite da toplota deluje nekoliko minuta, od prilike potrebno je sačekati dok se folija ne ohladi. Nakon toga skinute foliju i uživajte u svojim talasima. Na priloženom videu pogledajte kako izgleda ova procedura.

ŠTAPIĆI ZA KOSU – Ako ne želite da gorite kosu, napravite talase pomoću štapića za kosu. U pitanju su meki i savitljivi štapići, koje možete naći veoma povoljno u kineskim radnjama. I ova procedura je veoma jednostavna, svaki pramen se obmota oko štapića. U ovom slučaju kosa može biti i malo vlažna. Što duže držite štapiće, talasi će biti postojaniji. Nakon što ih skinete, nanesite malo laka za kosu, jer kada se kosa uvija bez toplote, talasi će kraće stajati i brzo se opuste.

nega talasaste kose

VIKLERI I KRPICE – Ko je ljubitelj tradicionalnih metoda, kosu može uviti viklerima ili krpicama, kao što su to činile naše mame i bake u vremenu kada je minival bio aktuelan. Ako se odlučite za krpice, nemojte skupljati kosu skroz do vrha glave, jer ćete dobiti sitne kovrdže. Birajte malo veće pramenove, da bi vam se frizura formirala u željene talase.

duga talasasta kosa

FEN I ČETKA – Vešti frizeri umeju da naprave odlične lokne pomoću fena i četke. Međutim mnogi od njih će predložiti da vam frizuru napravi figarom, tvrdeći da se talasi formirani fenom i četkom lako opuste. Naravno, talase pomoću fena i četke možete napraviti i sami kod kuće, ali imajte u vidu da je ovo veoma teško izvesti. Ipak predlažemo neku od prethodnih metoda, koje su mnogo jednostavnije.

talasasta kosa suva

Održavanje i nega

Devojke koje s vremena na vreme uvijaju kosu, ne treba da rade ništa specijalno kako bi održavale svoju kosu. Međutim ako je uvijate svakodnevno ili češće nego što bi trebalo, morate povesti računa. Ovo se naročito odnosi na dame koje uvijaju kosu peglom ili figarom.

Svaka kosa je priča za sebe. Zato dobro razmislite koje preparate ćete koristiti. Preporučuje se pakovanje za kosu, ali i sredstvo za zaštitu od toplote, koje smo već pomenuli. Sredstvo za zaštitu od toplote obavezno stavljajte pre samog tretmana. Predlažemo i da se raspitate o keratinu ili kolagenu za kosu, koji deluju blagotvorno na naše vlasi.

Kako održavati talasastu kosu?
Kako održavati talasastu kosu?

Šta ako nemam dugu kosu, već kratku ili do ramena ?

Nikakav problem! Dobri talasi se mogu napraviti i ako imate kosu, kratku svega par centimetara.

Kosa do ramena je podjednako lepa sa talasima, kao i duga kosa, ali imajte u vidu da će je talasi malo skratiti. Ako želite da vam kosa vizuelno izgleda nešto duže, predlažemo da je isfenirate pravo.

talasasta kosa do ramena

Kosa kratka svega pet, šest centimetara izgleda takođe elegantno i zanosno sa talasima. Nešto slično je nosila i legendarna Merlin Monro, ali i njene kolegincie, holivudske dive iz šezdesetih godina.

kratka talasasta kosa

Može li se napraviti trajna talasasta kosa ?

Znamo da je pre dvadeset, trideset godina bio aktuelan minival, tako da i sami verovatno pretpostavljate da je moguće uviti kosu i da nam ovakva frizura stoji dugo vremena. Slično je i sa talasima. Ovakav tretman naziva se trajno oblikovanje kose ili ondulacija.

Kod svog frizera se raspitajte o trajnom oblikovanju kose. To ne može uraditi svako, ali vam frizer može preporučiti salon koji je specijalizovan za ovu oblast.

Ondulacija se radi na zdravoj i čistoj kosi. S obzirom da se u proceduri koriste određene hemikalije, nakon tretmana, morate posvetiti posebnu pažnju nezi svoje kose. To podrazumeva i da maksimalno izbegavate sušenje kose fenom. Dešava se i da trajno uvijanje promeni nijansu vaše boje kose, bilo da se radi o prirodnoj ili farbanoj boji. Dakle, razmislite dva puta da li ste spremni na taj korak.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts