Izrada ukrasnih predmeta od plastičnih flaša

Iako sve više slušamo, gotovo svakodnevno o važnosti reciklaže, čini se da još uvek mnogi od nas nisu shvatili koliko je, za opstanak čitave ljudske vrste važan odgovoran odnos prema prirodi. Možda niste ni razmišljali kakvi se sve ukrasi, ali i vrlo korisni predmeti mogu izraditi od plastičnih flaša i to na vrlo jednostavan način. Zato vam predlažemo da sledeći put pre nego što odlučite da bacite neku plastičnu flašu u kantu za otpatke dobro razmislite.

Izrada predmeta od plastičnih flaša

Manje je poznato da se od od plastičnih flaša mogu izraditi najrazličitiji predmeti. Neki od njih služe samo kao dekoracije, a neki mogu biti i vrlo korisni.

flasa dekoracija

Ako pogledate ovu sliku, možda vam i neće biti sasvim jasno čemu služi ovaj predmet koji je napravljen od plastičnih flaša. Ali, ako pogledate ovu sliku :

plasticne flase

Biće vam sasvim jasno da su ove dekorativne činije izrađene vrlo jednostavno i to, ni manje niše od plastičnih flaša. Korpice ili činijice od plastičnih flaša se izrađuju vrlo jednostavnim postupkom : isečete dno odabrane flaše. Zatim blago prislonite plastiku zagrejanoj pegli, tek da se ivice izjednače i pristupite dekoraciji. Kao što možete videti i na slici, čak i ako korpice nisu ukrašene, izgledaju lepo.

Cvetovi od plastičnih flaša

Pored mnogih ukrasa i izrade dekoracija, od plastičnih flaša se lako mogu izraditi i cvetovi, koje možete kasnije ukrašavati na najrazličitije moguće načine.

Postupak izrade je vrlo jednostavan : isečete vrh plastične flaše na visini od oko 10 centimetara, a potom oblikujete kao za latice, kao što prikazuje sledeća slika :

cvet od flase

Potom plastiku blago približite plamenu sveće, kako bi se oblikovala. Međutim ovde treba naročito pažljivo raditi, jer ukoliko plastiku previše približite plamenu sveće, ona će se istopiti, a to takođe može da dovede do povreda onih koji prave cvetove od plastičnih flaša, tako da se savetuje dodatna doza opreza prilikom izrade ovih ukrasa.

Cvetovi od plastičnih flaša mogu da izgeldaju i ovako, ako se potrudite :

cvetovi od flasa

Kada budete čuli da od plastičnih flaša možete izraditi bukvalno gotovo sve što zamislite, može se dogoditi i da nam ne poverujete. Međutim, istina je ! Od plastičnih flaša zaista možete napraviti razne predmete : igračke, korpice, saksije, lutke i razne vrste dekoracija. Pravljenje figura od plastičnih flaša različitih oblika, koje mahom služe kao dekoracije su dobro poznate, a nisu samo cvetovi u pitanju.

Važno je da su svi ukrasi i dekoracije ručni rad i sigurno ćete biti ponosni na njih, a naročito ukoliko ih izrađujete sa svojim mališanima, uz čiju pomoć će vaš ručni rad sigurno biti savršen.
Dokaz da pravljenje figura predstavlja gotovo idealnu zabavu za mališane je i ova fotografija :

figure od flasa

Postupak izrade predmeta od plastičnih flaša je prilično jednostavan, samo morate biti vrlo pažljivi. Nakon što isečete odabrani deo plastične flaše potrebno je da izravnate njegove ivice, kako se ne biste posekli. To ćete najbolje učiniti ukoliko ivicu flaše blago priljubite uz zagrejanu peglu. Samo vodite računa da pegla ne bude previše zagrejana.

Dekoracije i ukrasi od plastičnih flaša

Dokaz da se od plastičnih flaša zaista sve i svašta može napraviti su i sledeće fotografije. Samo pustite mašti na volju i od plastičnih flaša možete napraviti : korpice, lutke, igračke, pa čak i nakit. Pravljenje figura od plastike zahteva malo više strpljenja, ali i umeća, što ne znači da je neizvodljivo.

Dok budete gledali fotografije iz naše galerije, sigurno će vam sinuti neka ideja i za pravljenje figura od plastičnih flaša. Uživajte!

korpice od flasa

cvece u flasi

pravlejnje vazne

vaza od flase

saksija od flase

pernica od flase

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts