Šta treba da jedemo da bismo imali lepšu kosu?

Važnost ishrane za zdravu, lepu i jaku kosu

Problem opadanja kose, koja vremenom postaje sve ređa i tanja, veliki je problem, podjednako i muškarcima i ženama. Jaki i agresivni šamponi, stres, rigorozne dijete, previše vitamina A…. sve to mnogo utiče na naš kvalitet kose. Kako se onda izboriti sa ovim problemom? Postoje mnogi preparati koji se nude na tržištu, ali rezultati su uglavnom: slab učinak, potrošeno mnogo para. Šta nam onda preostaje, šta još možemo da uradimo za sebe, da poboljšamo kvalitet kose?

Kao što znate, sve dolazi iznutra. Sve što jedemo, pijemo, utiče na naš organizam, i naravno, i na kosu i nokte. Do kakvog zaključka onda dolazimo? Promena u ishrani i nekim navikama, može podsticajno uticati na rast i kvalitet naše kose.

Ishrana za zdravu kosu

Povećajte unos vitamina B

Prvo što možete odmah da uradite, jeste da prestanete da pijete nezdrava gazirana pića. Umesto toga, neka vaš „porok“ postane ruski Kvas. Zašto? Zato što ima puno vitamina B, tačnije, vitamin B7, koji pomaže bržem rastu kose. Džigerica, žumance, i pasulj, takođe sadrže ovaj vitamin. Vitamin B će povoljno uticati i na vaše lice, a blagotvorno će delovati i na vaš miran i prijatan san.

Povećajte unos cinka

Drugo, jedite crni integralni hleb. Najbolje bi bilo da pravite svoj domaći, bez dodataka i aditiva koje imaju kupovni. U njega dodajte obavezno zdrave semenke bundeve, susam, lan, suncokret. Crni integralni hleb sadrži cink, mineral koji je neophodan za imuni sistem, utiče na stvaranje spermatozoida, koristi se u tretmanu za lečenje steriliteta, uopšteno, neophodan je za pravilno funkcionisanje organizma.  Preporučena dnevna doza cinka za muškarce je 11 mg, a za žene 8.

Da li volite majonez? Ako već morate da ga jedete, onda je za vaše zdravlje i kosu, bolje da ga sami pravite od domaćih jaja i hladno ceđenog ulja. Domaće jaje mnogo je bolje od jaja u prahu koji koriste u fabrikama.

Ishrana za jaku kosu

Koristite više svežeg voća i povrća

Razmislite i sami, šta bi još bilo dobro da promenite u vašoj ishrani, a što bi dobro uticalo na rast vaše kose? Koristite maslinovo ulje, jedite sveže povrće i voće, posebno grašak, boraniju, spanać, orahe, lešnik.

Ipak, nemojte sada preterivati u konzumiranju vitamina B, zato što može doći do naglog povećanja apetita. Poznato je da vitamin B1, prvi izolovani i identifikovani vitami, zadužen za održavanje zdravog apetita. Preporučena dnevna doza je 1,4 mg za ovaj vitamin.

Malo promena, učiniće mnogo za vašu kosu. Možda nećete odmah ni primetiti da se nešto desilo, ali primetiće drugi oko vas, za početak, biće to vaš frizer!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts