Ideje za drvene kapije za dvorište

Drvene kapije i ograde, iako su zapravo prve ograde koje je čovek pravio, ako računamo i ograde od šiblja, nikada nisu izgubile svoju popularnost. Naprotiv, čovek je uvek težio da održi vezu sa prirodom, pa tako i prilikom uredjenja doma i prostora oko kuće. Drvo, kao prirodni materijal, daje posebnu toplinu , a posebno u savremenom dobu koje podrazumeva svakodnevni stres i užurbanost.

Kapije za dvorište uradjene od drveta nisu rešenje samo, kao što se pretpostavlja, za seoske kuće. Jednako su moderne i dekorativne za kuću u gradu ali i za poslovni prostor. Iako se može činiti da će drvena kapija isključivo biti  tradicionalna ili rustična, ona može da izgleda potpuno savremeno i u trendu, što u najvećoj meri zavisi od dizajna.

Drvene kapije su takodje, kao stvorene za ugostiteljske objekte, restorane na otvorenom, vikendice…

ograda1

Dvorišne kapije od drveta možete kombinovati sa drugim materijalima – sa kamenom, ciglom, gvoždjem, čelikom, pa ćete tako imati veće mogućnosti izbora.

Drvena kapija će Vas sakriti od znatiželjnih pogleda, ako želite da tokom vedrih letnjih večeri, više vremena provodite u bašti, ali ako Vam je dvorište malo, ne preterujte sa gustinom drveta ni sa visinom kapije, kako ne biste zatvorili dotok svetlosti.

Drvo i njegove prednosti kao materijala

Drvo je najprirodniji mogući materijal, nije štetan, potupno je zdrav i netoksičan, za razliku od veštački kreiranih profila.

Takodje, drvo je jedan od najlepših gradjevinskih materijala, posebno ako koristimo neko egzotično drvo, koje ćemo samo prelakirati zasštitnim slojem i ostaviti vidljivim sve njegove prirodne šare i teksturu.

Osim lepote i neškodljivosti po ljudsko zdravlje, drvo je i te kako otporan i prilagodljiv materijal. Od drveta ćete lako oblikovati sve željene forme Vaše nove kapije, sa okovima ili sa nadstrešnicom koja isto može biti drvena ili od crepa… Čvrstina drveta se razlikuje u zavisnosti od vrste drveta, a Vi ga svakako dodatno zaštitite od kiša, mrazeva i snega  – ekološkim farbama i lakovima.

Drvo se može kombinovati sa ostalim materijalima a najprirodnije će izgledati u kombijaciji sa kamenom ili ciglom. Ako kapiju pravite od kombinacije drveta i kovanog gvoždja ne zaboravite da je dodatno ulepšate nekom biljkom puzavicom. Klupica od drveta u sklopu kapije takodje će delovati ljupko.

Ukrasni detalji na kapiji poput rezbarije ili ispusta za betonske žardinjere sa cvećem, pitanje su Vašeg izbora i ukusa. U svakom slučaju, učiniće ambijent prirodnijim i romantičnim..

ograda6

Još jedna prednost drveta kao materijala je i njegova relativno dostupna cena, pa tako kapije od drveta ne spadaju u one najskuplje.

Za minimalističko, savremeno stanovanje, jednostavna a masivna drvena kapija je dobar izbor. Dizajni za savremene kapije su veoma jednostavni, bez obzira na upotrebu materijala. Ako volite nešto egzotično, izaberite drvo bambusa.

Drvene kapije – Uradi sam

Na stovarištima možete naći jeftine i  gotove, obradjene drvene panele ili daske  koje su spremne za postavljanje. Paneli i daske su različitog oblika, veličine i boje, a Vi izaberite ono  što Vam omogućava da što lakše postavite kapiju kakvu ste zamislili. Ako želite da sami postavite drvenu ogradu i kapiju, pogledajte sledeće video uputstvo:

Pogledajte slike nekih drvenih kapija po našem izboru. Možda Vam neke posluže kao inspiracija za promenu Vaše stare kapije.

drvena kapija

kapija2

kapija3

kapija4

kapija7

kapija za dvoriste

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts