Kalanhoja – zimska radost u svakom domu

Kalanhoja, latinski naziv (Kalanchoe Blossfeldiana)je sobna biljka koja je iz svog prirodnog staništa – Madagaskara, doneta u Evropu sredinom prošlog veka. Ubrzo je postala omiljena kod ljubitelja cveća koji gaje i napolju, na balkonu i terasama, ali samo kada uslovi to dozvoljavaju.

Srednjeg je i zbijenog rasta, a krase je mnogobrojni pljosnati dekorativni listovi i cvetovi koji variraju po boji – od žute, ciklame, naradžaste pa sve do jarko crvene. Kada je u toku cvetanje Kalanhoje, cvetići su vrlo atraktivni, imaju kratke drške i gusto su poredjani.

Ovo sobno cveće je jednostavno za uzgoj i održavanje.

Razmnožavanje kalanhoje

Kalanhoja se razmnožava  semenom i reznicama od izboja ili listova. Ako želite da ovaj proces traje kraće, izaberite razmnožavanje reznicama jer  je brže. Za reznice se koriste vrhovi a ako nam nisu na raspolaganju, mogu se upotrebiti i listovi koje je potrebno samo nežno otkinuti od biljke. Kada su u pitanju reznice, one se sade u pesak i očekujte da će brzo oživeti.

kalanhoja1

Gajenje

Kalanhoji prija zemlja koju čine dva dela  listovke, dva dela klijališne i 15 posto čistog  peska. Kada je zalivanje u pitanju važno je znati da je prevelika vlaga štetna za koren kalanhoje, na šta se mora naročito obratiti pažnja tokom hladnih zimskih dana.

Kalanhoji je potrebno dosta svetlosti i toplota u rasponu od dvanest do 15 stepeni. Ukoliko se čuva na hladnom pa još i vlažnom mestu, nastupiće bolesti od kojih su najčešće one gljivične od kojih biljka može da ugine.

Podstaknite cvetanje tehnikom zamračivanja

Kalanhoja je poznata kao biljka kratkog dana, što znači, da završava rast i počinje da daje pupoljke onda kada nastupe kratki dani a to je na našim područjima – novembar i decembar, a zatim sledi vreme cvetanja tokom februara, marta i aprila.

Ovi uslovi za cvetanje se mogu napraviti i na veštački način tako što ćete mesto gde se nalazi biljka zamračivati 16 sati dnevno, a tek 8 sati je izložiti svetlosti. Tehniku zamračivanja možete početi da primenjujete onda kada je biljka dobro razvijena pri normalnom svetlu.

Vrste kalanhoje

Postoji više vrsta kalanhoje, a najpoznatije su: Kalanchoe blossfeldiana, koja se odlikuje velikim cvetnim štitovima i izgleda savršeno u saksijama, i Calanchoe hybride „Feuerblute“ koja se dosta razlikuje od “osnovne vrste”. Ima bujni rast, takodje cvetne štitove ali su neki cvetovi rasporedjeni i na drškama. Pošto po branju cvetovi dugo ostaju sveži, ova vrsta se koristi u cvećarstvu kao rezani cvet. Iva vrsta je otpornija na hladnoću a posebno je atraktivna jer su joj cvetovi intenzivno crvene boje.

Cvetovi svih vrsta kalanhoje su inače dugotrajni i živopisnih boja pa tako unose vedrinu u svakki prostor. Ljudi je često drže u kući jer cveta kada većina drugih kućnih biljaka miruje.

kalanhoja2

Nega kalanhoje

Nega kalanhoje je jednostavna i slična nezi kaktusa – dakle minimalna. Idealan je izbor za sve one koji vole cveće, ali nemaju dovoljno vremena da mu se posvete, ili su često na duži period odsutni od kuće.

Kalanhoji odgovara svetlo mesto pa je zato i zimi treba držati na osvetljenom mestu, ali udaljenu od  izvora toplote. Optimalna temperatura je oko 15 stepeni. Inače, ne bojte se ako u stanu imate centralno grejanje, jer to ovoj biljci ne smeta zato šo joj odgovara suv vazduh.

Nemojte prečesto zalivati kalanhoju jer je reč o vrsti sukulenta koju čuva vlagu u svom lišću. Najbokjeje zalivati je umereno i to odstajalom vodom, tek kada se zemlja osuši, na svakih 12 do 15 dana zimi ili 7 do 10 dana tokom leta. Ne zalivajte je preko cvetova niti listova.

Iako su kalanhoje višegodišnje biljke, neretko se bacaju kada prestanu sa cvetanjem. Kada cvetovi počnu da blede, treba uraditi njihovo orezivanje, saksiju sa biljkom staviti na hladnije mesto i ne zalivati.

Kada se pojave novi pupoljci, iznesite biljku na svetlo mesto i počnite sa zalivanjem i prihranjivanjem koristeći gnojivo za kaktuse.

Tokom cvetanja, reovno odstranjujte precvale suve cvetiće, a kad se sezona završi, orežite biljku odstranjivanjem cvetova sa sve stablom i suvo lišće- Nakon toga sledi presadjivanje u veće saksije za jedan broj.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts