Rumba ples – osnovne karakteristike i koraci

Rumba je veoma popularan ples ljubavi, ples koji nam strasno priča priču od ljubavi između snažnog, muškog ljubavnika i stidljivo zadirkivanje zavodljive žene. Rumba je puna čulnih pokreta, gde plesačica koketira sa partnerom i mnogi je smatraju najseksipilnijim plesom od svih drugih dvoranskih plesova, pa se ovaj ples može videti širom sveta u noćnim klubovima, na žurkama i naravno, na plesnim takmičenjima. Ples je veoma spor, romantičan u kome je naglašena umetnost ženskog zavođenja.

Istorija Rumbe

Ovaj latinoamerički ples razvio se na Kubi, a koreni potiču od crnih robova koje su kolonizatori doveli iz Afrike. Postoji više vrsta rumbe, od kojih su napoznatije kubanska rumba i rumba bolero. U Ameriku je stigla tridesetih godina, a posle nje i u Evropu. Tridesetih godina prošlog veka, poznati učitelj latino – američkih plesova, Monsieur Pierea sa svojom partnerkom predstavio je rumbu Evropi. Bila je to prava kubanska rumba i kao službena verzija, ona je priznata 1955. godine. I mada u početku nije bila mnogo popularna u Evropi, kada su joj Francuzi dali koreografski oblik, gde je postala sporija, prefinjenija od originalne rumbe, počela je da se širi njena popularnost. Današnja lagana i senzualna rumba koja se pleše u plesnim dvoranama razvila se iz rumbe bolero. Pleše se na muziku španskog bolera, mada smo u emisiji „Ples sa zvezdama“ imali prilike da vidimo kako se rumba pleše i uz folk, što je bilo verujte, izuzetno teško odraditi. Kao takmičarski ples priznata je od 1964. godine.

rumba ples

Osnovne karakteristike Rumbe

Karakterističan pokret kukovima, koji se zove Cuban motion, veoma je važan element rumbe. Telo i kukovi pokreću se kao klatno na satu, a to se postiže savijanjem i ispravljanjem kolena. Gornji deo tela svojim pokretima naglašava jake, senzualne pokrete nogu i stopala. Intenzitet rumbe pojačava kontakt očima između partnera. Ako ne znate da glumite, biće vam veoma teško da postignete taj kontakt (ovo vam govorim iz ličnog iskustva), a sličnu konstataciju čuli smo u „Plesu sa zvezdama“, kada je jedan član žirija dao opasku  našoj dragoj karatistkinji Tanji da svog partnera gleda kao brata i da bi trebalo malo više da glumi i zavodi. Videćemo da li će joj to poći za rukom.

Osnovni korak rumbe

Kod nas, prvi korak pravi se na 4 (4, pauza, 2,3 ili brojimo 4-1-2-3) ili slow-quick-quick-slow, slow-quick-quick-slow. I ovo je „Rumba international“ koja se pleše na takmičenjima, i razlikuje se od američke rumbe, koju još zovu i „kvadratna rumba“.

U početnom nivou učićete sledeće figure:osnovni korak, promenada, kontra promenada, spot okret, fen, alemana, spirala, aida.

Osnovni korak za žene

Iskorak levom nogom u stranu, bočno (slow).

Desnu nogu „vučemo“ po podu, dijagonalno, nazad, prenesemo težinu na tu nogu, stanete celim stopalom (quick).

Vraćamo težinu napred na levu nogu (quick).

Dakle: u stranu, nazad-napred (slow, quick-quick).

Iskorak desnom nogom u stranu, bočno. (slow).

Prenesite težinu na desnu nogu, zategnite koleno.

Levu nogu „vučete“ po podu, privučete je uz desnu, mimoilazite desnu nogu i stanete levom nogom napred (quick).

Prenesite težinu na levu, pa vratite težinu na desnu nogu(quick).

Kolena su zategnuta, stopala takođe.

Pogledajte sledeći video:

Sve figure koje ste naučili da igrate u Cha-cha-cha, sada možete primeniti u koraku rumbe: promenada, kontra promenada, spot okret, alemana….

Poslušajte i ovu muziku, kako biste osetili ritam ovog zavodljivog plesa. Zaljubite se u rumbu!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts