Dan zaljubljenih 14. februar 2014.

LJUBAV JE U VAZDUHU! Evo te poletne pesme na radiju, što me je podstaklo da malo pišemo o ljubavi. Ljubav…. Nalepši osećaj na svetu. Dan ljubavi, 14. Februar se bliži, i pravo je vreme da isplanirate kako ćete nekome iskazati svoju ljubav. Počnite da planirate nezaboravni dan za vas dvoje. Ako ste počeli da lovite ideje za sjajan poklon, nemojte tražiti dalje. Daćemo vam mnogo ideja ako tražite poseban poklon za devojku, ili nešto ekstra za vašeg muža. Ali, pre nego što vam damo smernice, da se podsetimo, kada je počeo da se slavi Dan zaljubljeni (Valentines Day)?

Nekoliko teorija okružuju istoriju Dana zaljubljenih. Jedan od najranijih simbola za dan zaljubljenih je Kupidon, rimski bog ljubavi, koji je predstavljen slikom onog slatkog dečaka sa lukom i strelom.

Trista godina posle smrti Isusa Hrista, rimski imperatori I dalje su zahtevali da svi veruju u rimske bogove. Hrišćanski sveštenik Valentin, zbog svog učenja, bio je bačen u tamnicu.  Na dan 14. Februara, Valentin je bio pogubljen, ne samo zbog toga što je bio hrišćanin, već i zato što je ćerku tamničara izlečio od slepila. Noć pre pogubljena, napisao je oproštajno pismo za tamničarevu ćerku I potpisao se sa “Tvoj Valentin”.

Dan zaljubljenih

Drugi Valentin bio je rimski episkop, koji je tajno venčavao parove, suprotno zakonima rimskog cara. Neke legend kažu da je spaljen na lomači.

Običaj biranja srca na taj dan proširio se Evropom u srednjem veku. Ljudi su verovali da ptice biraju svog parnjaka baš na taj dan, 14. Februra.

Meni se lično najviše sviđa ona prva legenda. Na kraju krajeva, on je zaista kao većina hrišćana I mučenika, nastradao zbog ljubavi: ljubavi prema Bogu Hristu, ljubavi prema veri, a tu je na kraju bila i devojka… Uostalom, Bog je ljubav, zato, širite ljubav, slavite ljubav!

U zavisnosti od svojih materijalnih mogućnosti, sigurno ćete smisliti nešto romantično i lepo. Spremite romantičnu večeru kod kuće za vas dvoje, a sobu ukrasite sa crvenim jastucima u obliku srca, crvenim stoljnakom, crvenim svećama, tanjirima, salvetama na kojima su crvena srca…. crveno je symbol ljubavi, pa neka sve bude tako.

Možete za sebe i dragog uplatiti neki spa dan za dvoje, ili uplatiti vikend (ove godine 14. Februar pada baš u petak, savršeno) za dvoje, na primer u Beču, Budimpešti. Rezervišite već sada neki lep hotel preko www.booking.com. Romantična je i šolja sa isprintanim srcima, dobro će doći i neka kozmetika, ili, muškarci mogu kupiti donji veš u crvenoj boji – nešto po svom ukusu, iznenadite vašu dragu! Pokažite joj šta volite. Možete naručiti čokoladnu tortu u obliku srca i staviti na nju ukras – mali slatki meda koji drži srce.

Završavam ovaj tekst, i opet je na radiju ista pesma: LOVE IS IN THE AIR!

Slavite vašu ljubav!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts