Bezglutenska dijeta – zdrava i učinkovita

Bezglutenska dijeta je dijeta koja podrazumeva potpun izostanak industrijske hrane i namirnice koje sadrže aditive.

Bezglutenska hrana  preporučuje se najpre osobama koje boluju od ciljkalije odnosno koje su preosetljive na gluten, dok je dijeta za mršavljenje uz bezglutenske namirnice, namenjena za zdrave osobe.

Mnoge poznate ličnosti medju kojima su i Gvinet Paltrou, Opra Vinfri i Dona Karan , tvrde da imaju pozitivna iskustva sa ovakvim vidom ishrane i koriste bezglutensku ishranu s vremena na vreme, kako bi detoksikovale organizam i smanjile telesnu težinu.

bezglutenska dijeta

Zdrave osobe koje žele da drže bezglutensku dijetu, u ovaj proses moraju da uključe obavezno nutricionistu i lekara, kako bi se izbegle moguće komplikacije po zdravlje medju kojima je pojava anemije.

Lekari koji su zagovornici bezglutenske dijete za zdrave osobe navode 5 osnovnih prednosti ovakve vrste ishrane:

– Usporeno starenje.

Pšenica koja sadrži gluten podiže nivo šećera u krvi, koji se potom vezuje za belančevine, što diže nivo enzima koji oštećuju prirodni kolagen u koži i na taj način ubrzava starenje.

– Stabilizacija šećera u krvi

Pošto bezglutenska dijeta isključuje beli hleb, kolače i slatkiše,na taj načun se  smanjuje unos loših ugljenih hidrata i prostih šećera koji dižu nivo šećera u krvi. Veći nivo šećera u krvi vodi u dijabetes i debljanje što je uzrok umora i osećaja ispijenosti.

– Lakša menopauza

Gluten pojačava simptome menopauze poput  glavobolje i talasa vrućine, pa njegovo izbegavanje olakšava ili potpuno uklanja  tegobe kod žena u menopauzi.

– Držanje telesne težine pod kontrolom

Bezglutenskom dijetom se eliminišu odnosno izbacuju iz ishrane namirnice pune masnoća i glutena kao što su  industrijski slatkiši i grickalice, instant hrana, „fast fud” i… U ishranu se uvode salate, voće, povrće, sveži sokovi, pa se tako i telesna težina održava stabilnom.

– Širenje svesti o značaju zdrave hrane

Držanje bezglutenske dijete podrazumeva redovno informisanje o kalorijama, nutritivnim vrednostima i drugim karakteristikama hrane koju unosimo, pa ćemo tako uvek znati šta smo pojeli i popili.

Zbog svih ovih prednosti, Ishrana bez glutena je postala  hit u svetu,i ima brojne sledbenike medju poznatim ličnostima medju kojima je i naš teniser Novak Đoković.

Bezglutenska dijeta – jelovnik i recepti

Heljdin hleb

Potrebno Vam je pola kilograma heljdinog brašna, 500 grama brašna bez glutena, 10 grama pekarskog suvog kvasca, malo vode i soli.

Pomešajte  oba brašna sa soli i kvascem. Dodajte mlaku vodu dok mesite testo a onda pustite da odstoji oko sat vremena. Nakon toga, dobro protresite testo i pustite da odstoji još pola sata.

Pecite oko 45 min na 250 stepeni. Kada hleb porumeni, umijte ga po povšini hladnom vodom i pecite još malo, a kada je gotov, umotajte ga u krpu i ostavite tako dok se ne ohladi.

Jelovnik

Doručak

Kuvano jaje, 20 grama bezglutenskog hleba, 200 grama sira, 10 grama putera i 2dl čaja sa mlekom ili kakao.

Užina

Prirodni cedjeni sok od voća ili povrća.

Ručak

a-Porcija riblje čorbe sa krompirima i šargarepom, sveža salata od povrća, kompot od voća.

b- Sto grama sira, 50 grama kukuruznih štapića, 100 grama voćne salate i 20 ml kefira.

Večera

100 grama dinstane ćuretine, jedan krastavac, 20 grama bezglutenskog hleba, kuvani krompir i grašak (150 grama), šolja čaja bez šećera.

Pre spavanja se preporučuje čaša jogurta. Od ostalih žitarica koristite proso,heljdu,kukuruz i integralni pirinač.

Ovakvim načinom ishrane možete skinuti do 1,5 kg za 4 dana.

Nedostaci bezglutenske ishrane

Bezglutenska dijeta za mršavljenje podrazumeva malo veći budžet jer su namirnice potrebne za njeno držanje relativno skupe kao što su bezglutensko brašno, hleb  i pecivo bez glutena, keks i kolači bez glutena.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts