Persen tablete – lek za smirenje i spavanje

Persen, lek za smirenje je biljni preparat koji ima blago umirujuće delovanje. Persen tablete ublažavaju simptome nervoze, poput uznemirenosti, napetosti i razdražljivosti.

Takodje, u slučaju blažih oblika nesanice odnosno poremećaja spavanja, pomaže uspavljivanje. Ipak, ako primetite da i pored upotrebe Persena simptomi i dalje traju, obavezno posetite lekara kako bi se Vaš problem rešio na drugi način.

Budite oprezni pri upotrebi Persena jer iskustva kažu da se može desiti da smanji sposobnost upravljanja vozilom ili rukovanja mašinama. Pa tako, ako ste uzeli ovaj lek ne preporučuje se vožnja ili rukovanje mašinama.

persen lek

Persen i stres

Stres je bilo koji nadražaj koji utiče na naše mentalno ili fizičko zdravlje, i bilo kakva promena koja je uzrok fizičke, emocionalne ili psihološke napetosti.

Stres je u moderno doba prosto stvar koja se podrazumeva, tu su finansijski pritisci, zadati rokovi na poslu, ambicije koje treba ostvariti, očekivanja od Vas i na poslu i u porodici, zagadjenje i buka naročito u gradskim sredinama, gužve u saobraćaj, usamljenost…. Spisak je zaista poduži.

Ima nekoliko vrsta stresa : Eustres je pozitivan stres koji uzbuđuje i održava nas vitalnima (skijanje, adrenalinski sportovi, žurba da se propremimo za izlazak…); Akutni stres je s druge strane kratkotrajni stres koji može biti i pozitivan (eustres) ili negativan (nerviranje u saobraćajnoj gužvi, izbegnuta saobraćajna nesreća). Zatim postoji povremeni akutni stres i to u slučajevima kada akutni uzima maha i ponavlja se tako često da postaje naš način života. Hronični stres je onaj stres za koji Vam se čini da prosto nikada neće prestati ( stres u međuljudskim odnosima, trajni siromaštvo ili jako napet posao i posao pod stalnim protoscima). Ovaj stres se nekada može okončati takozvanim «sindromom izgaranja»).

Svaki organizam reaguje na stres drugačije – manje ili više burno. Stres je ipak važan mehanizam jer pokreće odgovor organizma za borbu ili beg, koji je bitan u situaciji kada postoji pretnja ili opasnost po život.Stres kratkoročno može da uzrokuje stezanje stomačnih mišića, plitko i brzo disanje ili pritisak u grudima. Povremeni akutni i hronični stres mogu uzrokovati: glavobolju, napetost i bol u mišićima ramena i vrata, bol u stomaku i smetnje u probavi, reakcije na koži, preterano znojenje, lupanje srca, zamućen vid, probleme s potencijom… Tu su i psihički simptomi – umor, napetost, nesanica, problemi s koncentracijom, bezvoljnost, promjene raspoloženja, razdražljivost, prejedanje, izbegavanje obroka, demotivisanost… Hronični stres može dovesti i do depresije, povišenog krvnog pritiska, napada astme, dijabetesa i raznih kardiovaskularnih obolenja.

Borba protiv stresa je moguća na razne načine – jogom, razvijanjem psihičkog mehanizma prihvatanja takvog načina života, vežbama disanja, hobijima, meditacijom, aromaterapijom, plesom, muzikom, masažom… Tu je i odlazak kod lekara po lekova ili na terapiju ako simtomi duže traje i jako su izraženi.

Dejstvo Persena

PERSEN uklanja simptome stresa, a može i sprečiti njihovu pojavu. Ovaj biljni lek, osim što sprečava znakove stresa, ako se primeni pre stresne situacije, može pomoći da se uklone očekivani simptomi.

persen tablete

PERSEN® Forte i PERSEN® tablete

Ovi lekovi sadrže ekstrakte biljaka koje se odavno tradicionalno koriste u narodnoj medicini za uklanjanje simptoma stresa: Valeriana officinalis (koren odoljena), Melissa officinalis (list matičnjaka) i Mentha piperita (list lekovite nane). Ekstrakti navedenih lekovitih biljaka u kombinaciji uklanjaju simptome stresa i sprečavaju razvijanje hroničnih bolesti usled stresa.

Pomoćne supstance leka su laktoza i monohidrat, a lek se isključivo upotrebljava oralno (pije se ). Mogu ga upotrebljavati odrasli i adolescenti stariji od 12 godina, dakle lek nije namenjen deci!

Uputstvo za upotrebu i doziranja Persen-a

Kapsula persena guta se sa malo tečnosti. Kod odraslih i adolescenata starijih od 12 godina, u slučaju nervne napetosti , treba uzeti 2 kapsule leka Persen forte, dva puta dnevno. Za pomoć pri problemu sa nesanicom, uzmite jednu kapsulu leka Persen forte jedan do pola sata pre odlaska na spavanje. Pakovanje leka ima 20 kapsula, treba ga čuvati na temperaturi do 25C, na suvom mestu i van domašaja dece. Izdaje se bez lekarskog recepta.

Trajanje primene Persen-a nije ograničeno, ali se za optimalne rezultate preporučuje redovna primena tokom 2. sedmice.

Prednosti leka PERSEN®:

Persen ima biljni sastav, poboljšava koncentraciju, uklanja napetost, razdražljivost, nesigurnost, ne razvija zavisnost i tolerantnost na lek, ne razvija apstinencijalni sindrom po prekidu sa terapijom, ne izaziva jutarnji umor i ne utiče na pamćenje.

Valerijana je poznata po tome što opušta telo i psihu, opušta stomačne mišiće, umiruje probavni sistem, smiruje misli, snižava krvni pritisak, poboljšava koncentraciju i uklanja probleme sa nesanicom. Matičnjak smiruje i opušta telo i psihu, umiruje probavu, otklanja razdražljivost i napetost, poboljšava

Bez obzira na sve prednosti leka Persen, pre upotrebe pažljivo pročitajte uputstvo za upotrebu. Konsultujte sa sa lekarom ili farmaceutom ako želite odgovor na pitanja o korišćenju ovog preparata u trudnoći ili ako dojenje još traje, ako imate neke hronične blesti, ako češće pijete alkohol, ili imate terapiju nekim drugim lekovima.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts