Ideje za uredjenje kuhinje sa šankom

Kuhinje sa šankom

Uredjenje moderne kuhinje u poslednje vreme prati trend gde je obavezna ugradnja ili postavljanje šanka ili bara.

Svojim dopadljvim oblicima i raznovrsnim mogućnostima dizajniranja, šankovi ili pultovi postali su element koji je konstantno u trendu. Najnoviji stilovi mu menjaju oblik i namenu, ali ga redovno zadržavaju u kuhinjskom ili dnevnom prostoru kao komad nameštaja koja se ističe materijalima, bojama, dimenzijama i nesvakidašnjim svetlosnim efektima.

kuhinje sa šankom

Šank je praktičan metod da se u otvorenim prostorima napravi vizuelna pregrada i tako jasno odvoje različite funkcije, dnevnog boravka i kuhinje. Vrlo su česte potrebe za ovakvim rešenjem u malim stanovima i garsonjerama u kojima se na malom prostoru prepliću različite potrebe i namene. Osim svoje estetske uloge, šank je izuzetno koristan i kao trpezarija, odnosno kao sto za ručavanje, gde se sedi na barskim stolicama.

Nekada je glavna i jedina uloga šanka bila da se na njemu gostima služi piće. Danas, kućni šank je sve više kombinacija stola i radne ploče u kuhinji ali i dalje predstavlja centralno mesto za druženje sa porodicom i prijateljima.

kuhinje šank enterijer

Kuhinjski šank, osim što je svojevrstan dekorativni element u Vašem stanu, koristan je posebno za male stanove jer stvara dodatni radni prostor, a može imati i funkciju trpezarijskog stola. Ugradne kuhinje i male kuhinje su kao stvorene za postavljanje šanka, gde je važno iskoristiti svaki santimetar prostora.

Najlakši način da se šank ugradi u maloj kuhinji je projektovanje “Г” oblika koji neće ugroziti funkcionalnosti kuhinje. Ovakav oblik daje mogućnost da se barske stolice postave na jednoj strani a da sa druge strane bude radna površina.

Donji elementi šanka mogu koristiti za odlaganje raznih stvari. Znajte da dubina same šank ploče ne bi trebalo da bude niža od 40 cm zbog potrebne površine za obedovanje.

kuhinje sa šankom moderne

Estetska funkcija i štednja prostora

Kuhinje sa šankom imaju neki poseban šmek i obogaćuju enterijer. Osim štednje na prostoru, ovo će sigurno biti jedan od omiljenih kutaka u vašoj kući, gde ćete se okupljati za doručkom ili gde ćete uz piće, udobno čavrljati sa prijateljima.

Ako vam je kuhinja povezana prostorno sa dnevnim boravkom i tako čini jednu celinu, obratite pažnju na nameštaj u dnevnom boravku koji bi trebalo da se slaže sa materijalom od koga pravite šank i sa bojom.

kunjihe sa šankom ideje

Kombinovanje boja i oblika

Takodje, ako vam je kuhinja izradjena od medijapana, gledajte da i šank bude od istog materijala. Prednost medijapana je što se može bojiti i što je relativno otporan na vlagu. Kombinacija boja je druga stvar. Možete napraviti zanimljiv kontrast boja tako što će na primer kuhinja biti u crvenoj boji a šank recimo u sivoj boji.

Šank može biti i jednostavna staklena ploča koja je uz pomoć posebnih nosača izdignuta iznad kuhinjske radne ploče. Stakleni šankovi su posebno atraktivni. Takodje, šank može biti i dodatni radni element čija će se gornja površina koristiti za seckanje i pripremu hrane, dok se prostor ispod može koristiti za odlaganje kuhinjskog pribora ili namirnica.

Detalji i ideje

Ideje su neograničene, od dimenzija i oblika šanka, pa do boja. Ako vam prostor to dozvoljava, izbor je veći. Šank može postati u tom slučaju kao mala posebna prostorija, u njegovim pregradama možete držati piće, čaše, a ekskluzivniji izgled možete da postignete visećim nosačima za čaše pa i flaše sa pićima. Tu je i mogućnost halogene rasvete na visećoj ploči iznad šanka. U šank možete ugraditi i posebnu, prigušenu rasvetu za stvaranje opuštene atmosfere.

Posebno atraktivni su šankovi u vodu kuhinjskog ostrva, sa dovoljno prostora da se u njemu ugradi ploča za kuvanje pa i sudopera.

Osim podnih šankova, oni se mogu montirati isključivo na zid uz pomoć posebnih nosača.

Koje rešenje će biti najlepše za vašu kuhinju i dom zavisi od važih želja i ukusa. Pametno izaberite, vodite računa odimenzijama i sigurno ćete imati još jedan atraktivni kutak u domu koji će privlačiti pažnju gostiju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts