Kozji sir – dobar je za zdravlje i ishranu

Visoko vredna namirnica koja je zastupljena u skoro svim svetskim kuhinjama  je sir. Dok je u nekim kulturama najpopularniji kravlji sir, kozji sir sve više privlači pažnju kao namirnica koju odlikuje visoka nutritivna vrednost i lekovitost.

Zbog svoje posebne arome i ukusa koristi se i u ishrani, kao dodataka jelima ili kao osnovni sastojak mnogih vitaminskih salata, a posebno je ukusan u maslinovom ulju sa dodatkom paprike.

Ljubitelji sira poznaju razne vrte kozjeg sira i degustiraju ga s posebnim užitkom, uprkos često previsokim cenama na domaćem tržištu.

Koliko je zdrav kozji sir?

Proteini, vitamini i zdrava masnoća koju nam nudi kozji sir u kome su ugljeni hidrati jako malo zastupljeni dovoljan su razlog zašto ovaj sir mnogi vide kao lek. Zbog visokog sadržaja proteina preporučuje se u trudnoći, sportistima i osobama koje su često izložene većim fizičkim naporima. Teretana će Vam sigurno lakše pasti ako ste u ishranu uvrstili kozji sir čiji sastav je skoro idealno izbalansiran za sportske aktivnosti.

Proteini iz proizvoda od kozjeg mleka su proteini koji se brzo apsorbuju i direktno snabdevaju mišiće energijom i aminokiselinama. Zbog toga obezbeđuju I brz oporavak mišića posle iscrpljujućih treninga.

Može  se konzumirati i kao zamena za meso, a pedijatri ga često preporučuju u prehrani dece i starije bebe, zbog minerala koje sadrži kao što su  kalcijum, magnezijum, fosfor… a koji su jako važni u formiranju koštanog sistema.

Kozji sir je od davnina poznat po lekovitim svojstvima. Njegova lekovitost dolazi do izražaja redovnom konzumacijom. Tako kozji sir snižava nivo šećera i holesterol, ima dokazana antikancerogena svojstva, leči probleme s disajnim putevima..

Kozji sir takodje obnavlja plućne ćelije I samnjuje rizik od alergija.

Kozji sir za jači imunitet

Poput kozjeg mleka I kozji sir je poznat po tome što jača imuni sastav organizma. Koze se kod nas idalje vrlo malo hrane veštačkom hranom ili koncentratima, pa možemo reći da su njihovo mleko I sir medju prirodnim namirnicama. Ako Vam je zdravlje na vrhu prioriteta, uvrsttite u svoj jelovnik kozji sir koji ste nabavili od proverenog proizvodjača.

Poput kravljeg,I kozji sir je najmanje mastan kad je mlad. Zato je sirovi mladi kozji sir dobar pri držanju iscrpljujućih dijeta, a naročito jer nema mnogo  kalorija, ni ugljenih hidrata.

kozji sir

Kozji sir kao pomoćno lekovito sredstvo

Kozji sir kao i jogurt od kozjeg mleka, blagotvorno utiče na digestivni trakt odnosno probavni sistem. Poboljšava rad bubrega a preporučuje se i u prevenciji i terapiji  kod oboljenja jetre (masna jetra, ciroza, mononukleoza) Može pomoći I kod problema sa osteoporozom, povišenim krvnim pritiskom I kod nekih upalnih procesa.

Visok nivo kalijuma u proizvodima od kozjeg mleka pomaže u zaštiti organizma od kardiovaskularnih bolesti.

Mladi kozji sir za dijetu

Mladi sir je sir star do 8 dana. Može uvrstiti u ishranu pri dijetama zbog male količne ugljenih hidrata, dok će vredni hranjivi sastojci iz kozjeg sira omogućiti da se ne osećete iscrpljeno. Ima malo kalorija I masti. Ublažava glad I smanjuje apetit pa je zato odličan za užinu I medjuobroke.

kozje mleko

Kozji sir za dobro raspoloženje

Kao I kozje mleko, I kozja surutka, tako i kozji sir sadrži kiselinu – triptofan poznatu kao prirodni sedativ. Ova supstanca  koja stimuliše lučenje serotonina – hormona zaduženog za dobro raspoloženje. Zato, kada ste nervozni I premoreni, gricnite malo kozjeg sira u vidu ukusne salate sa sezonskim povrćem. Poboljšaćete raspoloženje, utolićete glad , a nećete se opteretiti suvišnim mastima I kalorijama.

Preporučujemo vam u svakom slučaju da jedete sveži nemasni mladi kozji sir koji sadrži više vode a manje masti. Nabavite kvalitetan kozji sir na pijaci ili u nekom seoskom domaćinstvu gde se kozji sir I dalje pravi po tredicionalnoj recepturi bez dodataka konzervansa, veštačkih aroma I boja.

Povedite se za primerom uspešnih sportista i nutricionista pa i gastronoma koji znaju sve tajne kozjeg sira I kako on pozitivno utiče na sveukupno zdravlje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts