Najveća je žalost za bratom – narodna lirska pesma

Autor: srpski narod
Književni rod: lirika
Književna vrsta: pesma

Tema dela

Kako i sam naziv ove narodne lirske pesme veli osnovna tema je žalost sestre za bratom.

Analiza pesme „ Najveća je žalost za bratom “

Lektira „ Najveća je žalost za bratom “ spada u porodične lirske pesme. Karakteristično je za ovu vrstu narodnih lirskih pesama to što govore o porodičnim odnosima, sa puno lepih osećanja, uglavnom. Najpoznatija pesma među ovom vrstom narodnih lirskih pesama jeste lektira „ Najveća je žalost za bratom “, a tu su i: „ Maćeha “, „ Brat i sestra i tuđinka “, „ Treperala trepetiljka “ i mnoge druge.

Lektira „ Najveća je žalost za bratom “ je specifična po tome što ju je „ krstio “, odnosno lično joj dao naslov Vuk Stefanović Karadžić. Ova narodna lirska pesma je ugledala svetlost dana u štampanom izdanju prvi put 1815. godine.

Najveca je zalost za bratom

Analiza pesme „ Najveća je žalost za bratom “ mora početi od razumevanja patrijarhalnog društva, koje je nekada vladalo među našim precima. Naime, pored toga što je otac smatran glavom porodice, muško dete u porodici je zauzimalo vrlo značajno mesto patrijarhalnoj hijerarhiji. Pa tako, mnoge lirske narodne pesme pevaju o podrazumevanoj ljubavi sestre za bratom, koja je bila neprikosnovena. Tako nas analiza pesme „ Najveća je žalost za bratom “ navodi da razmislimo zbog čega je mnogo zastupljeniji motiv sestrinske ljubavi, nego motiv bratove ljubavi. Ali, to sve treba posmatrati upravo iz ugla patrijarhalnog društva.

Lektira „ Najveća je žalost za bratom “ počinje opisom trenutka u kome se radnja odvija:

Sunce zađe za Neven, za goru,
Junaci se iz mora izvoze.

Potom narodni pevač uvodi glavnu junakinju, mladu Đurđevicu, koja čeka junake, ne bi li među njima ugledala svoje najmilije, ali:Sve junake na broj nabrojala,

Do tri njena dobra ne nabroji…

Nažalost, među preživelim junacima nema njenog muža, devera ni brata. Narodni pevač potom odmah opisuje šta je očajna i tužna žena uradila:

Za Đurđem je kosu odrezala,
Za đeverom lice nagrdila,
A za bratom oči izvadila.

Na taj način je opisana simbolično veličina nene tuge, te uloga svakog od njih u njenom životu:

Kosu reže – kosa opet raste;
Lice grdi – a lice izrasta;

Ovim stihovima narodni pevač zapravo pokazuje da su i muž i dever, da tako kažemo zamenljivi, to jest ona se može jednog dana udati za drugoga, pa će imati i drugog devera. Međutim, jedino što ne može da ponovo izraste i obnovi se, jesu oči, kao što ništa ne može zameniti brata:

Ali oči ne mogu izrasti,
Niti srce za bratom rođenim.

Lektira „ Najveća je žalost za bratom “ – stilske figure

Lektira „ Najveća je žalost za bratom “ je vrlo specifična, jer stilske figure koje u njoj postoje, zapravo su date u celoj pesmi. Reč je o tome da je ova lektira ispevana u stilskoj figuri, poznatoj kao gradacija. U njoj su poređane slike po snazi, gradacijski i to od najslabije ka najjačoj: tuga za mužem, tuga za deverom, pa tuga za bratom, kao najjača.

Prepričano delo „ Najveća je žalost za bratom “

Analiza pesme „ Najveća je žalost za bratom “ uz stilske figure koje su u njoj prisutne će vam sigurno pomoći da napišete što bolji sastav iz srpskog jezika kada se bude obrađivala ova lektira. Ali, da bi vaš sastav bio zaista dobro urađen, neophodno je da imate i prepričano delo, mada je ova lirska narodna pesma izuzetno kratka.

Lektira „ Najveća je žalost za bratom “ počinje jasnom slikom dočeka junaka iz nekog od mnogih ratova. Njih čeka mlada Đurđeva supruga. Potom narodni pevač opisuje taj trenutak iščekivanja, kada mlada žena broji sve pristigle ratnike, ali među njima ne ugleda ni svog muža, ni devera, ni rođenog brata. Svesna da je izgubila svoje najmilije, ona prvo seče kosu u znak žalosti za svojim mužem. Potom „ grdi “ svoje lice, u znak žalosti za deverom i na kraju kopa sama sebi oči, tužna zbog gubitka brata.

Narodni pevač zatim simbolično, još jednom pokazuje koliko je velika njena žalost za bratom, jer iako je odrezala kosu, ona ipak raste. Unakaženo lice se vremenom oporavi, samo oči ne mogu da se povrate nikada, kao što ni brat ne može da se prežali.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts