Najbolji Diznijevi dugometražni crtani filmovi

Mnogi od nas su odrasli uz Diznijeve crtane filmove, a vremenom neki od njih su postali svetski blokbasteri.  Diznijevi crtaći podsećaju decu, a i sve nas na to da su prave vrednosti drugarstvo, ljubav i dobrota, a da zlo i spletkarenje nikada neće biti nagrađeni. Možda se baš zbog toga mnogi od nas rado vraćaju Diznijevim crtaćima i decenijama nakon što su snimljeni.

Pogledajte našu listu deset najboljih diznijevih dugometražnih crtanih filmova.

Snežana i sedam patuljaka

Jedan od najpoznatijih Diznijevih dugometražnih crtanih filmova jeste „Snežana i sedam patuljaka“, premijerno prikazana 1937. godine u Holivudu. To je ujedno i prvi dugometražni animirani film u Americi. Retke su osobe koje ga nisu gledale. Priča o lepoj Snežani je 2008. godine proglašena za najbolji animirani crtani film ikada iz Volt Diznijeve produkcije. Glavna junakinja je Snežana, koja je pobegla od zle maćehe  i našla utočište kod sedam patuljaka. Međutim, u želji da postane najlepša žena kraljevstva maćeha ne odustaje i traži  nove načine da naudi Snežani.

Pepeljuga

Pepeljuga je nastala 1950. godine kao druga Diznijeva princeza, posle Snežane. Jedna je od najpopularnijih Diznijevih princeza među decom širom sveta. Pepeljuga je prelepa, mlada devojka nežnog duha koja uprkos surovosti i maltretiranju koje doživljava od maćehe i njenih ćerki, ostaje pozitivna i postojana. Uz pomoć svoje dobre vile i prijatelja miševa ona odlazi na bal, gde upoznaje princa.

Uspavana lepotica

Uspavana lepotica je Diznijev animirani dugometražni crtani film snimljen 1959. godine po čuvenoj bajci Šarla Peroa. Radi se o princezi, Aurori koja je na rođenju od dobrih vila dobija darove. Ljuta jer nije pozvana na svečani događaj, zla vila Grdana daje Aurori pomalo neobican „dar“. Naime, Grdana je proklela princezu tako što će na dan svog 16-tog rođendana ubosti prst na vreteno i zaspati dubokim snom, i to ne samo ona već celo kraljevstvo. Jedini način da se probudi iz dubokog sna, jeste poljubac prave ljubavi.

Lepotica i zver

Lepotica i zver je prvi animirani dugometražni film koji je osvojio Zlatni globus u kategoriji Najbolji film – mjuzikl ili komedija 1991. godine. Ovaj film je prvi animirani film koji je nominovan za Oskara za najbolji film, a do 2009. godine je bio i jedini. Film nosi poruku da je ljubav najvažnija i da se uz njenu pomoć sve može pobediti. Otac  četiri devojke na putu kuci, slucajno upada u dvorac u kome je živela Zver. U zamenu za slobodu i dosta zlata i drugih darova, obećava Zveri da će mu poslati jednu od svojih ćerki da odsluži njegovu kaznu. Najmlađa ćerka jedina pristaje da ide umesto oca. Kada upozna Zver shvata da on nije baš tako strašan kao što je ona mislila, i počinje da gaji osećanja prema njemu. Lepotica je prva Diznijeva princeza koja je spasila svog princa razbijanjem čarolije.

Kralj lavova

Kralj lavova je film koji nikoga od nas nije ostavio ravnodušnim. Smatra se jednim od najprofitabilnijih ručno-crtanih filmova ikada. Ovo je prvi dugometražni sinhronizovani film napravljen po originalnom scenariju. On ujedno prestavlja i kraj ere animiranih crtanih filmova rađenih rukom. Glavni junak ovog Diznijevog ostvarenja je lav – Simba. Na početku filma Simba se rađa, a kralj je njegov otac Mufasa. Mufasu ubija rođeni brat i mladog Simbu na lukav način proteruje iz kraljevstva.Vremenom će uz pomoć svojih prijatelja izrasti u pravog kralja i osvetiti smrt svog oca.

Nakon velikog uspeha filma i zarade od  987 miliona dolara širom sveta, film je dobio dva nastavka: „Kralj lavova-Simbin ponos“ i „Kralj lavova-Hakuna matata“.

Mala sirena

Mala sirena je sinmljena po motivima danske bajka autora Kristijana Andersena, 1989.godine. Glavna potagonistkinja je sirena po imenu Arijel. Ovo je priča o ljubavi između Arijel i princa Erika. Međutim kada Arijelin otac sazna da se ona zaljubila u čoveka, on joj govori da su ljudi zla bića i brani joj da viđa Erika. Zbog toga Arijel odlučuje da se udruži sa zlom vešticom i tada se cela priča komplikuje.

Mala sirena je 2000.godine dobila nastavak pod nazivom „Mala sirena 2: Povratak u more“.

Pinokio

Pinokio je animirini dugometražni crtani film baziran na priči Karla Kolodija. U originalnoj priči on je jedno užasno derište i odvratna osoba. Sam Volt Dizni je ublažio Pinokijev originalni karakter kako bi ga učinio dopadljivijim publici. Ovo je priča o drvenom lutku, koji želi da postane pravi dečak. On je poznat po svom malom nosu koji poraste svaki put kada nešto slaže. I danas su ostale čuvene rečenice iz Pinokija, poput onih „Ukoliko lažes – porašće ti nos“ i „Ako bežiš od kuće-možeš da nasradaš“.

Bambi

Bambi je peti dugometražni crtani film rađen u Diznijevoj produkciji 1942. godine. Film počinje rođenjem laneta Bambija, i prati njegov život. Na početku je Bambi je bezbrižno i srećno lane, koje uživa družeći se sa drugim životinjama u šumi. Sve se menja dolaskom zime, kada ubijaju njegovu mamu. To je ujedno jedna od najtužnijih scena u Diznijevim crtaćima, nema deteta koje nije plakalo na ovu scenu.

Maza i Lunja

Maza i Lunja je nastao 1955. godine, spada u dugometražne crtane filmove skromnije produkcije, mada ga to nije sprecilo da postigne ogroman uspeh i dobije nastavak. U crtanom filmu je reč o ljubavi između dva psa – Mazi, kuci koja ima svoj dom i Lunji, lutalici koja se svakodnevno bori da prezivi sama na ulici. Jedna od najlepših i najromanticnijih scena jeste trenutak kada Maza i Lunja večeraju špagete pod mesečinom, gde dolazi do njihovog prvog poljupca. Iako je to omiljena scena iz dečijih crtaća mnogim ljudima, sam Volt Dizniju je nikada nije odobravao.

Zaleđeno kraljevstvo

Zaleđeno kraljevstvo je animrani film Diznijeve novije produkcije koji je snimljen 2013. godine. Sa zaradom od 1.07 milijardi dolara postao je animirani dugometražni film sa najvećom zaradom na svetu. Radnja filma je delimično zasnovana na čuvenoj bajci „Snežna kraljica“. Prati priču dve sestre, Elsu i Anu koje zajedno odrastaju u dvorcu. Elsa ima sposobnost da stvori sneg i led ni iz čega, ali jednom prilikom povređuje Anu i roditelji je zatvaraju u sobu. Nekoliko godina kasnije, tokom krunisanja Elsa donosi večnu zimu svom kraljevstvu i tada se priča komplikuje. Ono što je zanimljivo, a to je da u odnosu na većinu bajki ovoga puta akcenat nije bačen na ljubav između momka i devojke već na sestrinsku ljubav.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts