|

Da li popravljati stari ili kupiti nov mobilni telefon?

Globalna popularnost pametnih telefona i dalje raste neverovatnom brzinom. Pomama za telefonima je tolika da mnogi korisnici čim se na tržištu pojavi neki model njihovog omiljenog brenda odmah zanemare svoj trenutni telefon i traže načine da nabave nov. Osim toga, problemi poput sporog odziva, brzog pražnjenja baterije ili fizičkih oštećenja neki su od glavnih razloga koji nas teraju da popravljamo ili zamenimo naš uređaj.

Pre nego što vaš mobilni telefon postane uzrok stresa i frustracije, imajte na umu da postoji puno razloga zbog kojih treba da razmislite da li da vaš pametni telefon date na proveru servisnom centru ili da ga zamenite potpuno novim.

Mnoge zahtevne aplikacije, na primer softveri za praćenje u realnom vremenu, značajno troše bateriju jer neprekidno koriste internet ili GPS. Takvo intenzivno trošenje resursa može dovesti do ozbiljnih problema u radu uređaja, poput usporavanja rada interfejsa, sporog odziva pri dodiru ekrana pa čak i naprasnih isključenja telefona.

Kada do ovakvih situacija dođe, prvo pitanje koje postavimo sebi je da li uopšte vredi popravljati stari telefon? Mi ćemo vam dati neke polazne parametre koji bi mogli da vam pomognu da se lakše odlučite kada je vreme za popravku, odnosno za zamenu i kupovinu novog pametnog telefona.

#1 Identifikujte problem sa telefonom

Pre nego što počnete sa donošenjem zaključaka, morate uraditi analizu i otkriti stvarne probleme koje vaš pametni uređaj ima. Oštećen ekran ili pokvareni tasteri su neki od uobičajenih problema koji se mogu rešiti jednostavnom i brzom zamenom ekrana ili tastature, i obično se isplate, pogotovo kod skupljih telefona, kao što su iPhone uređaji.

Nagomilavanje fotografija, video zapisa ili drugih datoteka smanjiće slobodan prostor u skladišnoj memoriji, ekran će se sporije odazivati ili uopšte neće reagovati. Taj problem se obično može rešiti na jednostavan način, vraćanjem na fabrička podešavanja i brisanjem suvišnih datoteka. Međutim, ako i posle ovih koraka postoje isti problemi u radu telefona tada će verovatno najbolje rešenje biti da kupite nov telefon.

Još jedan loš signal predstavlja baterija koja se jako brzo prazni i često se iznenada telefon sam isključuje: U tom slučaju, popravka verovatno neće biti pravo rešenje.

Dakle, identifikovanje problema koji utiču na ispravan rad vašeg mobilnog uređaja je početni korak u odgovoru na pitanje da li popravljati stari ili kupiti nov aparat.

#2 Koliko košta popravka?

Iako se mnogi problemi u radu telefona mogu rešiti popravkom, neke kvarove je nemoguće ili je veoma komplikovano otkloniti. U takvom slučaju isplativija opcija će verovatno biti kupovina mobilnog telefona. Uporedite troškove popravke sa cenom potpuno novog uređaja i videćete šta vam se više isplati.

Na primer, ako je problem u štampanoj ploči (PCB) ili je u unutrašnjost uređaja ušla voda, onda će vas popravka verovatno skupo koštati, pa je praktičnije kupiti drugi telefon nego popravljati stari.

Analizirajte problem i razmislite dobro. Ukoliko nov telefon koji vam se sviđa košta, na primer, 300 a popravka starog 50 evra, onda svakako možete razmišljati o otklanjanju kvara kao rešenju. Naravno, treba uzeti u obzir i trenutnu tržišnu vrednost modela kojeg koristite, a okvirnu procenu možete pronaći jednostavnom pretragom na internetu.

#3 Da li je istekla garancija na uređaj?

Iako to u Srbiji, nažalost, često nije slučaj, svi proizvođači tehničkih aparata su u obavezi da daju minimalan garantni rok za svoje uređaje. Tako je i sa proizvođačima mobilnih telefona. U garantnom roku vlasnik telefona može koristiti besplatne usluge popravke ili čak dobiti zamenu, u slučaju da se jave problemi sa uređajem koji nisu posledica fizičkog oštećenja ili nestručnog rukovanja vlasnika.

Pre donošenja bilo kakve odluke u vezi sa popravkom ili zamenom, neophodno je obratiti pažnju na osiguranje koje obično prodavac nudi. Ako vaš pametni telefon ima neke probleme pri radu, poput problema sa operativnim sistemom ili štampanom pločom, a još uvek je u garanciji, obratite se prodavcu i zatražite popravku ili zamenu uređaja.

#4 Koliko je vaš mobilni telefon star?

Mobilni telefoni koji su stariji od tri godine u bliskoj budućnosti mogu biti nekompatibilni sa softverima koji dolaze. Ako potrošite novac na popravku vašeg aparata a nakon nekog kraćeg perioda on ne bude bio u stanju da prihvati nove aplikacije i softvere, možda popravka nije pravo rešenje.

Takođe treba uzeti u obzir i da li je na uređaju već prethodno vršena neka popravka. Naime, svaki put kada se telefon otvara i popravlja, šansa da se nešto ošteti je veća. Ako je to prva ili druga popravka, i ako vam cena otklanjanja kvara odgovara, sasvim je u redu da servisirate vaš pametni telefon. Sa druge strane, ako ste već više puta popravljali uređaj, možda treba razmišljati o zameni telefona.

#5 Možete li nadoknaditi troškove novog telefona?

Ima puno ljudi koji bi kupili polovan ili čak neispravan telefon. Zato proverite u nekom od servisa mobilnih uređaja i saznajte koliko bi mogli da zaradite prodajom svog starog aparata. Čaki i par desetina evra može biti od pomoći ako se odlučite da kupite nov mobilni uređaj. Naravno, ovo posebno dolazi do izražaja ako vaš stari pametni telefon ima dobru cenu.

#6 Koliko dugo možete da izdržite bez telefona?

Telefoni su toliko ušli u naš život da pojedinci bez njih ne mogu ni nekoliko sati, a da ne spominjemo da ostanu bez njih više dana. Ovo potvrđuju brojna istraživanja. Neki su opsednuti društvenim mrežama, a neki koriste telefon kao poslovnu alatku.

Ako će vaš telefon ostati u servisu par dana ili čak par nedelja, što je realno očekivati, onda uzmite u obzir da li bez njega možete da funkcionišete i radite. Ako možete, razmislite o popravci u nekom od servisa koji su na dobrom glasu. U sportnom, jedino što vam preostaje jeste da kupite nov uređaj.

Zaključak

Danas su pametni telefoni sposobni da podrže širok spektar aplikacija, bilo da je reč o berzanskim aplikacijama, video igrama ili nekim drugim softverima. U stvari, moglo bi se reći da je tehnologija koja podržava mobilne uređaje stavila ceo svet na naše dlanove. Međutim, pametni telefoni, kao i svi ostali tehnički uređaji, skloni su kvarovima.

Zato, pre nego se odlučite da li da popravljate ili nabavite nov telefon, razmotirite sve prethodno navedene faktore. Naravno, odluku ćete na kraju ipak morati da donesete sami, ali mi se nadamo da smo vam bar malo pomogli da rešite ovu dilemu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts