Grčka sladoled torta sa voćem

Za sve one domaćice koje su u potrazi za jeftinom, dobrom, a poslasticom koja se lako i brzo sprema imamo lepu vest : na pravom ste mestu. Recept po kome se priprema grčka sladoled torta sa voćem je upravo takav. Pri tom, priprema ove poslastice vam daje potpunu slobodu u izboru voća. Možete koristiti i maline, i jagode, ali i višnje, borovnice, ribizle, kao i mešavinu više vrsta voća.

Jednostavna i dobra, a slobodno se može reći i jeftina, grčka sladoled torta sa voćem spada u red onih poslastica koje se vrlo rado i spremaju i konzumiraju, uzevši u obzir da je cela sačinjena od krema, odnosno šlaga.

Ukoliko se odlučite da grčka sladoled torta sa voćem bude slavljenička torta za vaše mališane ili bilo koga drugog, imajte u vidu da je ona vrlo zgodna za sve prilike, uzevši u obzir da se jednostavno i brzo priprema, a po želji se može napraviti i u kalupu određenog oblika.

sladoled torta

Ukoliko vas zanima kako se pravi grčka sladoled torta sa voćem pripremite sledeće sastojke:

  • 1,5 l mleka
  • 3 kesice želatina
  • 250 gr kristal šećera
  • 300 – 400 gr voća po izboru ( jagode, maline, kupine, borovnice… )
  • 250 – 300 gr mlevenog keksa po ozboru
  • 1 kg šlaga
  • kisela voda ili mleko ( u zavisnosti od toga sa čime se priprema šlag koji ste odabrali )
  • voće za ukrašavanje ( po želji )

Kako se pravi jeftina, a dobra sladoled torta sa voćem?

  1. Prvo razmutite želatin u mleku, a prema uputstvu sa pakovanja. Potom, u preostalu količinu mleka sipajte šećer, pa stavite na tihu vatru da provri.
  2. Kada mleko provri, dodajte razmućeni želatin, pa blago mešajući kuvajte 10 – 15 minuta. Nakon toga, obavezno ostavite smesu da prohladi. Pri tom, vodite računa da se ne ohladi previše, kako se želatin ne bi potpuno stegao.
  3. U međuvremenu, mutite šlag. U principu, da bi grčka sladoled torta sa voćem bila ukusnija, bolje je mutiti šlag sa kiselom vodom. Samo vodite računa da ga ne razredite previše, uzevši u obzir da je reč o velikoj količini šlaga koju treba umutiti.
  4. Umućeni šlag pomešajte sa smesom od mleka i želatina, pa nakon što sve dobro sjedinite, podelite na tri jednaka dela. Potom u jedan deo dodajte mleveni keks, a u drugi voće po izboru. Treći deo smese ostaje beo. Ne zaboravite da dobro sjedinite šlag i mleveni keks, odnosno šlag i odabrano voće.
  5. Nakon toga, ređajte grčku sladoled tortu sa voćem na sledeći način : smesa sa mlevenim keksom, beli fil, pa smesa sa voćem. Pre služenja dobro ohladiti. Grčka sladoled torta sa voćem se najčešće ukrašava voćem, a možete je služiti i bez ukrašavanja.

Pojedine domaćice pripremaju ovu tortu tako što je stavljaju u kalup, pa je nakon što se stegne prevrću i služe na tacni. Međutim, onda više nije u pitanju tako jednostavan recept, ali možete da pokušate. Poenta je u drugačijem načinu ređanja. Naime, prvo je potrebno da kalup u koji ćete ređati grčku sladoled tortu sa voćem obložite aluminijumskom folijom, a potom je, praktično ređate obrnutim redosledom, to jest prvo fil sa voćem, pa beli fil, pa na kraju fil sa mlevenim keksom, jer kada je budete prevrnuli, nakon što se dobro stegne, dobićete redosled kakav i treba da ima grčka sladoled torta sa voćem. Potom je možete ukrasiti odabranim voćem.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts