Ideje za drvene kapije za dvorište

0

Drvene kapije i ograde, iako su zapravo prve ograde koje je čovek pravio, ako računamo i ograde od šiblja, nikada nisu izgubile svoju popularnost. Naprotiv, čovek je uvek težio da održi vezu sa prirodom, pa tako i prilikom uredjenja doma i prostora oko kuće. Drvo, kao prirodni materijal, daje posebnu toplinu , a posebno u savremenom dobu koje podrazumeva svakodnevni stres i užurbanost.

Kapije za dvorište uradjene od drveta nisu rešenje samo, kao što se pretpostavlja, za seoske kuće. Jednako su moderne i dekorativne za kuću u gradu ali i za poslovni prostor. Iako se može činiti da će drvena kapija isključivo biti  tradicionalna ili rustična, ona može da izgleda potpuno savremeno i u trendu, što u najvećoj meri zavisi od dizajna.

Drvene kapije su takodje, kao stvorene za ugostiteljske objekte, restorane na otvorenom, vikendice…

ograda1

Dvorišne kapije od drveta možete kombinovati sa drugim materijalima – sa kamenom, ciglom, gvoždjem, čelikom, pa ćete tako imati veće mogućnosti izbora.

Drvena kapija će Vas sakriti od znatiželjnih pogleda, ako želite da tokom vedrih letnjih večeri, više vremena provodite u bašti, ali ako Vam je dvorište malo, ne preterujte sa gustinom drveta ni sa visinom kapije, kako ne biste zatvorili dotok svetlosti.

Drvo i njegove prednosti kao materijala

Drvo je najprirodniji mogući materijal, nije štetan, potupno je zdrav i netoksičan, za razliku od veštački kreiranih profila.

Takodje, drvo je jedan od najlepših gradjevinskih materijala, posebno ako koristimo neko egzotično drvo, koje ćemo samo prelakirati zasštitnim slojem i ostaviti vidljivim sve njegove prirodne šare i teksturu.

Osim lepote i neškodljivosti po ljudsko zdravlje, drvo je i te kako otporan i prilagodljiv materijal. Od drveta ćete lako oblikovati sve željene forme Vaše nove kapije, sa okovima ili sa nadstrešnicom koja isto može biti drvena ili od crepa… Čvrstina drveta se razlikuje u zavisnosti od vrste drveta, a Vi ga svakako dodatno zaštitite od kiša, mrazeva i snega  – ekološkim farbama i lakovima.

Drvo se može kombinovati sa ostalim materijalima a najprirodnije će izgledati u kombijaciji sa kamenom ili ciglom. Ako kapiju pravite od kombinacije drveta i kovanog gvoždja ne zaboravite da je dodatno ulepšate nekom biljkom puzavicom. Klupica od drveta u sklopu kapije takodje će delovati ljupko.

Ukrasni detalji na kapiji poput rezbarije ili ispusta za betonske žardinjere sa cvećem, pitanje su Vašeg izbora i ukusa. U svakom slučaju, učiniće ambijent prirodnijim i romantičnim..

ograda6

Još jedna prednost drveta kao materijala je i njegova relativno dostupna cena, pa tako kapije od drveta ne spadaju u one najskuplje.

Za minimalističko, savremeno stanovanje, jednostavna a masivna drvena kapija je dobar izbor. Dizajni za savremene kapije su veoma jednostavni, bez obzira na upotrebu materijala. Ako volite nešto egzotično, izaberite drvo bambusa.

Drvene kapije – Uradi sam

Na stovarištima možete naći jeftine i  gotove, obradjene drvene panele ili daske  koje su spremne za postavljanje. Paneli i daske su različitog oblika, veličine i boje, a Vi izaberite ono  što Vam omogućava da što lakše postavite kapiju kakvu ste zamislili. Ako želite da sami postavite drvenu ogradu i kapiju, pogledajte sledeće video uputstvo:

Pogledajte slike nekih drvenih kapija po našem izboru. Možda Vam neke posluže kao inspiracija za promenu Vaše stare kapije.

drvena kapija

kapija2

kapija3

kapija4

kapija7

kapija za dvoriste

Loading...
Share.

Leave A Reply