|

TOP 5 rekvizita za ljubitelje sportova na vodi

Ukoliko planirate na letovanje ove godine, eto sjajne prilike da se oprobate u nekim od najaktuelnijih sportova na vodi.

Sportovi na vodi su sami po sebi uzbudjivi i posebno privlačni za one sa avanturističkim duhom ali ipak oni mogu biti i opasni po život ukoliko se ne preduzmu sve mere bezbednosti.

Prva stvar koja je presudna za bavljenje većinom ovih sportova je da ste izuzetan plivač budući da ovi sportovi sa sobom nose i potencijalne rizike usled brojnih nepovoljnih vremenskih okolnosti.

Koliko god možda vama čudno zvučalo, bavljenje ovim sportom zahteva izuzetu fizičku pripremu kako bi bili spremni adekvatno da odreagujete usled neželjenih situacija. Pored toga, pošto smo rekli da ovi sportovi mogu biti opasni za život, neophodno je da imate zaštitnu opremu bez obzira na to koliko ste dobar plivač.

Ukoliko imate želju da se oprobate u skijanju, surfovanju, raftingu ili nekom drugom sportu, u nastavku teksta sa vama delimo neophodne rekvizite i opremu za nekoliko najaktuelnijih sportova na vodi.

#1 Sup daske – rekvizit za takozvano šetanje po vodi

Sup daske tokom proteklih nekoliko godina postale su izuzetno popularne i tražene, bilo da idete na more ili jezero. Sup daske slične su daskama za surfovanje, s tim što se sup daske koriste kako na moru, tako i na jezerima i rekama i za njihovo kretanje nisu neophodni talasi.

Većina sup daski je na naduvavanje, napravljene od čvrste pvc plastike koja omogućava potpunu sigurnost i čvrstinu tokom kretanja na vodi.

Ova vrsta daske pogodna je za sve uzraste, kako za starije, tako i za decu. Sup daska označava uspravno veslanje na dasci gde je glavni zadatak održati ravnotežu.

Jedna od glavnih prednosi ove daske je ta što su dosta praktičnije za transport – uz odgovarajuću pumpu, sup dasku možete vrlo lako naduvati bilo kad i bilo gde. Sup daske pogodne su i za mališane budući da ne zahtevaju neku preteranu fizičku spremnost.

Ukoliko vas interesuju sup daske cena obično zavisi od njihovih dimenzija kao i proizvođača. Uz skoro svaku sup dasku dobijate i po jedno veslo kao i pumpu koja će vam biti neophodna tokom vašeg letovanja.

Ovo je možda i jedna od najlakših disciplina na vodi, budući da od vas ne zahteva da preteranu fizičku spremnost kao ni to da budete profesionalni sportista.

#2 Skije i vejkbordovi za vodu – za ljubitelje ekstremnog adrenalina

Ukoliko želite da se oprobate u ovoj vrlo uzbudljivoj disciplini, biće vam neophodne skije ili vejkbordovi u zavisnosti od toga šta preferirate.

Iako ova vrsta sporta može biti izuzetno zabavan, pre toga neophodno je znati nekoliko ključni stvari kako bi sve prošlo u najboljem redu. Ukoliko ste početnik u ovoj disciplini, prva i najvažnija stvar jeste da krenete sa učenjem kada je voda mirna, odnosno bez talasa.

S obzirom na to da se većina nezgoda dogodi usled sudara sa nekom stenom ili drugim čvrstim predmetima, vrlo je važno izbegavati predele u kojima je voda plitka!

Da biste održali položaj na vodi bez padanja, neophodno je savladati potrebnu poziciju koja se često objašnjava kao položaj za sedenje, samo bez stolice. Osim kvalitetnih skija koje su neophodne za ovaj sport, biće vam neophodan i kanap za vuču sa ručkom koji stoji čvrsto prikačen za gliser koji vas vuče.

Za bezbedno kupanje na moru, koriste se i specijalni sigurnosni pojasevi, odnosno prsluci koji omogućavaju da brzo i efikasno isplovite na površinu.

Ukoliko ste naučili da vozite snoubord, verujemo da vam ni vejkbord neće biti problem buduću da su gotovo identični, samo je razlika u tome što se vejbordovi voze isključivo po vodi, a snoubordovi po snegu. Smatra se da su vejkbordovi dosta teži od skija budući da su vaše obe noge prikačene za jednu dasku pa je saim tim neophodna veća stabilnost i ravnoteža.

#3 Kajak – idealan za istraživanje nepoznatih predela

Kajakaštvo u jednu ruku može biti miran ali i uzbudljiv sport ukoliko ste ljubitelji adrenalina i divljih voda. Na našem tržištu postoji veliki izbor kajaka, od onih profesionalnih za divlje vode, pa sve do onih na naduvavanje.

Ipak kajaci na naduvavanje su praktičniji budući da ih možete poneti bilo gde sa sobom na letovanje. Jedan od traženijih modela su kajaci sa dva sedišta što vam pruža mogućnost da u dvoje istražujete divlje plaže, uvale i sva ona skrivena mesta.

Za vožnju kajaka po vodi biće vam neophodno veslo koje mora biti kvalitetno, ali i odgovarajućih dimenzija i težine kako vam uživanje na vodi ne bi postalo zamorno.

S obzirom na čvrst materijal od kog su kajaci na naduvavanje napravljeni, oni pružaju potpunu sigurnost tokom vožnje, međutim kao i u slučaju drugih sportova na vodi, tako i ovde može doći do nekih nepredvidivih situacija. Upravo zbog toga se preporučuje da obavezno sa sobom nosite zaštitne prsluke koji su dizajnirani tako da sprečavaju potonuće.

Sportovi na vodi mogu predstavljati pravu avanturu i nezaboravno iskustvo ali samo ako se prethodno preduzmu svi koraci kako bi eventualne rizike sveli na minimum!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts