Pantenol krema za regeneraciju kože

Dejstvo Pantenol kreme

Dekspantenol, aktivni sastojak Pantenol kreme, se u ljudskom telu pretvara u pantotensku kiselinu odnosno vitamin B5. Pantotenska kiselina se u tkivima nalazi u vidu koenzima A koji je potreban za pravilan metabolizam ugljenih hidrata, masti i belančevina kao i za čišćenje tela od odredjenih produkata metabolizma. Kada je reč o zdravoj koži, svi ovi mehanizmi imaju očuvane funkcije. Medjutim, ako je koža obolela ili oštećena, Pantenol krema stimuliše regenerativne procese tako što uspostavlja prirodnu vlažnost, mekoću i elastičnost kože.

Sastav Pantenol kreme

Jedan gram Pantenol kreme sadrži 0,05 g dekspantenola kao aktivne materije.
pantenol1

Primena kreme Pantenol

Pantenol se koristi da bi se ubrzalo zarastanje povreda na koži, kod ogrebotina, oderotina, i za blaže opekotine. Pantenol ublažava tegobe koje su nastale zbog preteranog sunčanja, trenja ili zbog pritisaka na kožu. Mast ili krema Pantenol se koristi i protiv crvenila i svraba, kao i kod peckanja i bolova usled nekih iritacija, alergija ili na primer posle depilacije. Pantenol je sredstvo koje će pomoći regeneraciju suvih i ispucalih usana, kože na laktovima, petama, umiriće kožu nakon brijanja i podstaći njenu regeneraciju i oporavak ako je koža oštećena zbog poremećaja periferne cirkulacije krvi.

Primena kod dojilja

Dojilje primenjuju Pantenol kako bi sprečile pucanje bradavica i kože na dojkama. Preporučuje se mazanje bradavica nakon svakog dojenja.

pantenol2

Način primene Pantenol kreme

Krem Pantenol se nanosi na oštećenu kožu dva do tri puta na dan, u tankom sloju uz blago utrljavanje.

Pažnja: Pantenol krema je namenjena samo za spoljnu upotrebu.

Pantenol je po strukturi takav da brzo i lako prodire u strukturu kože, u kojoj vezuje i zadržava vodu, a koži pruža hidriranost, mekoću i elastičnost. Osim toga, ova krema ublažava znakove inflamacije i stimuliše epitelizaciju.

Pored svakodnevne nege Panthenol kremom, ona se preporučuje i kod ožiljaka, jako suve ili iritirane kože zbog izlaganja jakom vetru i hladnom ili suvom vazduhu.

Odlična je za smirivanje kože posle raznih kozmetičkih i dermatoloških tretmana problematične kože, umanjuje svrab nastao zbog ujeda insekata, a koristi se i protiv blažih oblika ekcema. Smiruje iritiranu kožu kod beba i kod dece. Pantenol nema posebno dejstvo protiv bubuljica i akni, ali će biti blago učinkovit u borbi protiv bora.

MP AloeVera Panthenol (sa Aloe verom)

Kombinacija lekovitih svojstava Aloe Vere i Pantenola koji pripada grupi B vitamina, ima dokazano blagotvorni uticaj na kožu. Aloe Vera je vekovima poznata po povoljnom učinku na čitav organizam čoveka, najviše regenerativnom. Pošto sadrži brojne korisne sastojke kao što su vitamini, minerali, aminokiseline, enzimi , ova biljka poseduje i hranljiva svojstva, a zbog prisustva mukopolisaharida, ima i visok hidratišući efekat.

Aloe Vera – Pantenol gel krema ima takvu strukturu da je veoma prijatna tokom nanošenja, brzo se apsorbuje a aktivni sastojci brzo ispoljavaju svoj regenerišući, hranljivi i hidratišući efekat. Cena preparata je oko 400 dinara.

Pre primene kreme Pantenol, pročitati uputstvo za upotrebu.

Kontraindikacije

Nisu poznate kontraindikacije i neželjena dejstva sa profilaktičkim i tarapijskim dozama Pantenola.

Osim Pantenol kreme i Pantenol masti, na tržištu se mogu naći i Pantenol losion ili pena. Pantenol mast, kremu i losion proizvodi Galenika Beograd, ali i Apotekarska ustanova Lily drogerie, Beograd.

Možda će Vas zanimati i sledece teme:

Nega kože tokom zime
Prolećna nega kože

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts